Hírvilág

Új hatásmechanizmus a migrén ellen

2011. AUGUSZTUS 15.

A migrénes fejfájást gyakran kezelik a szerotoninreceptor-antagonista triptánokkal, de ezek gyakran okoznak mellékhatásokat (például mellkasi diszkomfortérzést, szédülést és a torok beszűkülését), ezért sok beteg nem tolerálja ezeket, ráadásul ellenjavallt az alkalmazásuk cardiovascularis betegség fennállása esetén.
Az újonnan kifejlesztett telgacepant a kalcitoningénnel kapcsolatos peptid (CGRP) antagonistája, amely nem rendelkezik a triptánokra jellemző érszűkítő hatással.


Most a telgacepant gyártója által támogatott véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálatban összehasonlították a 150 mg telgacepant, a 300 mg telgacepant, az 5 mg zolmitriptan és a placebo hatásosságát az akut migrén kezelésében.

Nem vonták be a vizsgálatba a cardiovascularis betegségben vagy nem beállított hypertoniában szenvedő betegeket, valamint azokat, akik a megelőző egy hónapban szelektív szerotoninvisszavétel-gátlót, monoaminooxidáz-gátlót vagy propranololt szedtek. Mérték a fejfájás súlyosságát és a fonofóbia, a fotofóbia és a hányinger jelenlétét a gyógyszer bevételétől számított nyolc órán keresztül.

A 300 mg telgacepant ugyanolyan hatásosnak bizonyult, mint az 5 mg zolmitriptan mind a fejfájás, mind a többi tünet csillapításában, de szignifikánsan kevesebb mellékhatást okozott.

A cikket kísérő szerkesztőségi közlemény (Lancet 2008 Dec 20; 372:2089) szerzője az új hatásmechanizmusú migrénellenes szer hatásossága és tolerálhatósága bizonyítása kapcsán „a migrén kezelésének új korszakát” említi. A gyártó még az idén tervezi a szer törzskönyveztetését Amerikában és más országokban is.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

Lancet 2008 Dec 20; 372:2115.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.