Részletes keresés

Kérjük, állítsa be a paramétereket!


 

Találatok száma: 8

Lege Artis Medicinae

2022. MÁRCIUS 31.

Morbiditási és mortalitási kockázat SGLT-2-gátlóval vagy DPP-4-gátlóval kezelt 2-es típusú diabetesben

CSÉKE Balázs

Amióta a 2-es típusú diabetes (T2DM) akut metabolikus szövődményei ritkábbá és kevésbé súlyossá váltak, az érintett betegek körében egyre jelentősebbé vált a hosszú távú szövődmények megelőzése. A diabeteses betegek mortalitási mutatója közel négyszeres az általános népességhez képest. Ez nagyrészt a cardiovascularis szövődményekre vezethető vissza. A legalaposabban tanulmányozott kimeneteli események a nem halálos myocardialis infark­­tus, illetve stroke és a cardiovascularis halálozás. A... tovább »

Lege Artis Medicinae

2021. ÁPRILIS 23.

Kinek a kezébe valók az SGLT-2-gátlók?

BENCZÚR Béla

A sodium-glucose cotransporter 2-inhibitorok (SGLT-2-gátlók) használata számos cardiovascularis (CV) kórképben (szívelég­telenségben, koszorúér-betegségben, szívinfarktus és stroke után) bizonyítottan előnyös, emiatt 2-es típusú diabetes mellitusban (T2DM) évek óta részei az ajánlásoknak. A közelmúltban két klinikai vizsgálat is rávilágított arra, hogy az SGLT-2-gátlók mennyire jótékonyak a csökkent balkamra-funkcióval járó szívelégtelenségben (HFrEF) szenvedő betegekben, jelentősen csökkentve... tovább »

Klinikum

2011. DECEMBER 19.

Új fejezet a diabetes mellitus kezelésében

Francia kutatóknak sikerült egy hasnyálmirigy sziget béta-sejtvonalat létrehozni.

Klinikum

2011. AUGUSZTUS 15.

A vérvétel nélküli vércukormérő EUs minőségi tanúsítványt szerzett

Az NBM-200G-nek elnevezett noninvazív vércukorszintmérő készülék elnyerte az EU jóváhagyását.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

Diabetológiai tanulmányokról röviden: ADVANCE vizsgálat.

KIS János

A diabetológiai tanulmányokról röviden: ADVANCE vizsgálat. A diabetológiai rovaton belül, a fontosabb vizsgálatokról rövid összefoglalókat közlünk, azzal a céllal, hogy azok üzenete röviden és gyorsan elérhető legyen. ADVANCE vizsgálat: Action in Diabetes and Vascular Disease: Preterax and Diamicron-MR, Controlled Evaluation

Klinikum

2011. AUGUSZTUS 15.

A Dapagliflozin engedélyezési eljárása elkezdődött

A Food and Drug Administration (FDA) hozzálátott dapagliflozinnal kapcsolatos adatok áttekintéséhez, mely egy jelentős lépés a molekula engedélyezési eljárásában.

Ideggyógyászati Szemle

1974. MÁJUS 01.

Összefüggés az agyon átáramló vér gáz-tensióinak változása és az agyi elektromos tevékenység között relaxatióban végzett elektroshock alatt

DR. SZIRMAI Imre, DR. BOLDIZSÁR Ferenc, DR. FISCHE Járnos

A szerzők 23 psychiatriai osztályon kezelt beteget vizsgáltak relaxatiós elektroshock alatt. Az agyi elektromos tevékenység folyamatos regisztrálása mellett vérmintákat vettek a véna jugularis internából és az artéria femoralisból. A vérmintákban radiometriás módszerrel meghatározták az oxigén-tensiót és saturatiót, a széndioxid-tensiót, a pH-t valamint a serum bicarbonát mennyiségét. Megállapították, hogy: 1. A görcsök alatt nem alakul ki anoxiás anoxia az agyszövetben. A therapiás hatás... tovább »