TARTALOM

 VISSZA

 


A tocolyticumok mellékhatásai| |
 

A koraszülöttség a perinatalis morbiditás és halálozás egyik különösen gyakori oka. Egy prospektív kohorszvizsgálat szerzői Hollandiában és Belgiumban értékelték az önmagukban, kombinációban vagy egymás után adott tocolyticus szerek nemkívánatos hatásait 1920 olyan terhesség esetében, amelyekben gyógyszeres kezelést végeztek az idő előtt (a 24–34. gestatiós héten) megindult vajúdás megállítása céljából.

A vizsgált gyógyszerek közé tartozott a kalciumcsatorna-gátló nifedipin, az oxitocin-antagonista atosiban, a béta-adrenerg agonista ritodrin és fenoterol, a ciklooxigenáz-gátló indomethacin, a magnézium-szulfát és a transdermalis nitroglicerin.

Megkülönböztettek súlyos és enyhe nemkívánatos hatásokat, súlyosnak minősítették a vérnyomás jelentős csökkenését, a komoly panaszt jelentő dyspnoét, a tüdőoedemát, a szívinfarktust, az anaphylaxiás sokkot, az intenzív osztályra való beutalást és az anya halálát. Enyhe mellékhatásnak tekintették a tachycardia, az émelygés, a szédülés és a fejfájás fellépését.

A majdnem 2000 kezelt nő esetében összesen 14 súlyos és 14 enyhe mellékhatást tapasztaltak. Összességében tehát csekély (0,7%) volt a súlyos nemkívánatos hatások incidenciája, viszont ez jelentősen emelkedett egyszerre többféle gyógyszer adásakor (1,6%–2,5%).

Csak az indomethacin és az atosiban alkalmazása nem növelte a súlyos nemkívánatos hatások kockázatát. A béta-agonisták és a nifedipin esetében a mellékhatások kockázata (az atosibanhoz képest) 22-szeres, illetve 12-szeres volt.

A vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a tocolyticumok kombinációja és a béta-agonistával végzett tocolysis sok nemkívánatos hatással jár, ezért nem érdemes alkalmazni.

A két leghatásosabb tocolyticum, az indomethacin és az atosiban okozta a legkevesebb mellékhatást is, bár indomethacin adásakor óvatosság indokolt, mert káros hatással lehet a magzatra.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: BMJ 2009 Mar 5; 338:b744.


Kapcsolódó anyagok

Pink Bolero - ahol máshogy tekintenek a betegségre

Az IMMUNONC alkalmazás bemutatása egy páciens esetén keresztül

Egy intézet, amelyben műhelymunka folyik

Kiújult és refrakter mycosis fungoides és Sézary-szindróma kezelése pembrolizumabbal

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Richter Témapályázat 2020 – Pályázati felhívás

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázati felhívást tesz közzé, már megkezdett és korai eredményeket is felmutatni képes tudományos kutatási tevékenységek támogatására. A pályázat első körben nyílt jellegű, míg a második fordulóban meghívásos és pénzdíjazott.

Tovább


Koronavírus: az innovatív gyógyszergyártók európai közössége egyesült erővel csatlakozik a küzdelemhez

Az új koronavírus-járvány népegészségügyi és humanitárius jelentőségét figyelembe véve globális fellépést kíván mind a járványban már érintettek kezelése, a járvány megfékezése, és nem utolsósorban a jövőbeni járványok megelőzését tekintve. Ebben az erőfeszítésben aktív szereplőként kíván részt venni az innovatív gyógyszergyártók európai közössége.

Tovább


Elhunyt Bartha Jenő dr.

Dr. Bartha Jenő nyugalmazott egyetemi docens (SE Élettani Intézet) 2020.január 6.-án, életének 84. évében elhunyt.

Tovább


Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik az új terápiák társadalombiztosítási befogadását

Több terápiás területen összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról határozott az egészségügyi kormányzat – jelentette be pénteken Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, és a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljutnak a betegekhez.

Tovább