Részletes keresés

Kérjük, állítsa be a paramétereket!


 

Találatok száma: 9

Klinikai Onkológia

2020. AUGUSZTUS 28.

A vitaminok és nyomelemek onkológiai alkalmazása

RÉPÁSI Eszter

A táplálkozás és a daganatos megbetegedések kialakulása, valamint a daganatkontroll összefüggéseit már hosszú ideje tanulmányozzák, mivel a táplálkozásnak alapvető szerepe van a daganatos betegek kezelésében. A vitaminok és nyomelemek megfelelő onkológiai alkalmazásához több szakmát átölelő multidiszciplináris munkacsoportot javasolt felállítani, hogy a felméréstől a gyakorlati kivitelezésig biztosított legyen a több tudományterületen dolgozó szakember (mint például onkológus, dietetikus,... tovább »

Hypertonia és Nephrologia

2018. JÚNIUS 10.

Az étrendi kezelés jelentősége és lehetőségei krónikus vesebetegségben

LEDÓ Nóra, SZIRÁKI Zsófia, TISLÉR András

A krónikus vesebetegség gondozásában az úgynevezett étrendi kezelés is elengedhetetlen, amely hozzájárulhat a vesebetegség prognózisának lassításához, valamint a szövődmények megelőzéséhez. A diétás megszorításoknak igazodniuk kell a vesebetegség stádiumához, a vesék további étrendi megterhelését kerülnünk kell, miközben biztosítani szükséges a megfelelő tápanyagbevitelt, figyelve az alultápláltság veszélyére. Összefoglaló közleményünk célja a nemzetközi irodalom, illetve ajánlások... tovább »

Nővér

2016. FEBRUÁR 28.

A közétkeztetési reform ápolói szemmelszociális intézményben

SZABÓNÉ POLGÁR Anna Mária

A túlsúly és az elhízás drasztikus emelkedése az Európai Unióban, felhívja a figyelmet arra, hogy a helytelen étrend, a testmozgás hiánya, az ezzel összefüggésbe hozható krónikus betegségek számának megemelkedése, hosszú távon csökkenti a várható élettartamot, és hatással van az életminőségre. A magyar lakosság egészségi állapota rosszabb az európai országokhoz képest, a nyugat-európai országok mindegyike kevesebb életévet veszít el, mint Magyarország. Az egészségi állapotot befolyásoló, és... tovább »

Lege Artis Medicinae

2015. JÚNIUS 01.

Négy-tíz éves gyermekek táplálkozásának felmérése

KISS-TÓTH Bernadett, BÍRÓ Lajos

BEVEZETÉS - Magyarországon évről évre növekszik a túlsúly és az elhízás gyakorisága a gyermekek körében, amellyel párhuzamosan bizonyos tápanyagok hiányos vagy éppen túlzott bevitele is jellemző. A helytelen életmódbeli szokások felnőttkorra történő továbbvitele jelentősen rontja a felnövekvő generáció egészségi kilátásait. MÓDSZEREK - A Budapest és Kecskemét 4-10 éves gyermekeire reprezentatív minta kiválasztását követően a felmérés nemzetközileg ajánlott, „háromnapos táplálkozási napló”... tovább »

Hírvilág

2013. MÁRCIUS 20.

Cukros üdítők és a krónikus megbetegedések

A cukros üdítők 180 ezer halálesettel hozhatók összefüggésbe világszerte

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

Mit rejtenek a dobozok?

Ha táplálékkiegészítőt rendelünk az interneten keresztül, nem árt az óvatosság.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

Szénsavas üdítők kontra tejfogyasztás

A Penn State Kutatóközpont tanulmánya szerint, azok a fiatal lányok, akik sok szénsavas italt isznak, nagyobb valószínűséggel táplálkoznak egészségtelenül mint társaik.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

Zsír- és koleszterintermelés leállítása

SIRT1 enzim több fontos szerepet is betölt az energia-metabolizmusban, szintén segíthet a szervezet zsír- és koleszterintermelésének leállításában még akkor is, ha az elhízás veszélye fenyeget.- írja a ScienceDaily a A Massachusetts Általános Kórház (MGH) kutatóinak legújabb felfedezéséről.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

Enzimekkel az elhízás, az anyagcsere betegségek és a diabetes ellen

Harmincnégymillió millió forintos támogatást kapott a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Orvosi Vegytani Intézete az anyagcsere betegségek kutatásához. A támogatásból nagy értékű műszert, egy Seahorse Biosciences XF96 készüléket szereztek be.