Hírvilág

Az idősekkel való visszaélések ellen

2011. AUGUSZTUS 15.


Az emberek alkonyának időszaka a gyermekkorhoz hasonlít, a túlzott sérülékenység periódusához. A másokra támaszkodás kényszerűséggé válik és azok, akikre az idősek gondozása van bízva – családtagok vagy hivatásos gondozók – mellőzik ezt a feladatot.

Az USA Szenátus Időskorral Foglalkozó Bizottsága a visszaélésnek ezzel a formájával, a fizikai, érzelmi elhanyagolással, illetve anyagi kizsákmányolással foglalkozott.

Szakértők beszámoltak a bizottságnak, hogy az USA-ban ezeknek a visszaéléseknek az arányát 14 százalékra teszik, de ez valószínűleg alulbecslés. Egy nemrég készült vizsgálat szerint például New York államban, ahol jelentési kötelezettség van, minden bejelentett visszaélésre 23-24 olyan esik, amelyik nem kerül napvilágra. Az idősekkel való visszaélés nemcsak családtagok, vagy ápolási otthonok munkatársai részéről fordul elő, hanem az otthonok más lakói részéről is.

Az USA Kormány Elszámoltathatósági Hivatala (Government Accountability Office – GAO) új jelentése, egyetértve a Szenátusi Bizottsággal leszögezi, hogy sok Időseket Védő Szolgáltatás, amely az idősekkel való visszaélések kezeléséért felel, küzd a fokozódó teher és a csökkenő finanszírozás ellentmondásával, és a szövetségi irányítás hiányosságaival. A GAO a szolgáltatások jobb kormányzati irányítására szólít fel.

A hiányosságok ellenére az USA élen jár az időseket védő szolgáltatások terén, amelyek sok országban a gyermekvédelemhez hasonlóak. De ennél tovább kellene menni. Így például, ha a kormány jelentene be egy idősekkel való visszaéléssel kapcsolatos eljárást, az átsegíthetne a GAO jelentésben szereplő szövetségi hiányosságokon.

Nemzetközileg az USA kezdeményezhetne egy új ENSZ Deklarációt az Idősek Jogairól, amit civil szervezetek és az idősekkel való visszaélés elleni világhálózat már javasolt. Az idősekkel való visszaélések megelőzésénél érdemes figyelembe venni a gyermekek védelmére hozott intézkedéseket.

Forrás: Házi Jogorvos

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.