Hivatásunk - 2022;17(4)

Hivatásunk

2022. DECEMBER 12.

A szakma bevonásával készül az Ápolás Támogatási Rendszer”

Míg a koronavírus soha nem látott módon gyorsította a digitalizáció elfogadását az egészségügyben, az EESZT a közeljövőben számos új funkcióval, így például az Ápolás Támogatási Rendszerrel is bővül. A részletekről Szabó Bálintot, az Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ ügyvezetőjét kérdeztük.

Hivatásunk

2022. DECEMBER 12.

2022 legjobbjai

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara kitüntetési bizottsága idén is kiválasztotta az „Év kiváló szakdolgozója” díjra felterjesztettek közül is a legkiválóbbakat. Emellett lezárult az „Év elhivatott fiatal szakdolgozója” pályázat is, amelyet kamaránk a LifeTime Media Kft.-vel közösen hívott életre azzal a céllal, hogy az elhivatott, fiatal generációra is felhívják évről évre a figyelmet.

Hivatásunk

2022. DECEMBER 12.

„A szívem az ápolásé”

A MESZK és a LifeTime Media Kft. „Az év elhivatott fiatal szakdolgozója díj” közös pályázatukon a fiatal generáció szakdolgozóinak kiemelkedő szakmai teljesítményét jutalmazzák. A díjat 2022-ben Tóth Katalin Bíborka nyerte el. Az elismerés és szakmabeli tisztelet nem csak azoknak jár, akik sok-sok éve dolgoznak. Számos olyan fiatal tehetséges szakdolgozó van az egészségügyben, akik már pályájuk elején konkrét elképzelésekkel és célkitűzéssel vágnak neki.

Hivatásunk

2022. DECEMBER 12.

A debreceni kiváló közösség

A MESZK „Az Év kiváló szakdolgozói közössége” díját 2021-ben hét kórházi osztály szakdolgozói csapata nyerte el. A különdíjasok között szerepelt a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Nagyerdei Campus Neurológiai Klinikájának Intenzív Osztályának szakdolgozói közössége. Az intenzív osztály munkája példamutató, érdemes megismerni őket. Egy hónapban átlagosan 60 beteget látnak a szakdolgozók.

Hivatásunk

2022. DECEMBER 12.

Mit hozhat a jövõ? – A siófoki kongresszus összefoglalója

Számos tudományos és szakmai előadás mellett a szakpolitika terveibe is bepillantást nyerhettek a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara IX. Szakdolgozói Tudományos Kongresszusának résztvevői, Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár egy órán át beszélt ezekről a rendezvényen. Hetven, nagy érdeklődésre számot tartó témakört felölelő előadásból állt össze a kongresszus programja.

Hivatásunk

2022. DECEMBER 12.

Foglalkozás-egészségügyi Ápolók Európai Szövetségének 55. találkozója

A Foglalkozás-egészségügyi Ápolók Európai Szövetsége (Federation of Occupational Health Nurses within the European Union – FOHNEU) őszi találkozójára 2022. október 20–22. között Isztambulban, Törökországban került sor. A háromnapos értekezletnek az Isztambuli Egyetem Cerrahpasa Florence Nightingale Ápolási Kar adott otthont. A házigazda szerepét prof. dr. Melek Nihal Esin töltötte be.

Hivatásunk

2022. DECEMBER 12.

Kevesen vannak és túlterheltek a szakasszisztensek

A szakdolgozók helyzete a MESZK, a Magyar Ápolási Egyesület és a Medicina 2000 Járóbeteg-szakellátási Szövetség közös balatonfüredi konferenciáján is hangsúlyosan szerepelt. Az eseményen a MESZK járóbeteg-szakellátásért felelős alelnöke számolt be annak a felmérésnek az eredményeiről, melyből kiderült, hogy a járóbeteg-szakellátásban dolgozó szakasszisztensek 33 százalékának van másodállása.

Hivatásunk

2022. DECEMBER 12.

A kamara a béremelés folytatását támogatja, a pótlékrendszer beépítését az alapilletményekbe viszont ellenzi

Bár a miniszteri és államtitkári megszólalásokból és az ellátórendszer átalakítását célzó törvénymódosítási csomag mellé csatolt indoklásból kiderül, hogy 2023. január 1-jétől emelkednek a szakdolgozói bérek, az eddigi egyeztetések során a MESZK a tervezett bértábla egészét nem ismerhette meg – mondta a Hivatásunknak Balogh Zoltán, a kamara elnöke.

Hivatásunk

2022. DECEMBER 12.

A MESZK szakképzési feladatainak aktualitásai

2022. október 19-én, a Lurdy házban került sor „A MESZK szakképzési feladatainak aktualitásai” elnevezésű rendezvényre, fókuszában az Egészségügyi Szakképzési Informatikai Rendszer bevezetése, a 2023/24. tanévhez kapcsolódó Pályaorientációs kampány premiervetítéssel és kiadványbemutatóval egybekötött megnyitása, a Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny meghirdetése.

Hivatásunk

2022. DECEMBER 12.

Megalakult a MESZA

Júniusban hívta életre a MESZK országos szervezete a MESZA, amelynek céljairól és tevékenységéről Szabó Bakos Zoltánné kuratóriumi elnököt kérdeztük. Egy olyan közhasznú alapítványt hoztunk létre, amely gördülékenyebbé teszi köztestületünk számára, hogy juttatásokat, szolgáltatásokat, támogatásokat nyújtson a tagság számára – foglalja össze a kuratórium elnöke.

