Hírvilág

Ovidius a léha, a melankólia költője

2012. JANUÁR 02.

Diligitur nemo nisi cui fortuna secunda est - Az emberek csak azt szeretik, akinek jól megy a sora - mondta, s ennek az idézetnek ma különösen nagy jelentősége lehet.

A római elégiaköltők harmadik nemzedékét képviseli, akiben e műfaj tetőzik.Művészetében tökélyre fejleszti a hangulatfestés eszközeit és részletes, színes jelenetekben festi meg a szerelmi csatározásokat. Fikció, játék, ledérség és epekedés a lírája. Csupa báj, némi hűvösség és elegancia. Ilyen egy igazi udvaronc.

Ovidius pályafutását siker övezte, célja nem is volt több mint a szellemes és frivol szórakoztatás, nagy hangsúlyt fektetett költeményei nyelvi játékára.
Szerelmi lírájára jellemző, hogy a szerelem nem tragédia és transzcendens élmény többé, hanem a férfi és társasjátéka, izgalmakkal teli vetélkedője. Mindez azonban sértette Augustus császár komor és konzervatív szellemiségét.

Ovidius volt az első olyan költő, akinek művészetében megrendült az aranykori irodalom harmóniája. Addig sikeres élete közepén megroppan pályafutása.
El kellett szakadnia a magas társaságtól, Róma forgatagától.
A Fekete-tenger partján fekvő Tomiban (ma: Constanta) letöltendő száműzetésében hal meg Publius Ovidius Naso.

Gazdag édesapja politikai pályára szánta, ezért a legjobb neveltetésben részesült. Őt azonban a költészet érdekelte. A szerelem művészete (Ars amatoria), a Corinnához írt erotikus elégiái, a Szerelmek (Amores), valamint ünnepi naptára (Fasti), az Átváltozások (Metamorphoses) nagy hírnevet szereztek neki.

Augustus császár döntése (Kr. u. 8.), melynek értelmében el kellett hagynia Rómát derékba törte pályáját. Nem lehet tudni pontosan, mi volt az uralkodó döntésének az oka. Egyes vélekedések szerint Ovidius verseinek szellemisége összeegyeztethetetlenek voltak a császári fenséggel, mások amellett foglalnak állást, hogy a költő valamilyen végzetes hibát követett el. Feltehetően azt, hogy nyilvános helyen könnyelműen elpletykálta Augustus lányának, a meglehetősen feslett életet élő Júliának, akivel jó kapcsolatot ápolt, egynémely szerelmi kalandozását. ezekről tudott, hiszen Júlia még házasságtörő kalandjainak egy részét is Ovidius házában bonyolította le. Maradt tehát a száműzetés.

A barbárok lakta településen való élet valóságos kínszenvedést jelentett Ovidius számára, azonban könyörgését Tiberius császár is figyelmen kívül hagyta. Tomiban keletkeztek az öt könyvből álló Tristia című elégiái, illetve a Levelek Pontusből (Epistulae ex Ponto) című négy könyve.

Mindhalálig szenvednie kellett a vidám élet után. A derű és léhaság talán legnagyobb költője a sanyarú alkonyi időben a szomorúság halhatatlan költője lett. Bánatos elégiái alkotják utolsó költői korát. Hiába fellebbezett, az egymást követő császárok nem kegyelmeztek neki. Sorsára is érvényes saját mondása:
Ellenállni a megbocsájtásnak: a recept túl későn érkezik a betegség enyhítésére.
(Remedia Amoris, 91)

NZS

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Mélakór, szerotonin és fekete epe

Hippokratész, a Krisztus előtti V. században élt görög orvos azt vallotta, hogy a pszichés megbetegedések alapja nem más, mint a testnedvek egyensúlyában beállott zavar.

Gondolat

Lukrécia öngyilkossága

NÉMETH István

Bizonyos esetekben az öngyilkosságot elkövető személy, mint a körülmények áldozata, egyfajta tragikus hőssé, erkölcsi példaképpé magasztosulhatott az utókor szemében, akinek a tette immár nem emberi gyengeségnek vagy megfutamodásnak, hanem éppen ellenkezőleg, a bátorság, az állhatatosság, a szilárd jellem meggyőző bizonyítékának minősült.

Hírvilág

Üzenetek a matrac-sírból Heinrich Heine és a sclerosis multiplex

Heine mindig beteg volt. Ha nem volt beteg, betegnek érezte magát.

Gondolat

A képversek költője

Guillaume Apollinaire francia költő, a szürrealizmus szó megalkotója 135 éve, 1880. augusztus 26-án született.

Gondolat

A szenvedés és szenvedély költője, Pilinszky

Pilinszky a huszadik század legnagyobb hatású katolikus érzelmű költője, aki megrázó verseiben jeleníti meg életének mélységeit.