Hírvilág

Hatásos a placebó akkor is, ha tudják, hatástalan

2011. AUGUSZTUS 15.


Évtizedek óta űzik orvosok azt az etikailag megkérdőjelezhető gyakorlatot, hogy placebót írnak fel betegeiknek, akik azt hiszik, „rendes” orvosságot kaptak. Most kipróbálták, mi történik, ha a páciens is tisztában van vele, mit kell szednie.

Kutatók két csoportra osztották az IBS (irritábilis bék szindróma) nevű betegségben szenvedő kísérleti alanyokat. Egyik tagjait nem kezelték egyáltalán, a másikba tartozóknak pedig megmondták, hogy csupán placebót kapnak. Három hét múlva ez utóbbi csoport tagjainak fele javulásról számolt be –alig kevesebben mint azok, akik a legmodernebb kezelést kapták.

A kutatás vezetője a Harvard Egyetem munkatársa, Dr. Ted Kaptchuk arra volt kíváncsi, a pozitív gondolatokat kiváltó placebóhatás működik-e akkor is, ha a felhasználók nincsenek félrevezetve. „Nem gondoltuk, hogy ez fog történni, de igazán megkönnyebbültünk” – kommentálta az eredményeket.

A résztvevőket hirdetés útján találták, és véletlenszerűen osztották őket a különböző csoportokba. A nem igazi gyógyszert szedőket először tárgyilagosan felvilágosították, hogy ezek a szerek a pozitív hozzáállás erejével hatnak, majd egy „Placebó” feliratú üvegben adták át nekik az „orvosságot”. A kísérlet végén 59 százalékuk számolt be javulásról, szemben a kezelést nem kapók 35 százalékával.

„Néhányan hitetlenek voltak, mások lelkesen álltak hozzá, de a végére a legtöbben azt mondták, élvezték a próbát. Úgy érezték, egy kis hatalmat kaptak” – mondta Kaptchuk. A hatás egyik magyarázata, hogy a naponta rituálisan ismétlődő cselekvés – a gyógyszer bevétele – azt üzente az agynak, hogy változást remélhet.

Egy másik kutató, Dr. Andrew Leucher még hozzátette, hogy a résztvevők valószínűleg tudat alatt sem szerettek volna csalódást okozni a kutatóknak, ez is hozzásegíthette őket a javuláshoz. Az azonban még kérdéses, a „kezelésnek” lesz-e hosszabb távú pozitív hatása.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Ráerősíthet az agy a placeboraHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.