Lege Artis Medicinae - 2009;19(04-05)

Lege Artis Medicinae

2009. JÚNIUS 10.

Az indikációkon túllépő kezelés dilemmái A négy T: tolerancia, tanítás, támogatás, törvényes ellenőrzés

SIMON László

Töprengeni könnyű: az utóbbi években szinte folyton ezt teszem, bár közben csak a miértek gyűlnek. Töprengőt írni viszont nehéz. Jó, ha segít egy gondolati donor: számomra frappánsságában utolérhetetlen teoretikus indukciót adott dr. Telekes András ez év elején megjelent írása az onkológiában végzett off-label kezelésekről, amelynek utolsó sorait idézem: „Az orvos tudatlansága-gondatlansága megítélhető, és ezáltal büntetőjogi felelőssége is megállapítható. Vajon a döntéshozók tudatlansága-gondatlansága mikor meríti ki a bűncselekmény fogalmát?"

Lege Artis Medicinae

2009. JÚNIUS 10.

Fókuszban a krónikus köhögés diagnosztikája és terápiája

SZILASI Mária

A köhögés önmagában nem betegség, testünk egyik komplex védekezőmechanizmusa, védi a légutakat az ártalmas anyagok bejutásától, a tüdőket és a légutakat megtisztítja a potenciálisan káros anyagoktól. A köhögés normális körülmények között egyéb védekezést szolgáló folyamatokkal - bronchoconstrictio, nyákelválasztás - társul, amelyek elősegítik a köhögés hatásosságát. A köhögést főleg a tüdőben zajló sokrétű folyamatok, de gyakran a tüdőn kívüli elváltozások is okozzák, amelyek diagnózisa nem egyszerű feladat.

Lege Artis Medicinae

2009. JÚNIUS 10.

Tumornekrózis-faktor-alfa-gátlás: nemkívánatos klinikai következmények, a biztonságosság kérdése

MŰZES Györgyi

A pleiotrop citokin tumornekrózis-faktor (TNF) -alfa számos immunmediált (részben autoimmun) idült gyulladásos betegség patogenezisében alapvető szerepet játszik, így antagonizálása komoly előrelépést jelentett a kórképek kezelésében. A TNF-antagonisták általában biztonságosak és jól tolerálhatók, a haszon/kockázat hányados egyértelműen kedvező. A TNF-alfa-blokkoló monoklonális antitestek és a szolúbilisreceptor- készítmények lehetséges nemkívánatos következményei hatásmechanizmusuk alapján osztályspecifikus, valamint egyedi, molekulaspecifikus mellékhatások lehetnek.

Lege Artis Medicinae

2009. JÚNIUS 10.

Szemléletváltás a bőr- és lágyrész-infekciók megítélésében és kezelésében

SZALKA András

Az epidermis, a dermis, illetve az alattuk elhelyezkedő lágy részek fertőzése az egyik leggyakoribb bakteriális eredetű fertőző megbetegedés a mindennapos klinikai gyakorlatban. Az elmúlt évtizedben incidenciájuk emelkedett. Ennek számos magyarázata van: a lakosság elöregedése, egyre több bonyolult műtét az idős betegeken, elhízás, alultápláltság, cukorbetegség, perifériás érbetegségek, csökkent védekezőképesség.

Lege Artis Medicinae

2009. JÚNIUS 10.

Terhesség során jelentkező gasztroenterológiai kórképek a háziorvosi gyakorlatban

BÁLINT Levente

A terhesség során jelentkező gastrointestinalis betegségek spektruma igen széles: az enyhe, diétával, életmódbeli változtatásokkal uralható tünetektől a súlyos, mind az anya, mind a magzat életét veszélyeztető kórképekig terjed. Az utóbbiak közé sorolhatók mindazok a terhességre specifikus májbetegségek, amelyek időben történő felismerésében a háziorvosnak is alapvető szerepe van.

Lege Artis Medicinae

2009. JÚNIUS 10.

Diarrhoea csecsemő- és gyermekkorban

ARATÓ András

Csecsemő- és gyermekkorban akut és krónikus hasmenés egyaránt nagyon gyakran jelentkezik. Így gasztroenterológiai ambulanciánkra érthető módon nagy számban hoznak betegeket ilyen panaszokkal. Ilyenkor igen fontos a gyors diagnosztika, a helyes terápia bevezetése. Ezért tartom érdemesnek összefoglalni a csecsemő- és gyermekkori diarrhoea diagnosztikájával és kezelésével kapcsolatos legfontosabb gyakorlati tapasztalataimat.

