Hírvilág

Szex robotokkal, no meg a nagy magyar kísérlet

2011. AUGUSZTUS 15.

„Az eredmények szerint mind a valódi, mind a robotkutya ugyanolyan jól teljesített: a velük foglalkozó idősek ugyanúgy sokkal kevésbé panaszkodtak elszigeteltségre és magányra, mint a kontroll csoport tagjai, akiket egyik négylábú sem látogatott.
A robotkutya minden bizonnyal csak az első lépés az ember és robot közötti érzelmi kapcsolat kialakulásában. David Levy tavaly megjelent könyve szerint nincs messze az az idő, amikor mindennapos lesz az ember és robot közötti szex, szerelem és házasság.”– írja a bioetika blog szerzője, Bognár Gergely, a Center for Bioethics New York University bioetika tanára.

A szerző a bioetika legégetőbb kérdéseit dolgozza fel és kommentálja; a valláserkölcstől az őssejtkutatásig, az emberi jogoktól a szervkereskedelmen át az élet értékéig, a környezetszennyezéstől az embriószelekcióig, a homoszexualitástól az agykutatásig számos területről ír blogokat, szókimondó szellemességgel, nyitott iróniával és mértéktartóan.

Az új influenza elleni védőoltás körüli bonyodalmakról szóló egyik legfrissebb bejegyzésében pedig ezt írja: „A magyar társadalom önként, hatalmas önfeláldozással, a politikusok bölcs buzdítására a Tuskegee-ikutatáshoz hasonló kísérletbe kezdett. A lakosság politikai szimpátiái alapján két csoportba osztja magát: az egyik csoport megkapja az oltást, a többiek önkéntes kontrollcsoportként nem.

A kísérleti terv ígéretes, hiszen tízmillió kutatási alany már elég sok ahhoz, hogy mindenféle zavaró tényezőt kiszűrjünk, és a párthovatartozás szerinti eloszlás többé-kevésbé véletlenszerű. Minden adott tehát ahhoz, hogy komoly tudományos eredmények szülessenek a Nagy Magyar Kísérletből!

Nem véletlen tehát, hogy nagy érdeklődéssel tekint ránk a világ. Megfigyelőket fog küldeni az Egészségügyi Világszervezet és az Amerikai Járványügyi Központ; tekintélyes tudományos folyóiratok, mint a New England Journal of Medicine vagy a Nature fog beszámolni a legújabb eredményekről."

eLitMed.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma