hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A tocolyticumok mellékhatásai| |
 

A koraszülöttség a perinatalis morbiditás és halálozás egyik különösen gyakori oka. Egy prospektív kohorszvizsgálat szerzői Hollandiában és Belgiumban értékelték az önmagukban, kombinációban vagy egymás után adott tocolyticus szerek nemkívánatos hatásait 1920 olyan terhesség esetében, amelyekben gyógyszeres kezelést végeztek az idő előtt (a 24–34. gestatiós héten) megindult vajúdás megállítása céljából.

A vizsgált gyógyszerek közé tartozott a kalciumcsatorna-gátló nifedipin, az oxitocin-antagonista atosiban, a béta-adrenerg agonista ritodrin és fenoterol, a ciklooxigenáz-gátló indomethacin, a magnézium-szulfát és a transdermalis nitroglicerin.

Megkülönböztettek súlyos és enyhe nemkívánatos hatásokat, súlyosnak minősítették a vérnyomás jelentős csökkenését, a komoly panaszt jelentő dyspnoét, a tüdőoedemát, a szívinfarktust, az anaphylaxiás sokkot, az intenzív osztályra való beutalást és az anya halálát. Enyhe mellékhatásnak tekintették a tachycardia, az émelygés, a szédülés és a fejfájás fellépését.

A majdnem 2000 kezelt nő esetében összesen 14 súlyos és 14 enyhe mellékhatást tapasztaltak. Összességében tehát csekély (0,7%) volt a súlyos nemkívánatos hatások incidenciája, viszont ez jelentősen emelkedett egyszerre többféle gyógyszer adásakor (1,6%–2,5%).

Csak az indomethacin és az atosiban alkalmazása nem növelte a súlyos nemkívánatos hatások kockázatát. A béta-agonisták és a nifedipin esetében a mellékhatások kockázata (az atosibanhoz képest) 22-szeres, illetve 12-szeres volt.

A vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a tocolyticumok kombinációja és a béta-agonistával végzett tocolysis sok nemkívánatos hatással jár, ezért nem érdemes alkalmazni.

A két leghatásosabb tocolyticum, az indomethacin és az atosiban okozta a legkevesebb mellékhatást is, bár indomethacin adásakor óvatosság indokolt, mert káros hatással lehet a magzatra.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: BMJ 2009 Mar 5; 338:b744.


Kapcsolódó anyagok

Az apixaban és a rivaroxaban összehasonlítása a rekurráló vénás tromboembolizáció és a vérzéses események vonatkozásában VTE-ben szenvedő betegeknél

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

A népszerűsített kéz

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Pályázati felhívás – 40 év alatti orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500 000 Ft alapítványi adomány kerül kiosztásra.

Tovább


Horváth Ildikó államtitkár a Nekem Szól! Egészségértés Díj fővédnöke

Még két hétig, október 20-ig lehet pályázni a www.nekemszol.hu honlapon keresztül az idén negyedik alkalommal meghirdetett Nekem Szól! Egészségértés Díjra, melynek fővédnökségét Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár vállalta el.

Tovább


Láttasd a láthatatlant, hallasd a hallhatatlant!

Lehet-e teljes értékűen befogadhatóvá tenni egy színházi előadást a fogyatékkal élő emberek számára? Mit lehet átadni a színházi látványvilágból egy látássérült nézőnek, és hogyan érzékeltetheti a jeltolmács a darab szövegének stílusát a hallássérült látogatóknak? Akadálymentesítés az előadó-művészet területein II. - a témában október 14-én második konferenciáját tartja a Pesti Magyar Színház a Fehér Bot Nemzetközi Világnapja alkalmából.

Tovább


Elhunyt Kovács László orvos, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

Életének 80. évében, szeptember 29-én elhunyt Kovács László akadémikus, a sejtfiziológia és elektrofiziológia kiemelkedő kutatója - közölte az MTA.

Tovább