Hivatásunk - 2015;10(02)

Hivatásunk

2015. ÁPRILIS 20.

Megcselekedtük, amit megkövetelt a hivatástudat

TARCZA Orsolya

Az Ápolók Nemzetközi Tanácsa szerint, amely 140 szövetség világszervezete, az ápolók a változás erõi. Rájuk mindig lehet számítani, nélkülük nem lehet jó minõségű ellátást biztosítani a betegeknek, és munkájuk anyagi elismerése a társadalom jólétét szolgálja. Úgy tűnik, a magyar kormány egyelõre nem ismeri fel ennek jelentõségét, mert hiába szervezett többezres nagygyűlést, majd demonstrációt a kamara, ha néhány követelésük teljesült is, a jövõ évi költségvetésben nyoma sincs a kívánatos mértékű béremelésnek.

Hivatásunk

2015. ÁPRILIS 20.

Kérdőjelek az alapellátás körül

SÓFALVI Luca

Csupán néhány hét telt el az alapellátási törvény és koncepció szakmai véleményezése, valamint az Egészségügyi Szakdolgozók Alapellátási Konferenciája között, amelyet első alkalommal rendeztek meg Szegeden május 22-23. között. Ezért a hagyományteremtő rendezvény megnyitóján nagy hangsúlyt kapott az új jogszabálytervezet, amelyet július 6-án fogadott el az Országgyűlés.

Hivatásunk

2015. ÁPRILIS 20.

Egy nap, két álom

TARCZA Orsolya

Két álma vált valóra egyetlen napon dr. Hirdi Henriettnek, a MESZK alapellátásért felelős alelnökének. Megvédte doktori értekezését, és elkészült róla élete első címlapfotója. Ráadásul mindkettő remekül sikerült.

Hivatásunk

2015. ÁPRILIS 20.

Családok, nők, gyermekek - egy délelőtt a védőnővel

SÓFALVI Luca

Hatalmas, öreg platánfa vet hűsítő árnyékot a hirtelen jött májusi hőségben a tornácos, vidáman sárgálló bájos házra, amely különös kontrasztot alkot a mellette szürkén és komoran magasodó szocreál épülettel, az önkormányzattal. Négy éve készült el a Fejér megyei Vál község Egészségháza, amely a háziorvosi rendelő mellett a védőnői szolgálatnak is helyt ad. A hátsó bejáraton kopogtatunk, ahogy Kárpáti Hajnalka védőnő kérte.

Hivatásunk

2015. ÁPRILIS 20.

Humorral könnyebb elviselni a halált is

TARCZA Orsolya

MESZK Szakmai Díj, 2014 Logisztikában a legjobb Szekér Tamás, a Zala Megyei Ápolási osztályának vezetõje. A kórházi munka mellett családi ház a kerttel, na meg a négy gyerek, akik minden este hazavárják apát. Az idõs, legtöbbször demens, multimorbid betegeket is fogadó osztályon ritka sikerélmény állapotjavulás, a lelkileg is nagy terhet jelentõ hétköznapokat Tamás szerint csak humorral lehet átvészelni.

Hivatásunk

2015. ÁPRILIS 20.

Semmiről sem kellett lemondanom

BRÓDI Emília

A véletlen műve volt, hogy tízévesen megismerkedett az ökölvívással, de az első pillanattól kezdve érezte, hogy ez az ő sportja. Bár Erdei Zsolt már visszavonult, de a Madárfészek Akadémián fiataloknak segít abban, hogy sikeres sportolóvá váljanak.

Hivatásunk

2015. ÁPRILIS 20.

Ha beteg vagyok, azt szeretném…

SÓFALVI Luca

Mindenütt jó, de legjobb otthon - tartja a mondás. Otthon, ahol még a fájdalmaktól, rossz közérzettől szenvedő, legyengült, önellátásra képtelen beteg is kevésbé érzi kiszolgáltatottnak magát. A szerető családtagok és az ismerős miliő nyújtotta biztonságérzet sokaknál még a rehabilitációt is sikeresebbé teszi, mint az idegen kórházi környezetben az ismeretlen személyzettől kapott szakszerű segítség. Ez utóbbira ugyanis a beteg otthonában is lehetőség nyílik.

Hivatásunk

2015. ÁPRILIS 20.

A képzelet segít az ellazulásban

L. I.

A kórházi nővérek, szakápolók hivatása a különféle foglalkozások közül vitathatatlanul a legstresszesebbek egyike. A három műszak, a munkával járó folyamatos fizikai és mentális terhek a legegészségesebb szervezetet is kemény kihívások elé állítják. A szolgálati évek szaporodásával ezek a terhek pedig egyre súlyosabbak lehetnek.

Hivatásunk

2015. ÁPRILIS 20.

A só rövid története

NAGY Zsuzsanna

A só minden élőlény számára életfontosságú vegyület, és mint alapvető ásványi anyag, ősidők óta kitüntetett helyen szerepel az emberiség kultúrtörténetében. A só története egyidős az emberiség történetével. A só gazdagságot jelentett, birtoklása fontos monopólium volt: háborúk dúltak érte, fontos kereskedelmi eszköz volt, melyet már a kőkorszaki vadászok is felismertek és hasznosítottak.

Hivatásunk

2015. ÁPRILIS 20.

Mi is az a coaching?

NAGY Zsuzsanna

Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend az életvezetési és karriertanácsadás, az úgynevezett coaching (ejtsd: kócsing). Az eredetileg az üzleti életben használt angol kifejezés jelentése: edzés, felkészítés.

Hivatásunk

2015. ÁPRILIS 20.

Kis változtatások, nagy eredmények - az energia-egyensúly elérésével leküzdhető az elhízás

SZŰCS Zsuzsanna

Hazánkban az elmúlt közel harminc évben megduplázódott a túlsúlyos és elhízott felnőttek aránya, a jelenség mára a nők 62, a férfiak 67 százalékát érinti. Az elhízás nem pusztán esztétikai probléma, hiszen számos súlyos társadalmi és egészségügyi következménynyel jár. Évekkel rövidíti meg a várható élettartamot, direkt összefüggésbe hozható a 2-es típusú diabétesz kialakulásával, a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, valamint a daganatok jelentős részével.

Hivatásunk

2015. ÁPRILIS 20.

Életmódváltás

KRUCHIÓ Éva

Napjainkban nagyon sok helyen találkozhatunk az életmódváltás témakörével. Ha valaki rászánja magát: „Én változtatni akarok!”, több ezer írást talál a világhálón ebben a témakörben. Ám minél többet elolvasunk, annál bizonytalanabbak leszünk: Mit ehetek? Hányszor mozogjak? Mit változtassak? Az emberek többsége a csodareceptet keresi, mely leírja mit, hogyan csináljon. Az életmódváltás azonban ennél sokkal komplexebb és minden embernél egyedi folyamat. Egy klasszikust idézve: „Mindenki másképp csinálja…”

Hivatásunk

2015. ÁPRILIS 20.

Testsúlycsökkentés – de hogyan?

MEZEI Zsuzsanna

„Az elhízás a testzsír olyan mértékű megszaporodása, amely az egészségre kedvezőtlen hatással lehet” (WHO) - és bizony nem csak lehet: lesz is. Dietetikusként azt gondolom, hogy a testtömegcsökkentés szükségességének alapvető oka nem az esztétikum, hanem az egészségközpontúság. Éppen ezért e helyen szeretnék mindenkit lebeszélni a fogyókúráról és meginvitálni az egészséges táplálkozási elvek megtartására. Hogy emellett a testtömeg is rendeződni fog? Az már csak a bónusz!