Hírvilág

Madárinfluenzában meghalt egy kínai nő

2011. AUGUSZTUS 15.

A kínai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy madárinfluenza következtében életét vesztette egy terhes fiatal nő. A tavalyi év eleje óta ez az első bejelentett haláleset.

A 22 esztendős, négy hónapos terhes nő május végén kapta el a betegséget, és múlt csütörtökön halt meg Hubei tartományban – áll a minisztérium közleményében. Halála előtt egy nappal mutatták ki benne a H5N1 madárinfluenzát.

A kínai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ vizsgálata szerint a nő baromfiakkal került érintkezésbe megbetegedése előtt, de az otthona közelében lévő szárnyasokban nem mutatták ki a madárinfluenzát. Nem lehet pontosan tudni, hogyan kapta el a betegséget, mert szárnyasokban tavaly óta nem mutatták ki a fertőzést.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint halálával 26-ra emelkedett azoknak a száma, akik a vírus következtében haltak meg Kínában 2003 óta az összesen 39 emberi fertőzött közül. A madárinfluenza járvány Kínát veszélyezteti a leginkább, mert itt van a világ legnagyobb baromfiállománya, és vidéken sok csirkét tartanak az emberek közelében.

A szakértők attól tartanak, hogy a H5N1 vírus mutáció révén olyan formává alakulhat át, amely már nem csak szárnyasról emberre, hanem emberről emberre is könnyen terjed, ami milliók életét követelő világjárványt robbanthat ki.

2009 első két hónapjában Kínában nyolc emberi fertőzést jelentettek (közülük öt életét is vesztette). Sokan kezdtek aggódni egy esetleges világjárvány miatt, de a kínai hatóságok azóta nem számoltak be újabb esetekről.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyag:
Kínai egészségügyi minisztérium

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma