Hírvilág

Tízből csak két nő dolgozik teljes állásban

2011. AUGUSZTUS 15.

A Gallup nemzetközi felmérése szerint a nők alig 18 százaléka dolgozik teljes állásban világszerte. A munkaerőpiacon a férfiak összesen háromnegyede, a nők alig fele van jelen.

A Gallup 130 országra kiterjedő felmérése szerint globálisan a felnőtt férfiak 33, a nők 18 százaléka dolgozik teljes állásban. A felmérés azokat a munkavállalókat definiálta teljes állású dolgozóknak, akik heti minimum 30 óra munkát végeznek ugyannál a munkaadónál.

A teljes állású foglalkoztatottak aránya regionálisan változó, de a férfiak minden régióban nagyobb arányban dolgoznak teljes állásban, mint a nők. A legjobb mutatókkal Észak-Amerika (USA és Kanada) rendelkezik, ahol a férfiak 52, a nők 37 százaléka dolgozik legkevesebb 30 órát egy héten. A FÁK országaiban 45 és 35 százalék a férfiak és a nők teljes állású foglalkoztatási mutatója. Európában a férfiak 38, a nők 23 százaléka van teljes állásban foglalkoztatva.

A legrosszabb a helyzet a Szahara alatti afrikai országokban: a régióban a férfiak 16, a nők 9 százalékának van teljes állása. A Közel-Keleten és Észak-Afrikában, valamint a dél-ázsiai régióban a férfiak közel háromszor nagyobb arányban dolgoznak teljes állásban, mint a nők.

A kutatás eredményei szerint a nők 51 százaléka egyáltalán nincs jelen a munkaerőpiacon, vagyis ennyien vannak, akik nem dolgoznak, nem munkaképesek, illetve nem is keresnek állást. Ide tartoznak a nyugdíjasok, a tanulók és a háztartásbeliek is. A 15 évesnél idősebb nők munkaerőpiaci jelenléte globálisan 49, a férfiaké 76 százalékos.

Ők azok, akik dolgoznak, munkaképesek, illetve aktívan keresnek munkahelyet. A nők munkaerőpiaci jelenléte Észak-Ázsiában (65%), Észak-Amerikában (64%), illetve Afrika szub-szaharai (60%) övezetében a legmagasabb, míg Dél-Ázsiában (23%) és a közel-keleti, észak-afrikai (24%) a legalacsonyabb. Európában 46 százalékos a nők munkaerőpiaci jelenlétének aránya, a férfiaké 64 százalék.

Az előbbi adatok alapján is egyértelmű, hogy a nők körében nemzetközi szinten nagyobb a munkanélküliek és az alulfoglalkoztatottak aránya, mint a férfiakéban. A kutatás definíciói szerint munkanélkülinek azok, akik nem dolgoznak, de munkaképesek és keresnek munkát, míg alulfoglalkoztatottak azok, akik nem dolgoznak vagy részmunkaidős állásuk van, viszont szeretnének teljes állásban munkát végezni. A Gallup szerint a 130 országban a férfiak 6, a nők 9 százaléka munkanélküli, míg a férfiak 16, a nők 23 százaléka alulfoglalkoztatott.

A munkanélküli nők aránya a Közel-Kelet és Észak-Afrika (18%), valamint Latin-Amerika (16%) régiójában, a nők alulfoglalkoztatása a dél-afrikai és latin-amerikai (34-34%), valamint a közel-keleti és észak-afrikai (29%) országokban a legmagasabb. Európában a nők 10 százaléka munkanélküli és 23 százaléka alulfoglalkoztatott.

Forrás: Gallup

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.