Hírvilág

XXV. JUBILEUMI Dunántúli Diabetes Hétvége és Nővér Akadémia

2022. MÁRCIUS 19.

A veszprémi Vanderlich Egészségcentrum, és a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház 2022. március 24–26-án szervezi a XXV. Jubileumi Dunántúli Diabetes Hétvégét (DDH) és annak keretében kerül megrendezésre a Nővér Akadémia.

A rendezvényen az ország egész területéről 654 egészségügyi szakember, a cukorbetegséggel kapcsolatba kerülő különböző szakterületek szakorvosai, szakápolók, dietetikusok, védőnők és gyógyszerészek vesznek részt.

Tavalyelőtt egy nappal a rendezvény kezdete előtt jelentették be a vészhelyzetet, emiatt a Hétvége elmaradt. Tavaly járványügyi és jogszabályi helyzetre való tekintettel az online megrendezés mellett döntöttünk. Most ismét személyes részvétellel kerül megrendezésre a DDH.

A Hétvégét először 31 éve Veszprémben szervezte meg a jelenlegi főszervező, dr. Vándorfi Győző, aki évtizedekig a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház centrum vezető főorvosa, ma a Vanderlich Egészségcentrum ügyvezető igazgatója. Akkor 36, lelkes, cukorbetegekkel foglalkozó belgyógyász alapította meg a magyar gyakorlati diabetológia leggazdagabb hagyományokkal rendelkező, egyik legkeresettebb fórumát.

A Hétvége és Nővér Akadémia előadói és üléselnökei között üdvözölhetjük a magyar diabetológia legkiválóbb műhelyeinek nemzetközileg is elismert szakembereit, a pécsi, budapesti és szegedi orvosegyetemek vezető professzorait, a dunántúli és természetesen szűkebb pátriánk, Veszprém kiváló orvosait.

A Diabetes Hétvége hitvallása:
„Mit szeretnénk?
– hogy, érezzük jól magunkat egymással is;
– hogy, ismerjük meg egymás eredményeit, problémáit;
– hogy, újratermelhessük magunkban az ORVOST, az ÁPOLÓT;
– hogy, minél tovább lehessünk BETEGEINK üdvére.”

„Mi az, amit nem akarunk?
– a megosztottságot,
– az idejemúlt szakmai hierarchia konzerválását,
– az egymásra mutogatást,
– az alulinformáltságból, a párbeszéd hiányából fakadó félreértéseket.”

A Hétvégén előadások, kerekasztal-beszélgetések, esetismertetések, speciális műhelyek, a Nővér Akadémia keretében a diabetológia és határterületeinek mai eredményei és megoldandó problémái kerülnek terítékre.

Gyógyszer- és gyógyászati segédeszközgyártó és forgalmazó és más, a témában érdekelt termékeket előállítók szakmailag nívós szimpóziumai, virtuális kiállításai színezik a tudományos programot.

Mik azok a fő témák, melyek a cukorbetegeket és a még nem cukorbetegeket is érdekelhetik?

Áttörés a 2-es típusú cukorbetegek kezelésében:
Ma Magyarországon minden az EU-ban törzskönyvezett és engedélyezett gyógyszer, gyógyászati segédeszköz és eljárás elérhető a cukorbetegek számára.

A nemzetközi és hazai szakmai ajánlásokban egyre inkább előtérbe kerül az egyénre szabott kezelés. A cukorbetegek és potenciális cukorbetegek (amiről az egyén még nem tud, de kiszűrhető), főleg a 2-es típusúak nagyon magas rizikóval rendelkeznek a szív-ér rendszeri és vesemegbetegedésekre és a halálozásra. A daganatos betegségekre való kockázat is fokozott. Ezért fontos a mielőbbi diagnózis, melyhez korszerű szűrési eljárások mindenki számára elérhetők.

Ma Magyarországon közel 800 000 cukorbeteg szed valamilyen, a betegségre ható gyógyszert, lehetnek még 200 000-en, akik gyógyszeres kezelésre még nem szorulnak. Szűrővizsgálati adatok és becslések szerint kb. 500 000-en pedig még nem tudják, hogy cukorbetegek, vagy a diabétesz „előszobájában” vannak.

90% az ún. 2-es típusú beteg, akiknél a baj helyes életmóddal, fogyással többségében megelőzhető.

Igen jelentős áttörés a 2-es típusú betegek kezelésében, hogy az eddigi korszerű, a vércukorszintet és ezáltal a krónikus szövődményeket hatékonyan csökkentő és a betegek életminőségét javító gyógyszerek, eljárások mellett megjelent két gyógyszercsalád, melyek emellett megelőzik és kifejezetten csökkentik a már meglévő szív-ér rendszeri és vesemegbetegedések kockázatát és értékelhető testsúlycsökkenés is elérhető alkalmazásukkal.

Az egyik gyógyszercsaládból kifejlesztettek egy nemcsak cukorbetegnél alkalmazható fogyást elősegítő gyógyszert is.

