COVID-19

Tudományos segítség időseknek Covid-19-járvány idején és azon túl is

2020. JÚNIUS 30.

Tanácsadás, folyamatos kontroll, amelynek tudományos eredményei is lesznek. Ezzel a célkitűzéssel jött létre egyedüli kezdeményezésként a PTE Transzlációs Medicina Központ, a Transzlációs Medicina Alapítvány és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet összefogásával, a Richter Gedeon támogatásával egy együttműködés. Az ennek keretében megalakult 100 fős kutatócsoporttal segíteni kívánják a 60 év fölöttieket abban, hogyan lehet megelőzni, illetve felkészülni a Covid-19- vagy bármely más járványhelyzetre. De segíteni kívánnak abban is, hogy a legfontosabb információk eljussanak e korosztályhoz az ilyen ’támadásokkal’ szembeni leghatékonyabb védekezés érdekében.

Mindez az orvosok és az egészségügy munkáját is nagyban segíti.

Egyedülálló és hiánypótló kezdeményezést támogat a Richter Gedeon gyógyszergyár. A jelenlegi járványhelyzet hívta életre azt a programot, ami a 60 feletti, vagyis a bármely tömeges fertőzéssel szemben legsérülékenyebb korosztályt érinti, ami egyben közvetlenül segíti a megelőzést és a megküzdést jelen esetben a Covid-19 elleni küzdelemben is. Viszont ez a kezdeményezés ennél sokkal több: itt a cél ugyanis az, hogy a konkrét tudományos eredmények hasznosuljanak, mégpedig minél előbb a napi gyakorlatban is. Ez ugyanis csak hazánkban emberéletek tízezreit mentené meg, és az ellátást is sokkal költséghatékonyabbá tehetné.

Az új koronavírus elleni transzlációs lakosságtámogató akció- és kutatócsoportot (KETLAK) a Pécsi Tudományegyetem Transzlációs Medicina Intézet Kutatóközpontja, a Transzlációs Medicina Alapítvány és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet hozta létre a SARS-CoV-2 okozta egészségkárosodás mértékének és a halálesetek számának csökkentésére. A transzlációs medicina az alapértelmezés szerint az alapkutatások és a klinikai kutatások eredményeinek mihamarabbi visszajuttatása a betegellátásba. Ez talán soha nem volt még ennyire életbe vágó, mint most. A KETLAK célkitűzése a koronavírus-járvány idején tudásának és kutatómunkájának a lakosság számára történő önkéntes és térítésmentes közreadása, a lakosság egészségmegőrzésének és egészségjavításának biztosítása tanácsadással és olyan klinikai vizsgálatokkal, adatgyűjtésekkel, melyek közvetlenül a lakosság javára fordíthatók.

Hegyi Péter egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Transzlációs Medicina Intézet igazgatója 20 szakterületről mintegy 100 szakembert vont be csapatába, mert látta, hogy összefogással, a tudás gyakorlati hasznosításával több tízezer ember életét lehet megmenteni. Nagy előnyük a multidiszciplinítás, hiszen van közöttük népegészségügyi szakember, infektológus, sürgősségi-, intenzívterápiás orvos, bioinformatikus, de regionális kutató is.

„Ma évente 130 ezer ember hal meg, ennek a fele a mai tudásunk alapján kivédhető lenne. A 75 év feletti korosztálynál 5 tragédiából 4-et meg tudnánk előzni. Ezért hoztuk létre ezt az intézetet – mondja az intézetigazgató -, mert a munkánkat most nagyon gyorsan kellett adaptálnunk a kialakult járványhelyzetre. Egyrészt tanácsot adunk, ami azt jelenti, hogy egy egészségügyi végzettséggel rendelkező operátori csapat fogadja a hívásokat, és a paciens tájékoztatást kap, utána felveszik az adatait, és életviteléről is információkat kérnek. A Covid-19 egyeseknél tünetmentesen zajlik le, míg másoknál intenzív orvosi ellátás szükséges. A 60 év felettiekre azért veszélyes fokozottan, mert rosszabb egészségi állapotban vannak. Azonban az idősebbek is nagyon sokat tehetnek magukért, és most nem a fertőzés elkerüléséről van szó, hanem arról, hogy mit tehetnek ellenállóképességük fejlesztéséért, hiszen a szorongás, az elszigetelődés ront a helyzeten, amit a testmozgás, a napi 10 ezer lépés nagyban javíthat. Egészségi állapotunk és az arra ható életvitelünk nagyban meghatározhatja, hogy egy fertőzéssel miként tud megküzdeni a szervezetünk. A mentálhigiénia, a testsúly, a testmozgás, a táplálkozás, az alkoholfogyasztás vagy a dohányzás például nagyban befolyásolhatja ezt - mondta Hegyi Péter. Az első hónapban hetente, majd kéthetente konzultálnak a pacienssel, ez fél óra, 40 perc. Itt fontosak az életmódi szokások, a káros szenvedély, a testsúly, a mozgás, a mentális állapot. Az ismétlődő tanácsadásnak, beszélgetésnek szerepe lehet abban, hogy akár 1-2 hónap alatt sikerüljön előrelépni a fent sorolt területeken, hozzájárulva a megelőző védekezés sikeréhez.