Lege Artis Medicinae

2009. JÚNIUS 10.

Vascularisan dekompenzált cirrhosis hepatis kezelése hosszú távon

KISS Krisztina, KISS János Tibor, KISS Zsófia, GROSZ Andrea, NEMESÁNSZKY Elemér, BALÁZS Csaba

A 60 éves férfi betegnél 1996-ban kórismézték alkoholos eredetű májcirrhosisát (Child-C stádium); 1999 óta alapbetegségének döntően vascularis jellegű dekompenzációját észleljük. Rendszeresen visszatérő jelleggel szaporodik fel konzervatív - kombinált diuretikus - kezelésre refrakter, extrém mennyiségű ascites. A folyamatosan képződő, mennyiségéből adódóan panaszt okozó szabad hasűri folyadék három-négy havonkénti lebocsátására kényszerülünk. Gondozásunk során státusa lényegében változatlan maradt.

Lege Artis Medicinae

2009. JÚNIUS 10.

NOTES - Az endoszkópos sebészet új irányvonala a belgyógyászgasztroenterológus és a sebész szemszögéből

PAPP János, METZGER Péter

A NOTES - Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery - nem más, mint a hagyományos flexibilis endoszkópia működési területének kiterjesztése az üreges szervek anatómiai határán túl. A testfelület megnyitása nélkül a testüregben manipulálni nem új gondolat! A gasztroszkópia, a kolonoszkópia, valamint a fül-orr-gégészeti, az urológiai, a transvaginalis és intrauterin nőgyógyászati sebészi beavatkozások a mindennapi rutin szerves részévé váltak.

Lege Artis Medicinae

2009. JÚNIUS 10.

A clopidogrel-protonpumpagátló gyógyszer-interakció jelentősége

HERSZÉNYI László

A vérlemezkék aktivációja és aggregációja kulcsszerepet játszanak az akut coronariaszindróma (ACS) kórélettanában. Az ACS miatt a kórházban gyógyszerrel vagy percutan coronariaintervencióval kezelt betegek esetében az acetilszalicilsav kiegészítéseként alkalmazott clopidogrel csökkenti a recidiváló cardiovascularis események arányát, ezért mindkét gyógyszer alapvető fontosságú a másodlagos cardiovascularis profilaxis során.

Lege Artis Medicinae

2009. JÚNIUS 10.

A gyulladásos bélbetegségekben alkalmazható biológiai kezelést szabályozó rendeletről

NAGY Ferenc, MIHELLER Pál

Hosszú idő után, nagy várakozást követően, 2008. decemberben jelent meg a gyulladásos bélbetegségek biológiai kezelésének alkalmazhatóságát és felírhatóságát szabályozó rendelet. A rendelet a jelenlegi formájában is nagy könnyebbséget jelent a betegek ellátásában, de több vonatkozásban nem harmonizál a Gasztroenterológiai Szakmai Kollégium több mint egy éve publikált szakmai ajánlásával, illetve további szakmai finomításokra szorul.

Lege Artis Medicinae

2009. JÚNIUS 10.

Gyomorsavcsökkentő kezelés és a bakteriális gastroenteritis kockázata

KIS János Tibor

A protonpumpa-inhibitorok (PPI) és a hisztamin- 2-receptor-antagonisták (H2RA) erőteljesen csökkentik a gyomorsav szekrécióját, ezért nagyon effektívek az ezzel kapcsolatos betegségek kezelésében. A gyomorsav ugyanakkor hatásos védekező szerepet is betölt a lenyelt baktériumokkal szemben. Felvetődött, hogy a savszekrécióra ható készítmények a bélflórára is hatást fejthetnek ki, így esetleg olyan szövődményekhez vezethetnek, mint például malabszorpció, gastroenteritis vagy akár extragastrointestinalis fertőzések.

Lege Artis Medicinae

2009. JÚNIUS 10.

Enigma abdominalis: arteria mesenterica superior szindróma

SCHNABEL Róbert, G. TÓTH Kinga, BIRKÁS Dezső, PALIK Éva, BOGNÁR Gábor

Az arteria mesenterica superior szindrómát a duodenum alsó harántszárának vascularis kompressziója okozza, amely az arteria mesenterica superior (AMS) rendellenes lefutása, illetve a Treitz-szalag cranialis irányú rövidülése miatt alakulhat ki. A betegség klinikai képét postprandialis émelygés, hányinger, epés hányás, jelentősen lassult passzázs, valamint mindezek következményeként vészes fogyás határozza meg.

Lege Artis Medicinae

2009. JÚNIUS 10.

Izolált analis Crohn-betegség kiterjedt, perianalis szeptikus szövődménnyel

DOBÓ István, JÓSVAY János

Crohn-betegségben a perianalis manifesztáció gyakori. Az előrehaladott formában jelentkező szövődmények, mint a strictura és az incontinentia megoldása radikális sebészi beavatkozást is igényelhet. A bemutatott esetben a Crohn-betegség rendkívül ritka formája zajlott: a több mint húsz évig az analis csatornára korlátozódó betegség során kiterjedt, perianalis, szeptikus szövődmény alakult ki. Saját sebészi stratégiánk mellett részletesen ismertetjük a Crohnbetegség perianalis, szeptikus szövődményeinek kezelési lehetőségeit.