Új, digitális technologián alapuló vércukormérő készülékek, internetalapú vércukornaplózás mellett folyamatos vércukor-monitorozásra (glükózszenzor) is lehetőség nyílt. Az utóbbinak már magyar fejlesztője és gyártója is van. Készülékük itt kerül először bemutatásra. Ezek a lehetőségek szintén képesek javítani a gyógyszeres és életmódon alapuló beállítást, megelőzendő a rettegett szövődmények kialakulását vagy a már meglévők romlását. Gyerekek és 1-es típusú felnőtt betegek számára a nálunk elérhető korszerű glükózszenzor igen jelentős társadalombiztosítási támogatással is rendelhető.

Külön szekció foglalkozik a Covid-ellátás, és a cukorbetegek kilátásainak eddigi tapasztalataival, a járvány lehetséges természetével és az oltások várható hatásával.

Szűrés, megelőzés:
Hatékony internetalapú, bárki számára elérhető rizikószűrési lehetőséggel rendelkezünk. Próbálja ki Ön is! Előtte mérje meg testsúlyát, magasságát és derékkörfogatát! Így két perc alatt kitölthető és eredményt ad arról mekkora a rizikója, hogy cukorbeteg lesz.

A cukorbetegek kb. 10%-a 1-es típusú, akik azonnal és életük végéig inzulinra szorulnak.

A többi az ún. 2-es típusú beteg, akiknél a baj helyes életmóddal, fogyással többségében megelőzhető.

Eddig az 1-es típusú cukorbetegség megelőzésében tehetetlenek voltunk. Friss adatok szerint az elhízás ebben a típusban is kóroki szerepet játszik, mivel az egészségtelen életmód, helytelen táplálkozás, mozgáshiány már gyermekkorban komoly probléma. Ennek megelőzése, kezelése visszaszoríthatja a leggyakrabban gyermek- és serdülőkorban megjelenő 1-es típusú cukorbetegséget is.

Betegbiztonság:
A fenti két gyógyszercsalád és a régebbiek nagy része sem okoz kóros vércukoresést.

Az utóbbi években olyan hatékony inzulinok kerültek forgalomba, melyek kevesebb vércukoresést okoznak, nagyobb biztonsággal alkalmazhatók.

Megbeszéljük a konferencián azokat a biztonságos, de hatékony kezelési módszereket, melyeket időskorban is tudunk alkalmazni. Inzulinnal kezelt 2-es típusú betegeknél bizonyos feltételek esetén naponta 1x adott injekciós kezeléssel ki tudjuk váltani a naponta 4x adott inzulint.

A jól beállított cukorbetegek betegség- és életkilátásai Covid-fertőzés esetén is jobbak a jelentősen elhízott és rossz cukoranyagcserével rendelkező sorstársaikénál.

Életminőség:

– Szó lesz a betegek életét megkönnyítő elektronikus vércukornaplóról.
– A folyamatos, ujjszúrás nélküli vércukor-monitorozásról.
– A fogyás hatékony gyógyszeres kezeléséről.

Információs lehetőség a résztvevők és az érdeklődők számára
2011-ben a Dunántúli Diabetes Hétvégén (DDH) jelent meg először a DDH Hírmondó, melynek célja azóta is, hogy a DDH szakmai üzeneteit röviden összefoglalja és a Hétvége legfontosabb eseményeiről és lehetőségeiről tájékoztassa a résztvevőket. A konferencia alatt idén is két lapszám jelenik meg elektronikusan az alábbi felületeken és az online konferencia felületén.
Mindegyik portálon, valamint a Diabetes páciensmagazin honlapján (www.diabetes.hu) cukorbetegek, érdeklődő laikusok számára sok értékes és mindenekelőtt hiteles információ olvasható.

Forrás: Alapítvány a Cukorbetegekért

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.

Ökológia

Mennyi az elég?

Az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ székházában került sor arra az interaktív konferenciára, melynek témája Gyulai Iván „Fenntartható fejlődés” tanulmányának három fejezete volt. Az egyes fejezetekhez korreferátumok hangzottak el Gyulai Iván rövid ismertetőit követően, majd a hallgatóság oszthatta meg észrevételeit...

Hírvilág

X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs – 2019 Végre megértettük?

A X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában az idén a rendkívüli katasztrófákat okozó felmelegedés és kontinenstüzek miatti tömeges tudatra ébredés áll. Fákat ültetnek az emberek világszerte. A fiatalok az utcán követelik jogukat a jövőhöz. Ráébredtünk: nincs tovább!

Idegtudományok

A dimetiltriptamin szerepe a szervezetben

A Magyar Pszichiátriai Társaság IX. Nemzeti Kongresszusa alkalmából Frecske Edét, a DE pszichiátria tanszékvezetőjét az exogén dimetiltriptamin-nal végzett kutatásairól kérdeztük.

Alapellátás sürgősségi szempontú átalakítása