Hírvilág

Stroke? Én nem!

2011. AUGUSZTUS 15.

A stroke élettartam-kockázata, halálozása és prognózisa is rosszabb a nők, mint a férfiak körében, a nők többsége mégsem tekinti a komoly veszélynek a stroke-ot.

Amerikai kutatók az egyik egyetemi kórház kardiológiai szakrendelésén ellátott nőknek küldtek postán kérdőívet, amelyben a stroke felismerésével és a kockázati tényezőivel kapcsolatos ismereteikre kérdeztek rá.

Mindegyik megkérdezettnél jelen volt a stroke legalább egy kockázati tényezője. Az 50–70 éves válaszadók iskolai végzettsége és jövedelme jóval az átlag fölötti volt.

A stroke bekövetkezésére utaló 6 legfontosabb tünet közül átlagosan 2,7-et tudtak felsorolni, a legtöbben (a nők 70%-a) a gyengeséget vagy érzészavart, valamint a beszédzavart ismerték. A többi négy tünetet (látászavar, szédülés/egyensúlyzavar, fejfájás, zavartság) a megkérdezettek harmada–negyede ismerte.

A stroke kockázati tényezőiről még kevésbé voltak tájékozottak: a 11 legfontosabb kockázati tényezőből átlagosan 3,9-et említettek, leggyakrabban a hypertoniát, a dohányzást, a túlsúlyt és a magas koleszterinszintet. A leginkább meglepő, hogy sokan azokat a kockázati tényezőket sem ismerték, amelyek náluk jelen voltak, például a 71 szívbeteg nő közül csak 11 tudta, hogy ez is kockázati tényező, a 37 pitvarfibrillációban szenvedő nő közül pedig csak ketten tartották ezt kockázati tényezőnek.

A válaszadók alulbecsülték a saját kockázatukat: átlagosan ugyanakkorának tartották a rájuk érvényes kockázatot, mint az átlagos nők kockázatát.

A vizsgálat kivitelezésében természetesen lehetne hiányosságokat találni, de az eredmények mindenképpen egyértelműek: a jól képzett, magasabb társadalmi osztályokba tartozó nők alig ismerik a stroke tüneteit, kockázati tényezőit, sőt a saját, befolyásolható kockázati tényezőiket sem.

Bizonyított, hogy az egyes személyek egészségmegőrző, betegségmegelőző viselkedését leginkább az befolyásolja, hogy mekkorának tartják a veszélyeztetettségüket. Ezért valószínűleg a stroke kockázatának alábecslése miatt a vizsgált betegcsoport elmulaszt több primer prevenciós lehetőséget. A szerzők véleménye szerint ezért szükség lenne olyan széleskörű kampányokra, amelyek szembesítik a stroke szempontjából veszélyeztetett személyeket a betegség valódi kockázatával.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Stroke 2009 Feb 10 [előzetes elektronikus közlés]

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

„Mindenki tudja, hogy megy ez”(?)

BÁNFALVI Attila

A film az amerikai ún. ópiát vagy opioid krízisről szól, amelyben 2000 óta 500 ezer amerikai halt meg túladagolásban, 25 percenként születik egy olyan baba, akinek elvonási tünetei vannak. A film fő narratívája azt elemzi, hogy gyógyszeripari cégek milyen szerepet játszottak ennek a tragikus helyzetnek az előállításában. Aki csak kicsit is követte a gyógyszeripar Janus arcú szerepét az utóbbi évtizedekben a fogyasztók és az orvosok magatartásának befolyásolásában, az igazán mélyen nem lepődik meg „Nahát, ezt nem gondoltam volna!” felkiáltással az opiátokkal (Oxycontin, fentanil stb.) kapcsolatos történéseken.

Klinikum

Kopasz ikrek

Vegyél fel sapkát, kisfiam, mert kopasz leszel!

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.