Ideggyógyászati Szemle - 2001;54(03-04)

Ideggyógyászati Szemle

2001. MÁRCIUS 01.

A migrén genetikája. Összefoglaló tanulmány

ERTSEY Csaba, JELENCSIK Ilona

Az elmúlt évtizedben jelentősen gyarapodtak ismereteink a migrén öröklődéséről. Populációgenetikai vizsgálatok eredményei valószínűsítik, hogy a migrén poligénesen öröklődő betegség.

Ideggyógyászati Szemle

2001. MÁRCIUS 01.

A képfúzió szerepe stereotaxiás agyműtéteknél - különös tekintettel a gliomák szövetközi besugárzására

JULOW Jenő, MAJOR Tibor, PONGRÁCZ Ferenc, VALÁLIK István, SÁGI Sarolta, EMRI Miklós, MANGEL László, HÁVEL János, KISS Tibor, TRÓN Lajos, VÁRALLYAI György, SOLYMOSI Diana, NÉMETH György

A szerzők a képfúziós módszer alkalmazásának előnyeit ismertetik stereotaxiás agyműtéteknél, elsősorban agydaganatok szövetközi (interstitialis, brachytherapiás) besugárzása során.

Ideggyógyászati Szemle

2001. MÁRCIUS 01.

A műtéti kezelés helye az epilepszia gyógyításában

HALÁSZ Péter, BALOGH Attila, NEUWIRTH Magda, VAJDA János, CZIRJÁK Sándor, TÓTH Szabolcs, ERŐSS Lóránd, BOGNÁR László, RÁSONYI György, JANSZKY József, JUHOS Vera, FOGARASI András, BARSI Péter, BORBÉLY Katalin, TRÓN Lajos, HAVAS László

A szerzők áttekintik az epilepszia műtéti kezelésének nemzetközi és hazai előzményeit, a sebészeti kezelés konceptuális hátterét, az indikációkat, a betegek szelekciójának szempontrendszerét és a kivizsgálás menetét, időzítését, a műtéti beavatkozások formáit.

Ideggyógyászati Szemle

2001. MÁRCIUS 01.

Recidív supratentorialis glioma komplex kezelése

ÁFRA Dénes, SIPOS László, VAJDA János

A szerzők két, eredetileg szövettanilag differenciált, supratentorialis glioma malignus recidívájában szenvedő beteg komplex, „multidiszciplináris” kezelését ismertetik.

Ideggyógyászati Szemle

2001. MÁRCIUS 01.

[Multiplex cerebralis laesio - egy eset kapcsán felmerült tanulságok ]

KOPNICZKY Zsolt, JEAN-GUY Villemure, ZUFFEREY Jofferey, MIKLOSSY Judit

[Klinikai megjelenés - Ismert schizophreniás, 46 éves férfibeteg, térbeli-időbeli dezorientáció, fejfájás és progresszív bal oldali hemiparesis tüneteivel jelentkezett. A koponya-CT-vizsgálati kép jobb hemispherialis, multiplex, kontrasztanyag-halmozó képletet mutatott . Toxoplasma gondii-fertőzést valószínűsítő pozitív szerológiai lelet mellett a HIV-1 - és HIV-2-teszt eredménye negatív volt. A toxoplasmafertőzés elleni gyógyszeres kezelés két héten keresztül hatástalannak bizonyult, míg az ismételt CT-vizsgálat térfoglaló jelleget öltő, progrediáló cerebralis laesiókat mutatott. Sebészi beavatkozás - Sztereotaxiás agyi biopszia készült a többszörös laesio egyikéből, amely szövettanilag glioblastoma multiforménak bizonyult. Következtetés - A glioblastoma multiforme nem szokványos, azonos hemispheriumban multicentrikus képet adó radiológiai megjelenése, valamint a T. gondii-antitest-pozitivitása alapján az első terápiás próbálkozás hibásnak bizonyult. Tanulságul a szerzők hangsúlyozzák a nem-immundeficiens beteg szervezetében előforduló multiplex kontrasztanyag-halmozó képlet esetén a multidiszciplináris (radiológiai, mikrobiológiai, idegsebészeti és neuropatológiai) megközelítés fontosságát. A leglényegesebbnek a pontos klinikai, szerológiai és radiológiai elemzést, s szükség szerint az agyi biopszia minél korábbi elvégzését tartják.]

Ideggyógyászati Szemle

2001. MÁRCIUS 01.

Generalizált chorea mint a polycytaemia vera ritka manifesztációja

GUBA Katalin, PÉTERFY Miklós, GÁCS Gyula

A chorea (eredeti görög jelentése szerint tánc) a végtagok distalis részének gyors, akaratlan, nem ritmusos, szabálytalan mozgásával, az arc grimasszerű rángásával jellemezhető extrapyramidalis mozgászavar.

Ideggyógyászati Szemle

2001. MÁRCIUS 01.

Könyvismertető

RAJNA Péter

Nem tudom, tudatosan tökéletes időzítés volt-e Hárdi István szerkesztésében és a Medicina gondozásában megjelent Az agresszió világa című kézikönyv kiadása.

Ideggyógyászati Szemle

2001. MÁRCIUS 01.

Autoimmun betegségek neurológiai szövődményeinek diagnosztikája

CSÉPÁNY Tünde

Az autoimmun betegségek a tudományos érdeklődés középpontjában állnak, nemcsak incidenciájuk növekedése, hanem a tisztázatlan kóreredet, valamint az e betegségeknél tapasztalható terápiás eredménytelenség miatt is.