Részletes keresés

Kérjük, állítsa be a paramétereket!


 

Találatok száma: 17

Hírvilág

2019. FEBRUÁR 04.

Az aneszteziológusok és az OVSZ egy újszerű programmal tenné hatékonyabbá az itthoni vérellátást

A vérellátó rendszer nemcsak hazánkban, de világszerte is egyre nagyobb kihívásokkal szembesül, hiszen míg az igény egyre növekszik, a véradományok száma csökken. Van egy megoldás, ami már számos országban működik, így a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság (MAITT) az Országos Vérellátó Szolgálattal (OVSZ) együttműködve most olyan kezdeményezést indított, melynek célja, hogy a közép-kelet-európai országok is csatlakozzanak a Patient Blood Management (PBM) kezdeményezéshez.

Klinikai Onkológia

2016. DECEMBER 10.

Az anémia ellátása daganatos betegeknél

NAGYKÁLNAI Tamás

Daganatos betegeknél az anémia vagy „magától” a betegségtől, vagy daganatellenes kemoterápiától keletkezik. A daganatos anémia károsan befolyásolja a beteg életminőségét és csökkenti a túlélés esélyét, amelyeket ESA-kkal történő kezeléssel, vértranszfúziókkal, és vashiány-korrekcióval egyaránt javítani lehet.

Klinikum

2015. JÚNIUS 03.

A vér titkai

1868. június 14-én született Kael Landsteiner Nobel-díjas orvos

Lege Artis Medicinae

2014. SZEPTEMBER 21.

Hazai egészségügyi szakdolgozók véradással kapcsolatos attitűdje, véradási szokásai az egyes szakmacsoportokban

RAJKI Veronika, HIRDI Henriett Éva, BALOGH Zoltán, MÉSZÁROS Judit

BEVEZETÉS - Egészségügyi szakdolgozók körében vizsgálatot végeztünk, felmértük véradási szokásaikat és a véradással kapcsolatos ismereteiket. MÓDSZEREK - A keresztmetszeti vizsgálat 2012. július 15. és 2012. szeptember 15. között történt a Felnőttápolás és -gondo­-zás-, Sürgősségi ellátás-, Műtéti ellátás-, és Szülészeti ellátás szakmacsoportokban dolgozó egészségügyi szakdolgozók körében, kényelmi mintavételi technikával (n=312). Az adatgyűjtés webalapú anonim, önkitöltős kérdőív... tovább »

Hírvilág

2014. JÚNIUS 26.

Hepatitis B és C fertőzés: félmilliárd ember

Hepatitis világnap - Szűrőkampányt szervez a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete

Gondolat

2011. NOVEMBER 10.

Experimentális fiziológia a 17. században

Dr. Nemes Csaba orvostörténelmi sorozata VI.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

Létfontosságú szervek védelme nanorészecskékkel

Hogyan lehet a túlélési esélyeket növelni a nanorészecskék segítségével életveszélyes vérveszteség esetén – ezzel kísérleteztek a Yeshiva Egyetem tudósai. A fejlesztéseket sikerrel lehetne alkalmazni a harctéren és baleseti sebészeten is.

Klinikum

2011. AUGUSZTUS 15.

A sztatinok fokozzák a cukorbetegség rizikóját?

Egy új vizsgálat szerint a sztatinterápia 9%-kal növeli a diabétesz kialakulásának kockázatát.

Gondolat

2011. AUGUSZTUS 15.

Artérián keresztüli embolizáció a gyomorfekély gyógyítására

Azokban a gyomorfekélyekben, ahol az endoszkópos beavatkozás nem képes kezelni a vérzést, az artérián keresztüli embolizáció lehet a biztonságos megoldás, mely csökkenti a műtétek szükségességét, és a halálozási arányt – olvasható a Gastrointestinal Endoscopy folyóirat legfrissebb számában.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

Egy régi gyógyszer új hatása: csökkenti az elvérzés kockázatát

A tramexánsav (TXS), egy erős menstruációs vérzésre használt gyógyszer, súlyos sérültek tízezreinek életét menthetné meg. A kutatók egy vizsgálatsorozatra hivatkoznak, mely során súlyosan vérző betegek esetében tanulmányozták a tramexánsav hatásosságát.