Hírvilág

Jobb a megye, mint a PET

2011. SZEPTEMBER 06.

Mint ahogyan az várható volt, a struktúraátalakítás áldozatokkal is jár. Bár sokáig úgy tűnt, a 2007 óta, szívós munkával kiépített Pannon Egészségügyi Társulás (PET) beleilleszkedhet a Semmelweis Tervben (ST) meghatározott ellátási struktúrába, mára ez az idea veszni látszik.

Míg Rácz Jenő egy helyi televíziónak a napokban úgy nyilatkozott, „egyeseknek keserű pirula volt a Pannon Modell” addig a fejér megyei közgyűlés elnöke, Vargha Tamás úgy tűnik, örömmel nyugtázta, hogy a megyei fenntartású székesfehérvári Szent György Kórház kiemeltebb szerephez juthat az új struktúrában, mint amit a PET-en belül szántak neki.

A három megyére és 1,2 milliós lakosság ellátására felállított PET nem felelt meg a ST-ben megfogalmazott elvárásnak, mely szerint az ellátási területeket a jelenleg működő betegutak határozzák meg. Vargha Tamás lapunknak elmondta, korábban támogatták a PET létrejöttét, hiszen ez is az egyik lehetséges alternatíva lett volna a nagytérségi progresszív ellátás megszervezésére. Azonban a rendszer piramisszerű felépítése többféleképpen is elhelyezhető a térképen az 1,2-1,5 milliós populáció ellátására, az új struktúrában a székesfehérvári kórház más körben látja majd el a betegeket, mint a PET-en belül tette volna.

Bár megyei közgyűlési elnökként fontosnak tartja a megyék szerepét, a betegellátásban nem feltétlenül kell megyehatárokban gondolkodni, hiszen a betegutak és az ellátáshoz való hozzájutás felülírja ezeket. Így nem csak a megyei települések lakosainak gyógyításában juthat kiemelkedő szerep a kórházuknak, hanem a főváros vonzáskörzetéből, a Dél-, sőt, a Bel-Budai régiókból is tudnának betegeket fogadni. Ha az új formációban ezt el tudják érni, jobb helyzetbe kerülnének, mint a PET-en belül.

Éppen ezért nagyobb és fontosabb szerephez kell jutnia a Szent György Kórháznak az új struktúrában, mint azelőtt, legalábbis „mi azon vagyunk, hogy így legyen” – fogalmazott az elnök. Hozzátette, kórházuk nagy orvosgárdája és főorvosi kara is komolyabb feladatokra predesztinálja őket. Ezen kívül nemrégiben 8 milliárdos beruházással bővítették a diagnosztikai központjukat és műtőblokkjukat, amelyek így egy tömbben kerültek elhelyezésre, miközben a sürgősségi ellátórendszerüket is modernizálták. Vargha Tamás szerint mindezek szintén a térségben betöltött központi szerepüket erősíthetik.

Miközben tudják, hogy vannak bizonyos progresszív ellátások, amelyeket a jövőben nem végezhetnek el a kórházban, ugyanakkor a megye többi, alacsonyabb szintű intézményét is integrálni kell a rendszerbe, így a dunaújvárosi városi kórháznak, vagy az inkább rendelőként működő móri intézménynek is meg kell találni a megfelelő szerepet. Azonban a Fejér Megyei Szent György Kórház „kiemelkedő intézménye kell legyen a térségnek” – fogalmazott a közgyűlés elnöke.

eLitMed.hu, Tarcza Orsolya
2011-09-06

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.