Klinikai Onkológia - 2023;10(1)

Klinikai Onkológia

2023. FEBRUÁR 28.

Aktualitások az emlőrák kezelésében, kiemelt témák a 45. San Antonió-i Emlőrák Kongresszusról

VAJDICS Tímea

A SABCS (San Antonió-i Emlőrák-szimpózium) a legrangosabb onkológiai események egyike, amely 2022-ben 45. alkalommal került megrendezésre az Amerikai Egyesült Államokban.

Klinikai Onkológia

2023. FEBRUÁR 28.

A daganatos fájdalom csillapítása. Hatékonyság és biztonság.

SIMKÓ Csaba

A szerző tanulmányában bemutatja a fájdalomelemző munka legfontosabb lépéseit, kiemelve a betegágy melletti érzésvizsgálat fontosságát a neuropathiás fájdalomkomponensek felismerésében.

Klinikai Onkológia

2023. FEBRUÁR 28.

A nem kissejtes tüdőrák mint gyógyítható betegség?

OSTOROS Gyula, BOGOS Krisztina, BERTA Judit

A nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) komplex terápiás stratégiája az utóbbi években jelentősen megváltozott.

Klinikai Onkológia

2023. FEBRUÁR 28.

A daganatos fájdalom csillapítása. Hatékonyság és biztonság

SIMKÓ Csaba

A szerző tanulmányában bemutatja a fájdalomelemző munka legfontosabb lépéseit, kiemelve a betegágy melletti érzésvizsgálat fontosságát a neuropathiás fájdalomkomponensek felismerésében.

Klinikai Onkológia

2023. FEBRUÁR 28.

A klinikai kutatás egyszerűsítése: az ESMO felhívása a klinikai vizsgálatok szponzorálásának és monitorizálásának javítására

PEREZ-GRACIA JL, PENEL N, CALVO E, AWADA A, ARKENAU HT, AMARAL T, GRÜNWALD V, SANMAMED MF, CASTELO-BRANCO L, BODOKY G, LOLKEMA MP, DI NICOLA M, CASALI P, GIULIANI R, PENTHEROUDAKIS G

Az elmúlt években drámaian megnőtt a klinikai kutatás bürokratikus terhe, ami hátrányosan befolyásolta a vizsgálók és a klinikai kutatócsoportok tevékenységét.

Klinikai Onkológia

2023. FEBRUÁR 28.

A daganatos mikrokörnyezet (stroma) jelentősége

KOVALSZKY Ilona

Egészséges szerveinkhez hasonlóan a daganatok szintén sajátos ökoszisztémát képeznek, amelynek alkotóelemei, a tumorsejtekhez hasonlóan, új fenotípust öltenek, támogatva a tumor túlélését.

Klinikai Onkológia

2023. FEBRUÁR 28.

A pszichoonkológia ellátási területei uroonkológiai megbetegedéssel küzdő férfiak esetén

KOVÁCS Ágnes Anna, BERTA Tibor, FEDOR Mariann, BENKŐ Henrietta

Jelen áttekintő tanulmány uroonkológiai férfi betegek pszichoonkológiai ellátásának jellegzetességeit, tipikus nehézségeit kívánja körüljárni.

Klinikai Onkológia

2023. FEBRUÁR 28.

A bélflóra szerepe a vastagbélrák kialakulásában

SCHWAB Richard, BÁN Orsolya, DARIDA-SÁRKÖZI Anita, VÁRKONDI Edit, DÉRI Júlia, LENGYEL Erzsébet, PAJKOS Gábor, URBÁN László, BAFFY György, PETÁK István

A mikrobiommal asszociált betegségekkel kapcsolatban az elmúlt 10 évben robbanásszerű fejlődésnek lehettünk tanúi. Egyre több, korábban ismeretlen eredetű anyagcsere-, illetve gyulladásos betegségről derült ki, hogy ide tartozik, és tisztázódott a patomechanizmusa – és most ehhez kezdenek a daganatok is felzárkózni.