A PROAKTIV-19 olyan lakosságtámogató innovatív kutatási program, amely világviszonylatban is egyedülálló és csökkentheti a SARS-CoV-2 miatti halálozást és a járvány csúcspontja idején az ország egészségügyének terheit – hívja fel a figyelmet Hegyi Péter. Tekintettel arra, hogy a lakosság nagy részének megfertőződése valószínűleg elkerülhetetlen, illetve a koronavírus okozta egészségkárosodás mértéke nem a vírustól, hanem a megfertőzött személy immunitásától és ellenállóképességétől függ, ez a klinikai kutatási és egyben akcióprogram már a kutatás ideje alatt életeket menthet és csökkentheti az egészségügyi ellátás terheit. Jelenleg vakcina, illetve speciális terápia nincs, a SARS-CoV-2-fertőzés elkerülésére a kormányzat járványügyi intézkedései nyújtanak hathatós lehetőséget. Az egyetlen jelenlegi beavatkozási lehetőség a későbbi koronavírus-fertőzés szövődményeinek csökkentésére a fertőzésen még át nem esett lakosság egészségi állapotának javítása. De ezekből az információkból elemzéseket is tudunk készíteni, ráadásul az orvosoknak, az egész egészségügynek nagy segítséget nyújt, hiszen sokkal jobb állapotban és felkészültebben, együttműködőbben kerülhetnek majd hozzájuk a paciensek, ha szükséges – folytatta az intézetigazgató, aki szerint a program előnye, hogy önkéntes egészségügyi szakemberek segítségével ezeken a területen is személyre szabott módon tudnak olyan tanácsokat adni, amit az ingyenes számunkra betelefonálók jó eséllyel meg is tudnak valósítani. A mostani helyzetben különösen fontos, hogy az egyéni helyzetünket figyelembe vevő és szakmailag megalapozott tanácsokat kövessünk, mert nagyon sok félrevezető információ, vagy túlzó, megvalósíthatatlan életvezetési tanács olvasható az interneten, közösségi médiában, amely nem segíti, vagy éppen csak nehezíti a fertőzéssel szembeni védekezést.”

Annak érdekében, hogy a PROAKTIV-19 híre minél több emberhez eljusson, és így az érintett korosztály minél nagyobb körben részt tudjon venni a projektben, a Richter Egészségváros programmal a Richter is a kezdeményezés mellé állt. Az együttműködés célja a programmal kapcsolatos közös tájékoztatásra, illetve a később megrendezendő Richter Egészségvárosokon, valamint egyes nyugdíjas programokon való személyes tanácsadások biztosítása.

„A mostani helyzet megmutatta, hogy az idős korosztály mennyire sérülékeny, így még fontosabbá vált támogatásuk, egészségük megőrzése. A Richter eddig is - az alapellátás meghatározó szereplőjeként - sok területen érte el a 60 évnél idősebbeket, most azonban egy hiánypótló kezdeményezés mellé álltunk. A Richter Gedeon Gyógyszergyár felelős magyar gyógyszeripari vállalatként kiemelt feladatának tekinti, hogy az egészségtudatosság és az ellátórendszer támogatásával is elősegítse a hazai lakosság egészségügyi állapotának fejlesztését. Ezt szolgálja a Richter Egészségváros programunk is, amelynek keretében a koronavírus elleni hazai küzdelemből is részt vállalunk. Az egészségmegőrzés szempontjából, illetve a hazai egészségügyi intézmények számára is jelenleg ez jelenti a legnagyobb kihívást. A cél az, hogy az érintettek hasznos információkhoz jussanak, jobb lelki és fizikai állapotban legyenek, ehhez pedig mi minden létező plattformunkat felajánljuk” – mondta Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Gyógyszergyár PR és kormányzati kapcsolatokért felelős vezetője. A Richter Egészségváros „országjáró” szűrő- és egészségügyi edukációs program, 2009 óta az ország 75 településén közel 170 ezer ingyenes szűrést biztosított a résztvevőknek, akik emellett számtalan egészségmegőrzést szolgáló tanácsadáson vehettek részt. A Richter Egészségváros keretében az elmúlt több mint 10 évben a Richter a megvalósításában együttműködő egészségügyi intézményeknek összesen 380 millió forint támogatást biztosított, amit idén áprilisban további összesen 140 millió forinttal egészített ki a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetre és az egészségügyi intézmények előtt álló kihívásokra tekintettel.

A PROAKTÍV-19 programban résztvevő önkéntes szakemberek mindennap 8 és 20 óra között a 06 80 442 642, díjmentes zöldszámon várják a 60 év felettiek hívásait.

Kun J. Viktória
eLitMed.hu
2020. június 30.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Honnan ered a SARS-CoV-2? - interjú Müller Viktorral és Kemenesi Gáborral