Hírvilág

Műemlék lett a János kórház

2011. SZEPTEMBER 06.


A János kórházat is műemlékké nyilvánították 172 objektummal és 4 területtel együtt, illetve 13 objektum műemléki védettségét megszüntették egy pénteken életbe lépett rendelet szerint, melyet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium adott ki.

Utoljára 2009-ben került sor védetté nyilvánításra, pedig szükség van épített örökségünk levédésére, mert műemlékeink jelentős turisztikai értékek, meghatározzák egy-egy település képét, javítják a lakosság életminőségét, és megóvásukkal a következő generációra öröklődnek – mondta Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár a Duna parton, A rakodópart kövei című kiállításnál rendezett sajtótájékoztatón.

– Jelenleg három csoportot határoztunk meg a műemlékvédelem terén, elsőként az épített örökségi elemek egyedi védését, így például a budapesti rakpartokat, a Kelenföldi és a Józsefvárosi pályaudvarokat. Ezek mellett műemléki jelentőségű védelmet kapott például a Wekerle telep, de elveszítette műemléki jellegét pl. a hűvösvölgyi Balázs vendéglő és ezáltal megszűnt műemléki védettsége.

A rendelet lehetővé tette Budapest rakpartjainak védelmét. Az UNESCO már 1987-ben a világörökségi helyszínné választotta Budapest Duna-partjának látképét, ugyanis ez a világ urbanisztikai látképei közül a legszebb, és markáns lenyomata Budapest városfejlesztésének.

Míg korábban zömmel a XIX. század első felében épült objektumok közül nyilvánítottunk műemlékekké épületeket, ma a XX. század építészete szerepel a frissen védett épületek között. A műemlékvédelem körei tágulnak, a napjainkhoz egyre közelebb épületeket nyilvánítjuk védetté – folytatta Tamási Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke.

– Korábban az élő építész művét sem volt szokás védetté nyilvánítani, ma ennek nincs akadálya. Régebben az egyházi rendeltetésű épületek védetté nyilvánítása volt jellemző, ma műszaki objektumok is, mint a MÁV műszaki berendezései. A jelenlegi műemlékké nyilvánított területek között érdekesség például a budakalászi régi szerb temető.

Védelemre érdemesek voltak Budapest rakpartjai, melynek műemlékké nyilvánítását Kolundzsija Gábor urbanista kezdeményezte. A településmérnök ötlötte ki A rakodópart kövei című kiállítást és gyűjtötte hozzá az anygot, mely Budapest immár műemlék rakpartjainak történetét mutatja be. A korabeli metszetekkel, régi és mai fotókkal, térképekkel, illusztrációkkal, eredeti tervekkel, magyarázatokkal bőségesen ellátott anyag a Duna szabályozásától mutatja be a rakpartok építését. A rakpartok kialakításában döntő jelentősége volt az 1838-as árvíznek, ami világossá tette, hogy a Duna veszélyezteti a várost. Ennek felismerése vezetett a mai rakpartok kiépítéséig, melynek számos állomását örökítik meg a kiállítás dokumentumai, mint például a rakparti lépcsőkön létesült piacokat.

Az egészségügyi intézmények közül a János kórház került műemlékvédelem alá, az örökségvédelmi hivatal értékes kórházait feldolgozó sorozatának következő épületegyütteseként. Korábban a régi Erzsébet kórházat –, mely ma az Országos Sportegészségügyi Intézet, közismert nevén a Sportkórház nevet viseli – vették műemlékvédelem alá. Továbbá az Észak-Pesti kórház szecessziós épületegyüttesét, a Budai Irgalmasrendi Kórházat, a Kútvölgyi kórházat és a Mentőkórház régi épületét. Az István kórház lesz a következő, melyet műemlékké nyilvánítanak – tudtuk meg Győr Attilától a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal védési osztályvezetőjétől.
.
A János kórház a XIX. század utolsó negyedében épült az egészségügyi reform részeként nyugati mintára. Az akkori elképzelés szerint betegségeként különböző épületeket építettek pavilonrendszerben, mert úgy gondolták, hogy az épületek között járó levegő fertőtlenítő hatású. Hausznmann Lajos forradalmasította ezt az építkezést az Erzsébet kórház és részben a Szent István kórház építésével, később a Szent László, majd a Szent János kórház építésével. Jellemzőjük volt az impozáns bejárati épület, valamint a főtengelyükbe épített kápolna. Továbbá krematórium és gazdasági épületek is álltak a Szent János kórház területén. A János kórház nagyrészt megőrizte eredeti épületegyüttesét.

(A műemlékek listája cikkünk mellett pdf formátumban letölthető).

2011. 09. 06.

Császi ErzsébetHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.