Hírvilág

Egyiptomi nő műlábujja a legrégibb funkcionális protézis

2011. AUGUSZTUS 15.


Egyiptomi nő földi maradványaival együtt feltárt, tökéletes állapotban konzerválódott mesterséges nagylábujj lehet a világ legrégebbi funkcionális protézise - szakértők szerint.

A 2000-ben Luxorban, a thébai nekropoliszban feltárt, fából és bőrből készült eszköz Tabaketenmut, az egyik főpap Kr.e. 950 és 710 között élt lányát segítette. Könnyen elképzelhető, hogy ez a legidősebb ismert művégtag, amely több évszázaddal idősebb, mint a római kori bronzból és fából készült műláb, melyet egy capuai temetkezési helyen találtak. Azt azonban csak élő pácienseken lehet bizonyítani, hogy az eszköz valódi művégtag volt, vagyis nem pusztán dísznek szánták a túlvilágra, hanem igazi járási segédeszköznek.

Jacqueline Finch, a Manchesteri Egyetem kutatója pontosan ezt tette Tabaketenmut rendellenességéhez hasonló fogyatékosságban szenvedő két önkéntes segítségével. Az egyiptomi főpap lánya valószínűleg cukorbetegség következtében kialakult üszkösödés miatt vesztette el a nagylábujját.

Finch elkészítette a pót nagylábujj másolatait, illetve papírmaséból, gipszből és csontenyvből készült utánzatait. Az önkéntesek speciális nyomásmérővel felszerelt egyiptomi saru-utánzatokban járkáltak egy különleges járdán, amelyet több videokamerával figyeltek meg.

„A nagylábujj a testsúly közel 40 százalékát hordozza, ezen kívül az előre irányuló hajtásért is felelős” – magyarázza Finch. „Ahhoz, hogy pontosan meghatározhassuk a működés szintjét, járáselemzést kell végezni.”

Az eredmények igen látványosak lettek. A protézis tesztelői mindketten azt állították, hogy egy vagy több művégtag is „rendkívül hatékony” volt, és mindketten kiemelték a fából készült modell kiemelkedő kényelmét.

Tabaketenmut műlábujja két formára alakított fadarabból állt, melyekbe apró lyukakat fúrtak, és bőrszalagokkal összefűztek, ami alapos anatómiai ismereteket feltételez.
„Bárki is készített ilyen eszközöket az ókorban, biztosan beszélt betegeivel az illeszkedésről és az érzésről. Úgy tűnik, hogy az orvostudomány ezen ága egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza” – foglalta össze közleményében a kutató.

A tanulmány eredményei a The Lancet folyóiratban olvashatók.

Forrás: Medipress


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Idegtudományok

A szerotonin nem csak neurotranszmitter

A szerotonin nemcsak ingerületátvivőként működik, hanem a génexpresszió szabályozásában is részt vesz. E felfedezés következtében jobban megérthetjük a normál agyfejlődést, a pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket, és új terápiás módszereket fejleszthetünk ki.

Idegtudományok

Az agyi plaszticitás kulcsa

A felnőtt korban született neuronok jóval a neurogenezis hanyatlása után is hozzájárulnak az agy flexibilitásához, állapította meg a Journal of Neuroscience tanulmánya.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Klinikum

A biológiai terápia leépítésének tapasztalatai rheumatoid arthritisben - A Figyelő 2015;2

ROJKOVICH Bernadette

Rheumatoid arthritisben (RA) a krónikus progresszív ízületi gyulladás krónikus fájdalomhoz, az ízületek destrukciójához, funkciókárosodáshoz, a komorbiditások révén élethosszcsökkenéshez vezet. A krónikus gyulladás minél korábbi megfékezése javítja a betegség hosszú távú lefolyását, az ízületi károsodások kialakulását.