Lege Artis Medicinae

2009. JÚNIUS 10.

Krónikus hepatitis C-vírus-fertőzés sikeres kezelése ritka, reverzíbilis mellékhatások kíséretében

ERŐSS Bálint Mihály, NEMESÁNSZKY Elemér

Azokban az esetekben, amikor hiányoznak a betegségre jellemző panaszok és tünetek, általában a kóros májfunkciókra utaló paraméterek irányítják a figyelmet a hepatitis Cvírus okozta krónikus májbetegségre. Ha a vírus szerológiai aktivitása is igazolható, mérlegelni kell a kombinált antivirális kezelést (pegilált interferon plusz ribavirin). Az antivirális kezelés során számos, általában reverzíbilis mellékhatás, illetve szövődmény jelentkezhet.

Lege Artis Medicinae

2009. JÚNIUS 10.

Bélperforációt okozó decidualis endometriosis

CSERNI Gábor, REZNYÁK Béla, CINKE Klára, FARMOSI Sándor

Gyógyszeres ovulációindukciót követő terhesség során, a 32 éves, kettõs ikerterhességet kihordó primiparánál a 37. terhességi héten burokrepedés miatt császármetszés történt. A két egészséges magzat kiemelése után a méh mögött tályogképződést észleltek, ezt kiürítették, drenálták. A császármetszést követő harmadik napon üreges szerv perforációjának klinikai és radiológiai képét észlelték. Az oldalfekvésben készült felvételen a jobb rekeszfél alatt, a máj és a hasfal között nagy mennyiségű szabad levegő ábrázolódott.

Lege Artis Medicinae

2009. JÚNIUS 10.

Az Európai Májkutató Társaság 44. kongresszusa Koppenhága, 2009. április 22-26.

LOMBAY Béla

A European Association for the Study of the Liver (EASL) tudományos rendezvényét a koppenhágai Bella Centerben tartották. A mintegy 2000 regisztrált résztvevő között 46 magyar vett részt a kongresszuson. Tornai István, Pár Gabriella és Németh Zsuzsanna posztert mutatott be. Kiemelt téma volt a HBV és a HCV kezelésével kapcsolatos vizsgálatok eredményeinek ismertetése és új gyógyszereinek bemutatása, a májtranszplantáció, a májrák újabb kezelési lehetőségei, a nem alkoholos steatohepatitis és inzulinrezisztencia, a máj steatosisa és fibrosisa, valamint az alkoholos steatohepatitis.

Lege Artis Medicinae

2009. JÚNIUS 10.

A féregnyúlvány diverticuluma és megkettőződése

KRUTSAY Miklós

A féregnyúlvány fejlődési rendellenességei igen ritkák, és többnyire appendicitis miatt végzett műtétnél vagy mellékleletként, más hasi szerv műtéte, illetve sectio során derülnek ki. Osztályozásukkal elsőként Cave foglalkozott. Az irodalomban leggyakrabban a megkettőződés, ritkábban a teljes hiány vagy a rendellenes helyzet szerepel. Néhány leírás hármas appendixről szól. A féregnyúlvány diverticuluma csaknem mindig szerzett elváltozás, amely a tunica muscularis folytonosságát megszakítva a mesoappendixbe terjed.

Lege Artis Medicinae

2009. JÚNIUS 10.

Gasztroenterológiai endoszkópos tevékenység Magyarországon, 1989-2008

NAGY György, OROSZ Péter

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság Endoszkópos Szekciója felkérésére és megbízásából 1989 óta regisztráljuk és a LAM hasábjain évenkénti rendszerességgel közétesszük a hazai endoszkópos tevékenység főbb statisztikai számadatait. Az elmúlt év munkájára vonatkozó kérdőívünkre 124 endoszkópos laboratóriumból (109 klinikai, kórházi osztály, nyolc ambuláns ellátást végző rendelőintézeti egység és hét magánrendelés) kaptunk választ.

Lege Artis Medicinae

2009. JÚNIUS 10.

Az egészség-gazdaságtani elemzések és az objektív támogatáspolitikai rendszer dilemmái Magyarországon

KALÓ Zoltán

A különböző egészségügyi technológiák tudományos megalapozottságával szemben nem egységesek az elvárások. Míg gyógyszerek esetében randomizált kontrollcsoportos vizsgálatokban kötelező bizonyítani az adott eljárás hatásosságát és relatív biztonságosságát a sikeres regisztrációhoz, az orvosi segédeszközök, a műtéti eljárások, a diagnosztikai eszközök esetén a piaci forgalmazás és széles körű alkalmazás feltételei jóval enyhébbek.

