hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A tocolyticumok mellékhatásai| |
 

A koraszülöttség a perinatalis morbiditás és halálozás egyik különösen gyakori oka. Egy prospektív kohorszvizsgálat szerzői Hollandiában és Belgiumban értékelték az önmagukban, kombinációban vagy egymás után adott tocolyticus szerek nemkívánatos hatásait 1920 olyan terhesség esetében, amelyekben gyógyszeres kezelést végeztek az idő előtt (a 24–34. gestatiós héten) megindult vajúdás megállítása céljából.

A vizsgált gyógyszerek közé tartozott a kalciumcsatorna-gátló nifedipin, az oxitocin-antagonista atosiban, a béta-adrenerg agonista ritodrin és fenoterol, a ciklooxigenáz-gátló indomethacin, a magnézium-szulfát és a transdermalis nitroglicerin.

Megkülönböztettek súlyos és enyhe nemkívánatos hatásokat, súlyosnak minősítették a vérnyomás jelentős csökkenését, a komoly panaszt jelentő dyspnoét, a tüdőoedemát, a szívinfarktust, az anaphylaxiás sokkot, az intenzív osztályra való beutalást és az anya halálát. Enyhe mellékhatásnak tekintették a tachycardia, az émelygés, a szédülés és a fejfájás fellépését.

A majdnem 2000 kezelt nő esetében összesen 14 súlyos és 14 enyhe mellékhatást tapasztaltak. Összességében tehát csekély (0,7%) volt a súlyos nemkívánatos hatások incidenciája, viszont ez jelentősen emelkedett egyszerre többféle gyógyszer adásakor (1,6%–2,5%).

Csak az indomethacin és az atosiban alkalmazása nem növelte a súlyos nemkívánatos hatások kockázatát. A béta-agonisták és a nifedipin esetében a mellékhatások kockázata (az atosibanhoz képest) 22-szeres, illetve 12-szeres volt.

A vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a tocolyticumok kombinációja és a béta-agonistával végzett tocolysis sok nemkívánatos hatással jár, ezért nem érdemes alkalmazni.

A két leghatásosabb tocolyticum, az indomethacin és az atosiban okozta a legkevesebb mellékhatást is, bár indomethacin adásakor óvatosság indokolt, mert káros hatással lehet a magzatra.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: BMJ 2009 Mar 5; 338:b744.


Kapcsolódó anyagok

Nővér folyóirathoz benyújtott közlemények - a lektor szemszögéből

Egy kevésbé ismert probléma: az Inkontinencia Asszociált Dermatitis

A hatékony dolgozói teljesítményértékelési rendszerek

A roma kisebbség társadalmi befogadásának kérdése a Cseh Köztársaságban a kulturális és adaptációs modell szempontjából

Ki segít a segítőknek? - Demens betegeket gondozó ápolók pszichoszociális jellemzői

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


53 százalékkal csökkentek az erdőben élő gerincesek populációi 50 év alatt

Több mint felére csökkenetek az erdőben élő gerinces állatok populációi az elmúlt 50 év alatt az erdők biodiverzitásáról a Természetvédelmi Világalap (WWF)vezetésével készült első globális állapotfelmérés szerint.

Tovább


Nyolc-tíz tonna hulladéktól mentesítették a Felső-Tiszát a PET kupán

Nyolc-tíz tonna hulladéktól mentesítették a Felső-Tisza Tivadar és Záhony közötti szakaszát a PET kupa idei résztvevői

Tovább


Súlyos hatásai lesznek a klímaváltozásnak Izraelben

Baruch Rinkovics professzor szerint az emberek nem értik, hogy nem csak a jegesmedvékről és a gleccserekről van szó, hanem az életükről is: a belélegzett levegőről, az ételről, a vízről, a tengerről, az évszakokról, az életminőségről.

Tovább