Ideggyógyászati Szemle - 1957;10(02)

Ideggyógyászati Szemle

1957. MÁJUS 01.

Kétoldali opticus glioma félrevezető encephalogrammal

DR HABERLAND Katalin

A primär intraorbitalis opticus daganatok a ritka klinikai és kórbonctani észlelések közé tartoznak. Hudson szövettani szempontból a daganatok három csoportját különíti el : glioma, meningeoma, fibroma.

Ideggyógyászati Szemle

1957. MÁJUS 01.

Adatok a corpus subthalamicum Luysii összeköttetéseihez és pathologiájához

DR JUBA Adolf

A ballismus a legritkább extrapyramidalis spontánmozgások közé tartozik: Whittier szerint a világirodalomban 1947-ig kb. 60 esetet ismertettek. 30 megfigyelésnél a klinikai leírás meggyőző és a corpus subthalamicum Luysii (CL) sérülése pontosan igazolva van.

Ideggyógyászati Szemle

1957. MÁJUS 01.

Hormonalis vizsgálatok szorongásban

DR SAI-HALÁSZ András

A psychés folyamatok hormonalis alapjainak vizsgálata Cannon közismert közleményével indult meg, amelyben ő az addig főleg psychés jelenségnek tartott vészreakciót adrenalin felszabadítására vezette vissza;

Ideggyógyászati Szemle

1957. MÁJUS 01.

Az acusticus tumor elhelyezkedésének változatai a kisagy-híd szögletben

DR HULLAY József

Az acusticus tumort, mint a kisagy-híd szögletben helyetfoglaló daganatot, ismerjük. Kiterjedt irodalom foglalkozik a daganat kiindulási helyének...

Ideggyógyászati Szemle

1957. MÁJUS 01.

A crampus neurózisról

DR HARDI István

Irodalmilag ritka eset került osztályunkon diagnosztizálásra: A 37 éves férfibeteg 12 éves kora óta diabeteses. Vércukra állandóan igen magas. Napi 80 E. Zink-protinzulinnal sikerült egyensúlyba hozni.

Ideggyógyászati Szemle

1957. MÁJUS 01.

Shunt-műtétek alkalmazása a hydrokephalus sebészi kezelésében

DR PÁSZTOR Emil

A communicalo és nem communicalo hydrokephalusok sebészi kezelésében az utóbbi években egyre gyakrabban alkalmazzák az ún. shunt-műtéteket.

Ideggyógyászati Szemle

1957. MÁJUS 01.

Neuro-psychiatriai hibernatio. A deconnexio elméleti alapjai és a tartó altatás viszonya

DR MAGYAR István

A hibernatio bevezetése a neuro-psychiatriai megbetegedések gyógykezelésében jelentősen növelte azok gyógyulási arányszámát. Sackel Insulintherapiája, Meduna, Cerletti-Bini convulsios kezelésének alkalmazása óta az első eljárás, mely ezekkel egyenrangú, sőt egyes esetekben ezek hatástalansága esetén is eredményes.