Hírvilág

Surján: az uniót újra ki kell találni

2012. FEBRUÁR 22.Magyarországnak nem áll szándékában, hogy szembemenjen az európai jogrenddel - erről Surján László, az Európai Parlament (EP) kereszténydemokrata alelnöke beszélt kedden a fővárosban.

A kormánypárti politikus a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) Uniós különóra című estjén kiemelte: a Magyarországot elítélő határozatnak jogkövetkezménye ugyan nincs, de hazánk ellen hangulatot keltenek vele, és adott esetben gazdasági kárral járhat.
Az igazi veszély a hetes cikkely beindítása lenne - folytatta -, amely lehetővé teszi az alapvető demokratikus jogok megsértése esetén a szavazati jogok felfüggesztését, és pénzügyi konzekvenciákat is eredményezhet. Úgy ítélte meg ugyanakkor, egyikre sincs esélye a vádaskodóknak.

Arról, ahogyan a szocialista képviselők reagáltak a Magyarországot elítélő határozatra, azt mondta: politikai értelemben tekinthető hazaárulásnak. Erkölcsileg úgy gondolja, amit csinálnak, Magyarországnak árt, felelőtlen, és primitív pártérdek mozgatja. A régi reflexek szerint működnek - fogalmazott, hozzátéve: nem érti a hisztériázókat és a szocialistákat sem.
Ha tényleg tönkreteszik az országot ezekkel a hatásokkal, akkor azt hiszik, hogy utána esélyük lesz újjáépíteni? - tette fel a kérdést.

Surján László azt mondta, az uniót újra ki kell találni és új célt kell neki adni. Az uniónak vissza kellene találnia a gyökereihez és erkölcseihez. Ennek azonban nem sok jelét látják, és itt a probléma - mutatott rá, egybe rögzítette: ennek ellenére az unió sokkal inkább esély, mint veszély.

Surján László azt mondta: háromszáz feletti törvényt alkottak meg másfél év alatt. Ezt nem lehetett "megcsinálni csont nélkül". Van alaptörvény, épül rá számos jogszabály - sorolta. Megjegyezte: azonban nagyságrendekkel rosszabb állapotban van az államigazgatás, mint húsz éve.

Ezt a törvénygyártást a kormányzás elején kellett megcsinálni, "majd jöhet a smirglizés, a polírozás, és a végén egész gusztusos lesz". Rossz ez a rohanás, de nem lehetett másként csinálni - összegezte.

Ugyanakkor nem az a szándék, hogy szembemenjenek az európai jogrenddel, a hibák kijavításának a készsége megvan - emelte ki, hozzátéve: a jelenleg Magyarország ellen folyó kötelezettségszegési eljárások nagy része az előző kormány intézkedései miatt zajlik.
Az EP alelnöke kitérve a parlamenti munkára azt mondta, nagyon komoly pártalapú hasadások jöttek létre az eddigi parlamenti szöveten, aminek nagyon negatív következményei is lehetnek még.

A kereszténydemokrata politikus kérdésre válaszolva úgy látta, az egészségügy azért van bajban, mert "pénzigényes ágazat".
Nem igaz, hogy Magyarország sokat költ egészségügyre, többet kellene erre a területre fordítani - emelte ki az Antall-kormány egykori szakminisztere. Úgy fogalmazott, tisztelettel nézi, ahogy Szócska Miklós próbálja "kivarázsolni" a forintokat a rendszerből és a kormányzat egyéb területeiről.

Rámutatott: a rendszerben együtt van jelen a pazarlás és a hiány, és Szócska Miklós az, aki a pazarlás gyökeréhez megpróbál hozzányúlni.
A mai helyzetben csak ezt a központosítást lehet megcsinálni, és örül, hogy a kormányfő emellett döntött - fejtette ki, hozzátéve: egyes megszólalásokkal ellentétben, nem szidná a sebességet sem. Surján László azt mondta, négy hónap kell, hogy minden intézmény átkerüljön az új struktúrába, amihez új beszerzési rendszerek csatlakoznak majd.
A KDNP alelnöke szerint az lenne a politikai feladat az esetlegesen jelentkező érdeksérelmeknél, hogy pontosan magyarázzák el, mi az értelme.

Stágel Bence, az IKSZ elnöke arról szólt, fontos az európai színtéren való politizálás, hogy elmagyarázzák, mi miért történik Magyarországon.
Európának újra vissza kell találnia a gyökereihez, és az európai embereknek viszonyítási pontjaik kell, hogy legyenek. Az egyik ilyen viszonyítási pont a kereszténység - fejtette ki a KDNP országgyűlési képviselője.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma