Hírvilág

IxCardiorisk – Egy új segítő modul a családorvos megelőző munkájában

2011. AUGUSZTUS 15.

Családorvosi munkánk nagy része a panaszos, tünetes betegek meghallgatásával, ellátásával, kivizsgálásuk tervezésével és szervezésével, a gyógykezelés elrendelésével, ellenőrzésével telik. A másik része a napi munkának – sok esetben talán a nagyobb hányada is – mindezek adminisztrálása, azaz kartonokba írni, számítógépre vinni az eredményeket, majd különböző jelentéseket szerkeszteni az adatokból. A családorvosi főszerep eddig elsődlegesen a kialakult betegségek gyógyításában, folyamatos ellátásában volt. De lehetne, sőt kellene, hogy egy másik főszerepet is találjunk! Próbáljuk meg időben megkeresni a bajt, vagy észrevenni a rizikót még mielőtt súlyos, visszafordíthatatlan károsodások, megbetegedések alakulnak ki. Jellemzően ezek a tünetek, kockázatok a népbetegség-gyakoriságú betegségekre hívják fel a figyelmet (szív- és érrendszeri, légzőszervi stb.). A családorvos lehet klasszikusan kezdeményezője és tudatos gazdája ennek a folyamatnak, bár a páciensek megfelelő hozzáállása, együttműködése elengedhetetlen. A betegek együttműködésének javításában azonban nagy jelentősége van a motiváló információátadásnak az első találkozáskor és a gondozáskor egyaránt.

A legtöbb krónikus betegségnek vannak figyelmeztető tünetei, vagy a beteg észleli a jellemző panaszokat. Találhatunk kóros státusparamétereket (pl. emelkedett testsúly, magas vérnyomásérték) vagy laboratóriumi értékeket (magas vérzsírszint, vércukorszint). A páciensek életvitelében szintén találhatunk cardiovascularis (CV) rizikót továbbfokozó káros hatásokat (dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, rossz étkezési szokások). Ezeken túl a családorvos ismeri az egyéni előzményeket, sok esetben a család többi tagjának is tudja a kórtörténetét. Ez a sok apró momentum, mint egy kirakójáték apró darabjai, összeadódva megrajzolják páciensünk rizikótérképét. A cardiovascularis rizikók tekintetében egyre több lehetőség nyílik standard kérdőívek, skálák, táblázatok használatára, amelyek segítségével a kóros tünetek összegezhetők, egyénre vonatkozóan objektivizálhatók. A klasszikus Framingham-kérdőívek után az európai standardoknak jobban megfelelő score-táblázatot, majd azok különböző fokú kombinációit használhattuk. Nemrégiben a még több és több paramétert felhasználó, a rizikófokokat még inkább megkülönböztető Reynold-score is napvilágot látott. Ehhez kapcsolódóan a szív- és keringési betegségek megelőzésében érintett hazai CV tudományos társaságok visszatérő konszenzuskonferenciáján időről időre újabb javaslatok, útmutatások jelennek meg, melyek alapján a CV rizikókategóriák megbecsülhetők. Bármelyiket is használjuk, következetesen használjuk és a pozitív változások felismeréséhez használjuk a kiinduláshoz viszonyított összehasonlítást, amit a beteggel is közöljünk. A pozitív változás bemutatása fogja meggyőzni a betegünket a kezelés szükségszerűségéről.

A szerteágazó napi rutin családorvosi munkában sok esetben lehetetlen az adatok körültekintő, időigényes értékelése, pedig a fenti igények már sok kollégánál fennállnak. Most az adatok értékelését, összegzését, valamint az egyértelmű rizikó stratifikáció megadását rábízhatjuk egy jó számítógépes programra és ez segítséget jelent. Ideális esetben ezt a páciensellátási „részfeladatot” a családorvosi dokumentációs programba illesztett, az alapprogrammal kommunikáló modul segítségével oldhatjuk meg a legegyszerűbben. Örömünkre szolgál, hogy egy ilyen modul az INFOMIX Kft. Visual Ixdoki programjába beépítésre került, IxCardiorisk néven elérhető és már használható, mely a Pfizer cég kezdeményezése révén jutott el a programot használni kívánó családorvosokhoz.

Mit kap a gyakorló családorvos az IxCardiorisk programtól?
Legfontosabb, hogy a cardiovascularis rizikó mérésének lehetőségére, sőt kötelezettségére hívja fel az orvos figyelmét, elsősorban a még tünetmentes, vagy kevés tünettel rendelkező betegeknél, hiszen a már nyilvántartott betegeket jobban ismerjük. A figyelemfelhívás mellett a modul másik előnye az értékek közötti kapcsolatteremtés és azok összegzése a kockázatfelmérés becslőmódszerei mentén.

Az elkészült laboratóriumi vizsgálatok eredményei, az aktuális vérnyomás-értékek, regisztrált súly, magasság, derékkörfogat-értékek automatikusan bemásolódnak a modulba, és az alapbetegségek, szövődmények figyelembevételével a modul százalékértékben megjeleníti az adott személy rizikóállapotát. Lehetőség nyílhat a korábbi mérési és rizikóbecslési eredményekkel történő összehasonlításra, sőt egy kalkulátor segítségével bizonyos kóros értékek javulásával a várható rizikócsökkenést is prognosztizálhatjuk és bemutathatjuk. Mindez a beteg szeme láttára végezhető el, szembesülhet állapotával, veszélyeztetettségével. A megjelenített rizikóbecslő-jelentés kinyomtatható, kézbe adható. Ezen túl személyre szóló teendőlista is nyomtatható a rizikócsökkentés segítéséhez. Az orvos számára kezelési útmutatás is megjeleníthető, hogy az életmód mellett gondoljon-e gyógyszeres kezelés szükségességére. A program folyamatos használatával a praxis betegeinek teljes cardiovascularis rizikó állapota feltérképezhetővé válik. Az egyes személyek többszöri rizikóelemzésével nyomon követhetők az intervenciós lépések hatékonysága, eredményessége. Reményeink szerint ezzel hatékonyabbá tehető a prevenciós munka és hosszabb távon csökkenthetők az adminisztrációs terhek is.

Mit kap a tünetmentes vagy tünetes közepes-nagy cardiovascularis rizikójú páciens a programtól?
Szembesül az állapotával, megismerheti a szív- és érrendszeri betegségek megjelenésének várható valószínűségét személyre szabottan. Láthatja a rizikócsökkentés lehetőségeit, ha szükséges, a gyógyszeres kezelés indításának fontosságát, későbbiekben a kezelés eredményességét is.

(x)
dr. Antalics Gábor
Pfizer Kft. által támogatott megjelenés

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma