COVID-19

A dohányzás COVID-19 esetében sem tesz jót a légutaknak

2020. MÁJUS 07.

Az American Journal of Respiratory Critical Care Medicine április 24-i elektronikusan megjelent közleményében a szerzők tudományosan bizonyították, hogy a dohányzás fokozza a tüdőben a SARS-CoV-2 receptoraként működő ACE2 gén expresszióját.

2020. március 11-én a WHO világjárványnak nyilvánította a COVID-19-et. Kórokozója a SARS-CoV-2, egy új típusú koronavírus, amely filogenetikai szempontból hasonlít a SARS-CoV-ra genomjuk 80%-os egyezése révén. A SARS-vírusok a légzőrendszerben akut tüneteket okoznak. Ugyanazon receptorhoz kapcsolódnak, mint az angiotenzim konvertáz enzim 2-es típusa (ACE2), amelyet eddig egyedüli SARS-CoV-2 receptorként azonosítottak. A CoV-2 fertőzés a tüskék fehérjéit is aktiválja a vírus behatolásához. A folyamat beindulását a gazdasejt két enzimje, a furin és a TMPRSS2 is támogathatja. A jelenlegi súlyos helyzetben nagyon fontos hangsúlyozni a dohányzás mint súlyos kockázati tényező jelentőségét.

A szerzők transcripciós adatokat hasonlítottak össze, hogy megvizsgálják a tüdőszövetben az ACE2, a furin és a TMPRSS2 gén-expressziójának összefüggését a dohányzással. Különböző etnikumok tüdőrákos betegeinek szövetmintáit használták a vizsgálathoz, továbbá egészséges kis-sejtes és nagy-sejtes mintákat, illetve egészséges és COPD-s betegek szövetmintáit.

A dohányzási szokásokat bemondás alapján rögzítették, így a következő csoportokat alakították ki: soha nem dohányzott, régebbi dohányos, jelenleg is dohányzó.

A nem és az életkor nem befolyásolta az ACE2- és a furin-expressziót, míg az életkor némely adatbázisokban fordított arányban állt a TMPSS2-expresszióval.

Bronchiális hámsejteket, valamint CD45+fehérvérsejteket is elemeztek 6 soha nem dohányzó és 6 jelenleg is dohányzó esetében.

A tüdő ACE2 génexpresszió up-regulációját lehetett azonosítani a valaha is dohányzóknál a soha nem dohányzókhoz viszonyítva, a metaanalízis szerint 25%-os mértékben.

A dohányzásnak ez az ACE2 up-reguláló hatása fokozott rizikót jelent a SARS-CoV-2 vírus kötődése szempontjából.

Az up-reaguláció a COPD-s betegekre is jellemző volt, de ez inkább a dohányzási státusszal volt összefüggésben.

Azt is megfigyelték, hogy a sejtek aránya is megváltozik az alveolusok hámrétegében: a nyákot és surfactant termelő 2-es típusú pneumocyták száma csökken és az 1-es típusú pneumocyták száma növekszik. Az 1-es típusú pneumocytákon a leginkább kifejezett az ACE2 gén-expressziója. Ez a megfigyelés egybevág más újabban közölt tanulmányokkal is.

További kutatások szükségesek a patomechanizmus tisztázására, az azonban nyilvánvaló a vizsgálatból, hogy a dohányzás rizikófaktor a COVID-19 szempontjából és a dohányosokat veszélyeztetett csoportnak kell tekinteni.

Szemlézte:
dr. Gyovai Gabriella

Eredeti közlemény:
Cai G, Bossé Y, Xiao F, Amos C: Tobacco Smoking Increases the Lung Gene Expression of ACE2, the Receptor of SARS-CoV-2 April 24, 2020 American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine

eLitMed.hu
2020.május 7.

HOZZÁSZÓLÁSOK

1 hozzászólás

Kovács Imre (1234)

2020. JÚNIUS 06.

17:45

Hozzászólás!

A rovat további cikkei

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

COVID-19

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

A Covid19 embert próbáló kihívás elé állította az egész társadalmat, de pillanatnyilag talán a legnagyobb teher az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókra hárul. Munkájukra égetőbb szükség van, mint valaha, éppen ezért fontos, hogy nekik is legyenek megküzdési stratégiáik a kialakult krízishelyzet kezelésére. Mind a világjárvány képe, az azt kísérő félelem szorongást, stresszt okoz, a sok esetben azt kísérő izoláció is komoly lelki terhet jelent. Hogyan észlelhetjük egymáson és enyhíthetjük a nyomást, oldhatjuk meg az esetleg ezt kísérő szimptómákat? A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum hívja fel a figyelmet: a dolgozók egymásra is ügyeljenek!

COVID-19

Dementia-ellátás a COVID-19 járvány idején

A SARS-CoV-2 vírus agresszív terjedésével a halálos áldozatok száma világszerte növekszik. Nemzetközi adatok alapján a legtöbb halálos fertőzés az idősebb korosztályban történik, akiknél gyakran valamilyen más egészségügyi probléma is fennáll.

COVID-19

Tudományos segítség időseknek Covid-19-járvány idején és azon túl is

Tanácsadás, folyamatos kontroll, amelynek tudományos eredményei is lesznek. Ezzel a célkitűzéssel jött létre egyedüli kezdeményezésként a PTE Transzlációs Medicina Központ, a Transzlációs Medicina Alapítvány és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet összefogásával, a Richter Gedeon támogatásával egy együttműködés.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).