Lege Artis Medicinae

2009. JÚNIUS 10.

A Velcade elnyerte az Év Gyógyszere díjat

A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság az év gyógyszerének választotta a Janssen-Cilag myeloma multiplex kezelésében áttörést jelentő Velcade készítményét.

Lege Artis Medicinae

2009. JÚNIUS 10.

Párok párban Beszélgetés Pár Alajos belgyógyász-hepatológus professzorral

NEMESÁNSZKY Elemér

Némi túlzással mondhatjuk, hogy Bükfürdő a hepatológusok Mekkájává vált. A Magyar Májkutatási Társaság minden év februárjában ide invitálja a különböző májbetegségek iránt behatóbban érdeklődőket. Már senki sem lepődik meg azon, hogy Pár Alajosnak és leányának, Pár Gabriellának neve évek óta a tudományos konferencia programjában több helyütt is szerepel.

Lege Artis Medicinae

2009. JÚNIUS 10.

2008-ban a Humira elnyerte az Év Gyógyszere díjat

Idén az Abbott Laboratories Humira - adalimumab hatóanyagú biológiai terápiás készítménye - méltán nyerte el az orvos, biológus és vegyész farmakológusok vezető szakmai testületének, a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társasága által meghirdetett Év Gyógyszere 2008 díját. A sikeres cégről és a rangos elismerést kivívott termékről dr. Jakab Zoltánnal, az Abbott Magyarország ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Lege Artis Medicinae

2009. JÚNIUS 10.

Tudományos igénnyel az elhízásról Dr. Rodé Magdolna: A kövérség és kísérőbetegségei

SÁNTHA Éva

A könyvhöz dr. Beer Miklós váci püspök írt nagyon is evilági, mélyen emberi ajánlást. Szülőnek, pedagógusnak, papnak, orvosnak egyaránt ajánlja a könyvet, hogy segítséget tudjanak nyújtani, hiszen az elhízás népbetegség, gyorsan terjedő globális, ám megelőzhető járvány.

Lege Artis Medicinae

2009. JÚNIUS 10.

A LAM-díj ünnepélyes átadása

Az idei, a LAM-ban 2008 folyamán megjelenő legjobb közleményekért járó díjat 2009. május 21-én adták át ünnepélyes keretek között a Művészetek Palotája Üvegtermében a sajtó, az orvostudomány és a támogató cégek képviselői jelenlétében.

Lege Artis Medicinae

2009. JÚNIUS 10.

Asylum ignorantiae - A tudatlanság menedéke

NAGY Zsuzsa

Egészen a XIX. század végéig tartotta magát az a vélekedés, hogy a biológiai különbség miatt létezik valamiféle esszenciális női lényeg, mint ahogy férfi lényeg is volna, amely determinálja, kijelöli és bebetonozza a társadalomban betöltött szerepünket, s amiből az következik, hogy mindenki azt teszi férfiként és nőként, amit tennie kell.

Lege Artis Medicinae

2009. JÚNIUS 10.

Egy háziorvos naplója Micimackó

BORCSICZKY Dóra

Nem kell rögtön az első ajánlatot elfogadni - gondoltam az állásinterjúra menet. Volt bennem némi sértettség is, az első érdeklődő e-mailemre nem reagáltak. (Talán naivság volt azt gondolni, hogy a munkaadók egy háromgyerekes, éppen gyedről visszatérő kollégát tartottak volna a legideálisabb jelöltnek.)

Lege Artis Medicinae

2009. JÚNIUS 10.

Alfons Mucha és a fogyasztás erotikája

OROSZ Márton

A prágai Hradzsin nyugati végén, szemközt a Mátyás-kapuval, a Toszkán Palota szomszédságában áll egy kis emeletes barokk épület, amely a homlokzatára festett Nepomuki János- falképről könnyen azonosítható. A díszes diófa kapuról ugyan rég ellopták a Mucha feliratú táblácskát, a legtöbb turista mégis meg szokta találni a világörökséggé nyilvánítás előtt álló "élő múzeum" bejáratát.

Lege Artis Medicinae

2009. JÚNIUS 10.

Medikák a cselédbejáróban, avagy orvostörténeti kuriózumok az emancipáció magyarországi történetéből

KISS László

Annak ellenére, hogy a sérültek ellátásában, a magatehetetlen betegek ápolásában, a szülés és a gyermekágy körüli teendők elvégzésében a nők ősidők óta részt vettek, e tevékenységük magasabb szakmai szintre emelése és egyenrangúsítása a másik nem hasonló jellegű tevékenységével csak a XIX. században kezdődött meg.