Hírvilág

Millió HIV-beteg élete forog veszélyben

2012. FEBRUÁR 15.


Indiai HIV-beteg aktivisták szerint milliók életét veszélyezteti az India és az Európai Unió (EU) által megkötni tervezett szabadkereskedelmi megállapodás, amely véget vetne a generikus gyógyszerek szegény országokba történő olcsó exportjának - közölte a SkyNews brit hírtelevízió weboldala.

India jelenleg a fejlődő világ "gyógyszertára", mivel gyógyszeripari vállalatai figyelmen kívül hagyják az óriáscégek szabadalmait, s legyártják a termékeik olcsó változatát. A gyógyszereket ezt követően olyan szegény országokban élő betegek számára teszik elérhetővé, akik sosem lennének képesek megvásárolni az eredeti terméket.

A szóban forgó megállapodás Indiának olcsóbb hozzáférést biztosít az európai termékekhez és piacokhoz, Újdelhinek cserébe nagyobb tiszteletben kell tartania a gyógyszergyártók szellemi tulajdonhoz fűződő jogát. A megállapodás ellen világszerte tüntetések alakultak ki.

"A szabadkereskedelmi megállapodás bűncselekmény. Milliók életét fogja kioltani az EU és a gyógyszervállalatok kapzsisága miatt. Az új rendszer egyszerű lesz: ha gazdag vagy, életben maradsz, ha szegény vagy, meghalsz" - sommázta ezzel kapcsolatos véleményét Loon Gankte HIV-pozitív újdelhi lakos. A férfi generikus gyógyszereket szed, és attól tart, hogy a megállapodás értelmében nem fogja tudni megfizetni a márkás tablettákat. Gankte erre jelenleg 130 fontnak (45.240 forintnak) megfelelő összeget költ évente, és azt állítja, hogy az eredetiért évi 7000 fontot (2.436.000 forintot) kellene fizetnie.


Pierangelo Gandini, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) indiai missziójának vezetője úgy fogalmazott, hogy a javasolt megállapodás katasztrófa lenne a világ legszegényebb emberei számára. Gandini hozzátette, hogy mindez nem csak a HIV-pozitívokra nézve veszélyes - akikből egyedül Indiában közel hárommillió beteg él -, de a rákbetegekre, a cukorbetegekre és a magas vérnyomással küzdőkre is.

India és az EU nemrég arról állapodott meg, hogy felgyorsítja a kereskedelmi egyezménnyel összefüggő kétoldalú tárgyalásokat, hogy még az idén - feltehetően ősszel - aláírhassák a megállapodást, amely 107-ről 200 milliárd dollárra növelné a két fél közötti kereskedelmi forgalmat.

https://news.sky.com/home/world-news/article/16169181

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma