Hírvilág

Megöltem az anyámat

2012. FEBRUÁR 14.

New Yorkban, a La MaMa színházban bemutatták Visky András Megöltem anyámat című drámáját - közölte a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

A Megöltem az anyámat című drámát Karin Coonrod rendező állította színre, az előadást február 10. és március 4. között naponta játsszák a La MaMa színházban. A kolozsvári színház közleménye szerint a La MaMa társulatot a legjelentősebb off-Broadway színházi műhelyként tartják számon New Yorkban.

A monodráma hátterében egy olyan, a szerző bevallása szerint „talált történet” húzódik, mely az 1980-as években erdélyi árvaházakban felnőtt, fele részben cigány és másik részben feltehetően magyar származású lányról szól, aki elhatározza, hogy felkutatja gyökereit, hiszen önazonossága legalapvetőbb kérdéseire sem ismeri a választ.

A szerző írja: „Bernadettel, a darab (fő)szereplőjével a kilencvenes évek legelején találkoztam először. abban az időszakban Románia a világlapok címoldalára került, nem utolsó sorban az árvaházak iszonyatos állapota miatt. Okos, kiváló beszédkészséggel megáldott, magabiztos szép nő állt előttem, ám amikor belefogott lenyűgöző, töredékes történetei elbeszélésébe, egy törékeny, bizonytalan, állandóan változó identitással bíró leénygyermekké változott át.

A színházi forma már a történetek Bernadett hangján történő rögzítésekor fölvetődött bennem, legkivált az elbeszélés „görög”, egyszerre sötét és derűs természete miatt. Sors, identitás, az ember, főként a nő mint valaminek vagy valakinek – a történelemnek és vagy Istennek – a kiszolgáltatottja, és önmagunk ennek ellenére vagy talán éppen ezért való elfogadása mint végső válasz. Vagy visszhang: az embert a történelem színpadára beszólító ismeretlen hangra”
A Visky-féle barakk-dramaturgia jegyében született előadás egyfajta szabadítástörténet, feltámadásjáték. e dramaturgiában a szereplő szűk térben játszik, melyben jelenidejűvé teszi, újrajátssza az identitását meghatározó történ


A kolozsvári magyar színházban dramaturgként foglalkoztatott Visky András szerdán nyilvános beszélgetésen vesz részt a New York-i színházban a rendező, Karin Coonrod társaságában. A rendezvény társszervezője a New York-i Román Kulturális Intézet.

A drámaírót a New York-i Magyar Kulturális Intézet is vendégül látta. Vasárnap Melissa Hawkinsszal, a Theater Y igazgatójával vett részt nyilvános beszélgetésen, melynek témája a hatalom egyénre gyakorolt befolyása volt.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Életigenlés és megbocsátás

Visky András drámája London után a Thália Színházban

Hírvilág

Az árvaság metaforája

Visky András drámaíró londoni felolvasóesten