Hírvilág

Élelmiszerrel a daganatos megbetegedések ellen

2012. JÚNIUS 10.




Új, magas rosttartalmú, egészséges gabonaalapú élelmiszerek - kenyerek, péksütemények, tészták - előállítása válik lehetővé egy csaknem félmilliárd forintból megvalósult kutatási program eredményeként; a projekt eredményeiről a konzorcium résztvevői szakmai szimpóziumon számoltak be Martonvásáron, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjában.

A gazdaságorientált nemzeti program keretében megvalósult, három évig tartó projektben az MTA Martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézete, a Budapesti Műszaki Egyetem Élelmiszer-tudományi Tanszéke, a Gyermelyi Zrt. és Lipóti Pékség vett részt.
A konzorciumon belül a martonvásári búzanemesítők a megfelelő alapanyagok, köztük nagy rostanyagtartalmú búza genotípusok előállítását, a korszerű, egészséges táplálkozás követelményeinek megfelelő búzafajták nemesítését vállalták - mondta Bedő Zoltán, az agrártudományi kutatóközpont megbízott főigazgatója.

Tömösközi Sándor projekt-koordinátor, egyetemi docens beszámolója szerint a Budapesti Műszaki Egyetem tanszékén az új, egészséges gabonalapú élelmiszerek előállításához szükséges malmi technológiához, valamint az őrleményekben levő bioaktív komponensek kimutatásához kapcsolódó kutatásokat végezték el, illetve koordinálták.
A Gyermelyi Zrt. a vetőmag-szaporítással, illetve a malmi technológia fejlesztésével foglalkozott.

Tóth Béla igazgató elmondta, hogy az új technológia alkalmas a bioaktív komponenseket, a magas ásványianyag- és fehérjetartalmú alerun részeket és a vízben oldhatatlan rostokat magas arányban tartalmazó "céllisztek" előállítására. A különleges lisztekből a Lipóti pékség magas rosttartalmú kenyereket, péksüteményeket készít.

Az új, egészséges termékek próbasütése már megtörtént, azok várhatóan egy hónap múlva már kaphatóak lesznek a pékség 168 mintaboltjában - mondta Tóth Péter, az üzletlánc tulajdonosa.

Az "egészségmegőrzés és hagyomány: alapanyag-, termék- és technológiafejlesztés a gabonavertikumban" elnevezésű kutatási program eredményeinek hasznosítása hozzájárulhat a népesség egészségesebb táplálkozásának kialakításához, illetve a lefolytatott, klinikailag igazolt hatások esetén az egyes, gyakran előforduló, táplálkozással összefüggő, egészségügyi rendellenességek kialakulási kockázatának csökkentéséhez - hangsúlyozták a szimpózium résztvevői.

Rámutattak: ez rendkívül fontos, mivel az érrendszeri és daganatos megbetegedések, valamint az emésztőrendszer betegségei kiemelkedő kockázati tényezők, a betegek számának csökkentésében meghatározó lehet az egészséges gabonaalapú termékek széles körű hozzáférhetősége.



MTI 2012. június 8., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).