Hírvilág

Javultak, vagy romlottak az orvosi folyóiratok?

2011. AUGUSZTUS 15.

Múlt héten, a Vancouverben tartott hatodik „szakmai ellenőrzés és bio-medikális publikáció” nemzetközi konferencián, azt kérdezte Drummond Rennie a JAMA-tól, hogy „miért nincs több ilyen kutatásunk?”. Egy hosszú évekkel ezelőtt végzett kutatásra utalt, a nemek közötti hátrányos megkülönböztetésről a kutatásban.

Valóban, Vancouverben volt némi „déja vu” érzés. Több kutatás kell az érdekek konfliktusáról; arról, hogy ki a szerző és ki az, aki hozzájárult a kutatáshoz; a publikációs etikáról; a plágiumról; arról hogy milyen úton jutnak (vagy nem jutnak) a cikkek közlésre; és a kiadói egyoldalúságról, elfogultságról.

Úgy tűnik, hogy 20 év közös erőfeszítésével is csak csekély eredményt értek el a kiadók, és lapjaik. A vitáik - a vitáink - körben-járásnak tűnnek.

Ennek ellenére, volt sok üdvözlendő fejlemény is. A „szellem-szerzőség” gyakorlata csökkent. A recenziók minősége javult. A retorika (vagy pörgés és propaganda) a kutatás tiszteletreméltó tárgyává vált. Az adatok cseréje kiemelkedő és sürgős kérdés lett.

A vizsgálatok regisztrálása, és az adatbázisok tájékoztatása az eredményekről, fontos hozzájárulás a kutatások átláthatóságához.

Talán ezeknél is jobb hír, hogy a CONSORT állásfoglalás („CONsolidated Standards of Reporting Trials” Statement – Állásfoglalás a Vizsgálati Jelentések Egységes Standardjairól) megjelenése után jó tíz évvel prioritássá vált a kiadók számára a beszámolás a kutatásokról.

Ennek ellenére sajnos, a tudományos lapok általános minősége, és a szerkesztés minősége – néhány kivételtől eltekintve - statikussá vált, ha nem éppen romlott. A konferenciákon – nem Vancouverben – általában véletlenszerű (random) beavatkozások vizsgálatairól hallottunk.

Túl sok ismertetett munka leíró volt és a folyamatokról szólt. Túl keveset hallottunk a minőségről úgy, ahogy az a betegeknek és orvosoknak fontos, a szakmai ellenőrzés (peer review) és publikáció hatékonyságáról és az egészséghez és esélyegyenlőséghez való hozzájárulásukról.

A nyolcvanas évek óta Drummond Rennie vezeti a tudomány új és nagyon fontos területének a kialakítását. Hatalmas teljesítmény, de olyan terület és teljesítmény, amelyet mind a többi kiadó, mind a kutatók cserbenhagynak.

Szolgálatkészek, előzékenyek vagyunk azokkal az intézményekkel – folyóiratokkal és kiadókkal – amelyektől az akadémiai és lapkiadói karrierünk függ. Az egészségügyi rendszerek kritikus részei iránti közömbösség fájdalmas, és beszélhetnénk arról is, hogy mit akarunk velük kezdeni.

Forrás:The Lancet szerkesztőségi közleménye
The Lancet, Volume 374, Issue 9694, Page 950, 19 September 2009

Szemlézte: Házijogorvos , dr. Szatmári Marianna

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.