Hírvilág

Édes ételek és hangulat

2011. AUGUSZTUS 15.

Közhiedelem, hogy az édes ételek komfortérzést váltanak ki, javítják a hangulatot, különösen, ha csokoládéról van szó. Ugyanakkor, manapság szokás a szénhidrátok (a következőkben CH) csökkentését javasolni, különösen azokat, amelyeknek magas a glikémiás indexe.


Így annak a vizsgálata, hogy a CH és a hangulat között van-e kapcsolat, nem a puszta kíváncsiság kielégítése és, ha valóban van, használható-e ez a tulajdonság terápiás céllal?


A puzzle legegyszerűbb darabja annak a megállapítása, hogy van összefüggés. Igaz, hogy nem minden tanulmány jutott erre az eredményre, de nagyon sok igen. Így például kimutatták, hogy a szénhidráttal való táplálás javítja a hangulatot (perceken belül, de néha csak percekre), különösen olyan helyzetekben, amikor a CH-hoz jutás addig akadályoztatva volt, mondjuk erős testmozgás alatt. Fordítva, a CH megvonás gyakran rossz hangulathoz vezet.


Kimutattak genetikus faktorokat is: az édesség iránti sóvárgás esetekben 30% örökletes faktort találtak.


Az édesség iránti vágyakozás, vagy annak preferálása a depresszió bizonyos fajtájának, a szezonális affektiv zavarnak (SAD) tünete lehet. Kutatók szerint a SAD oka a szerotonin egyensúly zavara. Sőt, van, aki szerint ez az igény az édességre, előre jelezheti a depresszió pozitív válaszát bizonyos kezelésekre (pl. fényterápiára).


Azokban az országokban, ahol nagy a cukorfogyasztás, gyakoribb a depresszió, de ennek számtalan magyarázata lehet.



Sok vizsgálat próbálta a depressziót és a magas vércukor-értékeket összekapcsolni, eredménytelenül. Ugyanakkor voltak vizsgálatok, amelyek szerint, ha a betegeknek krómot adtak (ami a cukor-egyensúlyt javíthatja), akkor csökkent a depresszió, különösen azoknál, akiknél előzőleg a CH igény jelentkezett. Hasonló vizsgálat volt az, amelyben stresszre hajlamos betegeknél kevéssé jelentkezett depresszió a stressz következtében, ha CH gazdag diétát kaptak (szemben a protein gazdag diétával).


Mindez azt sugallja, hogy valóban vannak olyan emberek, akiknek a hangulatát javítja az édes táplálék és, hogy ezek tudják is ezt a tényt. Az azonban nem tisztázott, hogy terápiás szerként, vagy hosszantartó jó hangulat elérésére használható-e az édes táplálék, nem beszélve magáról, az egészségről. Egyelőre nincs elég adatunk ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására.


Hasonló a helyzet a csokoládéval. A csokoládé is édes étel, de e mellett számos neurofarmakológiai összetevője is van (pl. methilxantinase, biogén aminok és cannabinoid szerű zsírsavak). Van olyan vizsgálat, amely szerint, ha egészséges emberek esznek csokoládét, az javítja a hangulatukat, de csak nagyon rövid időre.


Ugyanúgy, mint az édes ételre való sürgető igény, a csokoládé kívánása is tünete lehet pl. premenstruális szindrómának. Az ilyen „kívánás” valószínűleg nem a szokásos csokoládé feletti örömérzetnek egy magasabb foka, hanem önálló tünet.


Egyes vélemények szerint a csokoládé iránti vágy az öngyógyítás egyik formája, különösen szerotonininhoz köthető depresszióknál. Egy másik teória szerint magnézium hiány áll fenn és a csokoládé jó magnéziumpótló. Megfelelő vizsgálatok nélkül nem tudjuk, hogy ezek a teóriák valósak-e, vagy sem.


Az érem másik oldala, hogy vannak, akik a csokoládé-vágyat az alkoholhoz, vagy droghoz hasonló szenvedélybetegségnek tartják. A csokoládé szeretete valóban hedonisztikus elemeket tartalmazhat. Ugyanakkor lelkiismeret furdalást is kiválthat, és ez az ambivalencia is hasonló ahhoz, amit a szenvedélybetegek éreznek.


Ez mind nagyon érdekes de, ha alaposabban megnézzük, a csokoládénál nincs az az emelkedő dózis, vagy dózisfüggés, mint az alkoholnál, drogoknál, vagy játék-szenvedélynél.


Összefoglalva, az édes étel (beleértve a csokoládét is) egyeseknél hangulatjavító, pszichológiai és fiziológiai okokból egyaránt. Az még nem tisztázott, hogy terápiás eszközként alkalmazható-e, és természetesen ezeknek az ételeknek egyéb hatása is van, például az energiára és a lipidekre.


Forrás: WONCA
Szemlézte: Házijogorvos , dr. Szatmári Marianna

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Hírvilág

A pihentető alvás fontossága

Az alvászavar mára globális problémává nőtte ki magát, hiszen a világ népességének közel felét érinti az élet valamelyik szakaszában, azonban sajnos csak nagyon kevesen ismerik fel a problémát, és foglalkoznak a kezelésével.

Gondolat

Én nem beteg emberként élek

GYIMESI Ágnes

B. Ildikónak egy éve megváltozott az élete. Agydaganatot diagnosztizáltak nála, életmentő műtétet hajtottak végre rajta, majd folytatta az orvosi protokoll útját, kemoterápia, sugárkezelés. Majd a belső hangjára hallgatott.

Hírvilág

Szakácskönyvet adott ki a Bethesda Gyermekkórház

Az idei Semmelweis-nap különös ünnep az egészségügyben, reményeink szerint egyfajta lezárása a járványidőszaknak. Azonban nem mehetünk úgy tovább, mintha mi sem történt volna. A Bethesda Gyermekkórház ezért különös könyvkiadásra szánt el magát: recepteken, ételeken keresztül mutatja be az elmúlt időszak hőseit, az egészségügyben dolgozókat. Receptre írva – így főzünk a Bethesda Gyermekkórházban címmel szakácskönyvet adott ki a kórház, közelebb hozva egy gyógyító intézmény hétköznapjait az olvasóhoz.