Hivatásunk

2022. DECEMBER 12.

Diétás nénétől a diplomáig – 100 éves a dietetikusképzés

A Lurdy Házban tartotta ünnepi konferenciáját 2022. november 18-án a dietetikus szakma, a „Diétás nénétől a diplomáig – 100 éves a dietetikusképzés Magyarországon” címmel. A MESZK Országos Szervezete és a MESZK Dietetikai Szakmai Tagozat szervezésében megvalósuló eseményt Dobák Zita tagozatvezető nyitotta meg. Beszédében büszkén számolt be arról, hogy átalakult és jobbá vált a dietetikusképzés.

Hivatásunk

2022. DECEMBER 12.

Telt ház az Országos Szakmai Tagozatok Napján

November 19-én került megrendezésre az Országos Szakmai Tagozatok Napja a Lurdy-házban, mely a „Fejlődési leheőségek az újrainduló egészségügyi ellátásban” címet viselte. Az előadók nagy gonddal készültek a szakmai napra, számos képpel, ábrával szemléltetve az elhangzottakat. A jelenlévők láthatóan élvezték és hasznosnak találták a prezentációkat. A rendezvényterem tele volt, sokan voltak kíváncsiak az előadásokra.

Hivatásunk

2022. DECEMBER 12.

Elismerés és jó hangulat a Szociális Munka Napján

November 19-én került megrendezésre a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szervezésében a Szociális Munka Napja, ezen belül pedig a IV. szakmai nap. A rendezvényen dr. Balogh Zoltán beszéde utána elismerő okleveleket nyújtottak át, és érdekes előadásokon vehettek részt a meghívottak. A szakmai nap „A pandémia során bekövetkezett változások és annak hatásai a szociális ellátórendszerre” címet viselte.

Hivatásunk

2022. DECEMBER 12.

III. Országos Sürgõsségi Konferencia

2022. október végén a Lurdy Házban került megrendezésre a III. Országos Sürgõsségi Konferencia Egészségügyi Szakdolgozóknak, azaz a SÜRGÉSZ rendezvény. Az egész napos konferencia számtalan érdeklődőt vonzott. A Sürgősségi Betegellátás Szakmai Tagozat és a MESZK Országos Szervezete közös rendezvényén Balogh Zoltán, a MESZK elnöke köszöntötte a résztvevőket.

Hivatásunk

2022. DECEMBER 12.

Volt egyszer egy ápoló... és vajon lesz is?

Az ápolók koronavírus-járványban betöltött szerepérõl, a kollégákat fenyegető kiégésről is szó esett a Magyar Kórházszövetség által Ápolás – társadalmi létkérdés címmel szervezett konferencián. A november 23-i eseményen az is kiderült, hogy már a képzés során elvész a leendő ápolók 30 százaléka. Sokkoló volt a halál, a kollégák elvesztése pedig tragédia.

Hivatásunk

2022. DECEMBER 12.

Mi világunk!

„Ismeri egyáltalán a társadalom a mi valós munkánkat, életünket? Hát nem... Ezért 2022 márciusától rendszeresen bemutatjuk tagozatainkat, szakmai munkánkat. Ehhez nem profi színészeket kértünk fel, viszont profi szakdolgozók, egészségügyi dolgozók segítségével készítjük anyagainkat. Veletek. Mert kik vagyunk mi? Szakdolgozók. Műtősök. Egészségügyisek.

Hivatásunk

2022. DECEMBER 12.

Fénnyel szabályozott szívritmus

Óriási változások előtt állnak a jelenleg általánosan alkalmazott, bőr alá épített szívritmusszabályzó pacemakerek. A mostani ritmusszabályzók olyanok, mint a korai mobiltelefonok voltak: csak egyetlen feladatra, a szív működésének ritmuszavarára figyelmeztető és jó esetben azt korrigáló szerkezetek. Ezeket az életmentő eszközöket talán hamarosan felválthatják az okoseszközök.

Hivatásunk

2022. DECEMBER 12.

Harmincezer éves amputálás

Nemcsak a gyógyítás történetével foglalkozó orvosok, hanem az ásatásokkal, az ott fellelt régi tárgyakat, eset- leg írásos bizonyítékokat gyűjtõ régészek is azt feltételezték, hogy az elsõ sebészeti beavatkozások a koráb- ban vándorló, törzsi életmódot folytató emberek utolsó jégkorszak utáni letelepedésével lehetnek egykorúak, vagyis maximum 10-15 ezer évesek.

Hivatásunk

2022. DECEMBER 12.

Rég elfeledett karácsonyok

A karácsonyi ajándékozás szokása már jóval a katolikus ünnep megszületése előtt is általánosan elterjedt volt a Római Birodalomban. A gesztus lényege a rokonok, jó barátok megajándékozása volt, akárcsak napjainkban. Ezzel persze ki is merült a hasonlóságok tárháza, merthogy nem arra az alkalomra, nem azokat az ajándékokat és nem úgy adták a megajándékozottnak az ókori rómaiak, mint napjaink ajándékozói.

Hivatásunk

2022. DECEMBER 12.

Szakmaiság, minőség, közös felelősség

A közel 380 ezer szakembert képviselő Magyar Szakmai Kamarák Szövetségének vezető tisztségviselői, képviselői vettek részt azon a konferencián, melyet a szakmai kamarák napja alkalmából rendeztek meg 2022. október 26-27-én, Budapesten. A MSZKSZ vezető tisztségviselői, képviselői a szakmai kamarák napja alkalmából rendezték meg, Budapesten III. konferenciájukat.