Hírvilág

Jutalmazott vad viselkedés

2011. AUGUSZTUS 15.

A kamaszkori kockázatvállalás a jutalomjelzésre való túlzott érzékenységgel függ össze.

Védekezés nélküli szex, vad motorozás, dohányzás, kábítószer vagy alkohol – a kamaszkori kockázatvállalás példáinak sora végtelen. Vajon mi az indíték?

Amerikai pszichológusok szerint a válasz valószínűleg abban keresendő, hogy a kamaszok hiperérzékenyek a dopamint, a jutalmazásból eredő örömérzést közvetítő agyi ingerületátvivőt felszabadító jelzésekre.

A University of California kutatói Jessica Cohen vezetésével 45 embert vizsgáltak három korcsoportból: 8-12 éves gyerekeket, 14-19 éves kamaszokat és 25-30 éves felnőtteket. Az önkénteseket arra kérték, hogy nézzenek meg képeket egy számítógép képernyőjén, és mondják el, hogy a képek megfelelnek-e két kitalált egyetem által forgalmazott pólókon látható mintáknak. Minden helyes válaszért 25 cent pénzjutalmat kaptak. A feladat végzése közben a résztvevőket funkcionális MRI-vel vizsgálták.

A kamaszok körében az agy dopaminra érzékeny striatális területe világosabbnak mutatkozott az MRI-n, mint a gyermekek és a felnőttek esetében, amikor jutalomban részesültek.

"Kutatásunk azt mutatja, hogy amikor a kamaszok váratlan jutalomban részesülnek, az agyuk intenzívebben reagál a jutalomra” – nyilatkozta Cohen. A kutató azt is elmondta, hogy a dopaminszintet nem mérték, de feltételezésük szeint ez a neurotranszmitter játszik szerepet a megfigyelt hatásban. Felnőtt embereken és majmokon végzett korábbi kutatásokból ugyanis az derült ki, hogy a dopaminszint megugrik egy váratlan jutalom érkezését megelőzően.

A Nature Neuroscience folyóiratban megjelenő eredmények segíthetnek a szülőknek, a tanároknak és másoknak abban, hogy megfelelően irányíthassák a kamaszokat a gyermekkorból a felnőttkorba való átmenet idején.

A gyermekek nem minden esetben érzékenyek a jutalomra, a felnőttek viszont érzékenyek rá, de eltérő mértékben leküzdik a vágyat.

„Néhány kutató azt az elméletet állította fel, hogy a striatális terület teljesen kifejlődött a kamaszokban, azonban az önmérsékletért felelős prefrontális terület még nem. A kamaszok ennek következtében rendelkeznek azzal az érzékenységgel, amivel a felnőttek is. A felnőttek azonban képesek a cselekvés előtt elfojtani a vágyat, vagy időnként felelősségteljesebben cselekednek, míg a kamaszok erre nem képesek” – állítja Cohen.Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A kényszerbetegség kulcsa

Népszerű elképzelés, hogy a kényszerbetegségre jellemző cselekvéseket, mint például az állandó kézmosást zavaró obszesszív félelmekre adott reakcióként végzik a betegek. Ezt azonban megkérdőjelezik az új kutatási eredmények.

Klinikum

Pszichózis mint az antibiotikumok mellékhatása

Direkt kapcsolat van az antibiotikum-expozíció és az akut pszichózis között, állapította meg a Brain, Behavior, & Immunity – Health című szaklap tanulmánya. Az egyesült államokbeli kutatók cikke az első olyan tanulmány, ami az egyes antibiotikumok pszichiátriai mellékhatásainak (insomnia, hallucináció, delúzió, delírium, katatónia, paranoia, érzelmi elszíntelenedés, pszichózis) gyakoriságát értékeli.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.