Hírvilág

Magyarázat nélküli tünetek - az orvos és a beteg szemszögéből

2011. AUGUSZTUS 15.

A WONCA holland és USA kutatók interjú módszerrel végzett vizsgálata alapján két közleményt tett közzé a magyarázat nélküli tünetek (medically unexplained symptoms – MUS) orvos és beteg szemszögéből történő megítéléséről.


Magyarázat nélküli tünetek az orvos szemszögéből

Holland kutatók végeztek interjú módszerrel vizsgálatot 5 csoportban 22 háziorvosnál arról, hogy hogyan magyarázzák meg a magyarázat nélküli tüneteket (medically unexplained symptoms – MUS) a betegeknek és, hogy ezekkel a betegekkel hogyan alakul a kapcsolatuk a mindennapi gyakorlatban.

Azt találták, hogy a háziorvosok felismerik a MUS betegnek történő magyarázatának szükségességét, de nem tudják, hogy hogyan. Ezért gyakran a beteg általános megnyugtatására törekszenek, például azzal, hogy azt mondják, nincs is semmi betegsége vagy, hogy a tünetek normálisak.

Ha a beteg a MUS tünetekkel visszatér, az orvosok törekvése az, hogy helyreállítsák az orvos-beteg kapcsolatot. Erre három különböző modellt írnak le:
- hagyományos ellátás, a beteggel szövetségben (pl. szabályos időközökben vizsgálat),
- ambivalens szövetség, amelyben ugyan hagyományos ellátás van, de az orvos szándéka nélkül;
- a szövetség hiánya, amelyben leállítják az orvoshoz fordulást minden olyan esetben, amikor a tünetek nem szomatikus eredetűek.

A szerzők megállapítják, hogy az orvosok nehéznek érzik a MUS tünetek megmagyarázását.

Arról számolnak be, hogy ha a beteg MUS tünetekkel jelentkezik, elsőrendű törekvésük az orvos-beteg kapcsolat fenntartása, amihez a szokásos, hagyományos vizsgálatokat alkalmazzák. Ebben a folyamatban próbálnak megfelelő egyensúlyt találni az orvos-beteg kapcsolat fenntartása, és a felesleges vizsgálatok elkerülése között.


Klinikai magyarázat nélküli tünetek a páciens szemszögéből

USA szerzők interjú módszerrel vizsgáltak 19 olyan beteget, akik egy év alatti orvoshoz fordulását legalább 50%-ban (a minta átlaga 69.9%) nem lehetett klinikailag magyarázni.

Azt találták, hogy a magyarázat nélküli tünetekkel (MUS) jelentkezők csaknem egyhangúan családi diszfunkcióról számoltak be a múltban vagy jelenleg is, valamint arról, hogy túlzott mennyiségű vizsgálaton estek át, és mindenféle tapasztalatokon alapuló, hatástalan kezelést kaptak.


Az adatok alapján a páciensek három csoportja volt elkülöníthető:

1./ Olyan páciensek, akiknek volt pszichológiai ismerete/érzéke, sikeresek voltak az életben; ez a csoport elsődlegesen magyarázatot keres a tünetire.

2./ Olyan betegek, akiknek nem voltak pszichológiai ismeretei/érzéke, a tünetek fokozottan vették igénybe őket, és az a meggyőződésük, hogy „jár nekik” az, hogy felmentést kapjanak a normális társadalmi kötelezettség alól. Ezek a betegek elsődlegesen a tünetek csökkentését, legitimizációt és támaszt keresnek.

3./ A pácienseknek ez a csoportja aggódik, amiért nincs diagnózisa, túlzott kezelést igényel, és panaszkodik, ha a kívánságait elutasítják.

A szerzők összefoglaló véleménye szerint az alapellátást fokozottan igénybevevő páciensek csoportja heterogén, tapasztalataik hasonlóak, felfogásuk, elvárásaik, és igényeik különbözőek. Ezeknek a különbségeknek a felismerése lényeges a kezelés hatékonysága és az igénybevétel csökkentése szempontjából.Forrás: BMC Family Practice 24 September 2009, 10:68doi:10.1186/1471-2296-10-68

Szemlézte: Házijogorvos , dr. Szatmári Marianna

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma