Ideggyógyászati Szemle - 1999;52(07-08)

Ideggyógyászati Szemle

1999. AUGUSZTUS 01.

Epilepsziás betegek életminőség-vizsgálata

LÁM Judit, RÓZSAVÖLGYI Margit, GERGELY Anikó, FEKETE István, KOVÁCS Gabriella

A WHO 1948-ban közzétett állásfoglalása, mely az egészséget nemcsak mint a betegség hiányát határozta meg, hanem az egészség feltételéül szabta a fizikai és szellemi egészség mellett a társadalmi életben való részvételi képességet is, elindította az életminőség-vizsgálatokat.

Ideggyógyászati Szemle

1999. AUGUSZTUS 01.

Az elektrofiziológiai vizsgálatok jelentősége a myasthenia gravis diagnosztikájában

DIÓSZEGHY Péter, BOCZÁN Judit, MECHLER Ferenc

A neuromuscularis transzmisszió károsodásának igazolásában az elektrofiziológiai vizsgálatok kiemelkedő fontosságúak. A klinikai gyakorlatban két módszer terjedt el, melyek /jól alkalmazhatók a neuromuscularis junctio károsodásának jelzésére: a repetitív idegingerlés és az egyesrost-elektromiográfia.

Ideggyógyászati Szemle

1999. AUGUSZTUS 01.

Posztszinaptikus D2-dopaminreceptorok megjelenítése 123 I-3-jod0-6-metoxibenzamin egyesfoton-emissziós komputertomográfiával

BORBÉLY Katalin

A Parkinson-szindróma diagnosztikájában a posztszinaptikus dopaminreceptorok megjelenítése hasznos, hiszen a posztszinaptikus dopaminreceptorok szerere kulcsfontosságú a dopaminerg terápiában. Megbízható dilterenciáldiagnosztikával számos beteg számára elkerülhetővé válna a hosszú távú hatástalan gyógyszerezés az ismert mellékhatásokkal.

Ideggyógyászati Szemle

1999. AUGUSZTUS 01.

Vizuális eseményfüggő potenciálok vizsgálata Parkinson-kórban és esszenciális tremorban

GÁBOR Krisztina, ANTAL Andrea, DIBÓ György, KÉRI szabolcs, JANKA Zoltán, VÉCSEI László, BENEDEK György

A Parkinson-kór és az esszenciális tremor differenciáldiagnosztikája a betegség korai stádiumában számos alkalommal nehézségekbe ütközik. Napjainkban növekszik a téves diagnózisok száma, főként a csak tremoros tünetekkel jelentkező betegek esetében.

Ideggyógyászati Szemle

1999. AUGUSZTUS 01.

A myalgia differenciáldiagnosztikája és terápiája - status 1999

MOLNÁR Mária Judit, KARPATI George

Az egyes betegségekre leggyakrabban a fájdalom hívja fel a figyelmet. Ez alól kivétel a vázizomzat fájdalma (myalgia), mely az egészséges ember életében is gyakran előfordul.

Ideggyógyászati Szemle

1999. AUGUSZTUS 01.

Térfoglaló agyi Toxoplasma-tályog primer manifesztáció HIV-fertőzésben

VASTAGH Ildikó, JELENCSIK Ilona, BARSI Péter, BÁLIT Katalin, FEDORCSÁK Imre, SZLÁVIK János, KOVÁCS Gábor Géza, SZIRMAI Imre

A humán immundeficiencia vírus (HIV) -fertőzések terjedésével a toxoplasmosis által okozott intracerebralis laCsiók száma növekedett. Az Egyesült Államokban az AIDS-betegek 3-10%­-ában alakul ki toxoplasmaencephalitis (TE).

Ideggyógyászati Szemle

1999. AUGUSZTUS 01.

A valproátkezelés normalizálja az EEG frekvenciaspektrumát idiopathiás generalizált epilepsziákban

CLEMENS Béla, BARTA Zoltán

A valproát (valproinsavat vagy sóját tartalmazó készítmények bármelyike) elsőként választandó antiepileptikum az idiopátiás generalizált epilepszia (IGE) szindrómákban. A valproát monoterápia ebben a formakörben 80-90%-ban tartós rohammentességet eredményez.

Ideggyógyászati Szemle

1999. AUGUSZTUS 01.

Az Ideggyógyászati Szemle első 50 évfolyamának közleményei

BERECZKI Dániel, GESZTELYI Gyöngyi

Az Ideggyógyászati Szemle - a neurológusok, pszichiáterek, idegsebészek, neuropatológusok, neuroradiológusok és egyéb határterületek képviselőinek hazai tudományos szakfolyóirata - 1997-ben jelentkezett az 50. évfolyammal.

Ideggyógyászati Szemle

1999. AUGUSZTUS 01.

XIII. Nemzetközi Parkinson-kór-kongresszus

A kongresszusra 1999. július 24-28. között került sor Vancouverben (Kanada). A rendezvény gerincét a gyógyszergyárak által támogatott szatellita szekciók (összesen 7), kora reggeli szemináriumok (minden reggel 1 1 párhuzamosan), valamint plenáris előadások alkották. Új vizsgálati módszereket, eredményüket és egyéni tapasztalatokat 468 poszteren láthattunk.