Hírvilág

Bántalmazzák a fogyatékkal élőket

2012. OKTÓBER 05.
Az LMP arra kéri az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy azonnal indítson vizsgálatot a fővárosi Reménysugár Habilitációs Intézetben és a Vakok Állami Intézetében, mert a párt információ szerint az ápolószemélyzet mindkét helyen bántalmazza a bentlakókat.

Szabó Tímea pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a környéken lakóktól több bejelentést is kaptak, amelyek szerint a XXII. kerületi Reménysugár Habilitációs Intézet dolgozói szidalmazzák, rugdossák a bentlakó fogyatékos embereket. Olyan eseteket is jeleztek nekik, hogy a gondozók éjszakára kizárták az erkélyre a fogyatékkal élőket - közölte, hozzátéve: ezeknek az embereknek a nagy része halmozottan sérült, néhányuk szellemi és érzelmi szintje a két-három éves gyerekekének felel meg.

A környékbeliek több esetben kihívták a rendőrséget, de az LMP tudomása szerint a rendfenntartók eddig nem tudtak bejutni az intézetbe – mondta el Szabó Tímea.

A Reménysugár Habilitációs Intézetben 2004-ben átfogó vizsgálat indult, miután egy halmozottan sérült, autista kisfiú belefulladt a Dunába. A vizsgálat szakmai mulasztásokra derített fényt – hívta fel a figyelmet az ellenzéki politikus. Az intézményben később egy 14 éves kisfiú is életét vesztette, mert "állítólag nem ment ki hozzá időben az intézmény orvosa", legutóbb pedig tavaly októberben egy 20 éves fiatalember halt meg "nagy valószínűség szerint a folyamatos téves gyógyszeres kezelés és a bántalmazás miatt" – ismertette.

A képviselő közölte: több bántalmazásos esetről hallottak a Vakok Állami Intézetében is. A betegek is tettek feljelentést, de az intézet is eljárást indított rágalmazásért.
A politikus szerint ez a két ügy is rávilágít arra, hogy a probléma rendszerszintű, éppen ezért azt kérik az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető Balog Zoltántól, hogy a tárca azonnal folytasson vizsgálatot a két intézményben.

Szabó Tímea hozzátette: azt szeretnék, hogy ha a vizsgálatok eredményét nyilvánosságra hoznák és ha nemcsak azokat vonnák felelősségre, akik bántalmazták a bentlakókat, de azokat is, akik szemet hunytak e felett.

A képviselő szerint további intézkedésekre is szükség van, mert elkerülhetetlen, hogy az ilyen, 120-130 főt ellátó intézményeket maximum 12 fős lakóotthonokkal váltsák fel.


bnd \ bhMTI 2012. október 5., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Gondolat

A terápiák társadalmától a teremtő vágyakig

Gerevich doktor sokrétű érdeklődési körére világít rá a jelen kötet tanulmányainak sokszínűsége a szakmán és annak határterületein belül és azon túl, továbbá azt is ábrázolja, hogy a pszichiátria és a pszichológia tudománya mennyire átszövi a hétköznapjainkat is és jelen van az élet minden területén, legyen szó pszichiátriai kórképek gyógyításáról vagy az ezirányú kutatómunkáról, esetleg éppen arról, hogy vajon hol a határ az egészséges és a beteg psziché között, mi jelent már devianciát vagy fogadható el a normalitás keretein belül.

Gondolat

„Nem torzítás, hanem a valóság egy másik vetülete”

A fotográfus és boncmester Gálos László Norbert technikáról és testekről.

Gondolat

Gyógyító és ártó szellemek

Sámánhit a világban

Gondolat

Egymásba kötve: párhuzamos mozdulatok

Eperjesi Ágnes az egyik jelentősebb hazai alkotónk. Rendszeresen kiállít fontos hazai, és külföldi intézményekben, 2011 óta a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia tanszékének oktatója. Számos műfajban és technikával dolgozik, a fotográfiától a fotogramon és installációkon át videókig, művészkönyvekig, performanszokig. Témái között tudományos igényű szín- és formavizsgálatok, a vizuális kultúránk jellemzői, társadalmi kérdések, művészeti problémák egyaránt szerepelnek, ráadásul ezek nem egyszer együttesen alkotják meg a teljes művet.