Részletes keresés

Kérjük, állítsa be a paramétereket!


 

Találatok száma: 4

Klinikum

2021. MÁJUS 27.

Covid-19-járvány lehetséges jövője

Az immunizációs törekvések, a fertőzés szezonalitására utaló adatok (mint például a tavalyi alacsony nyári esetszámok), valamint a fertőzésen való átesés következtében kialakuló szerzett immunitás sokaknak reményt adott, hogy a Covid-19-hez köthető megbetegedések és halálozások száma jelentősen csökkenni fog. Ugyanakkor számos fontos tényezőt figyelembe kell vennünk, melyek óva intenek a túlzott optimizmustól. Murray és Piot a JAMA-ban megjelent cikkükben három fő tényezőn keresztül... tovább »

Klinikum

2021. MÁJUS 16.

Covid-19-ből gyógyulók állapota 6 hónappal a kórházból való hazabocsátás után

A Lancet tanulmánya az eddigi legnagyobb esetszámú és leghosszabb utánkövetésű kohorszvizsgálat, ami kórházi kezelésben részesült Covid-19-ből gyógyulók állapotával foglalkozik, és az extrapulmonalis szervi manifesztációkról is beszámol. A vuhani vizsgálat eredménye szerint a tünetek jelentkezése után fél évvel a kórházból hazabocsátott betegek 76%-a küzd még legalább egy tünettel.

Klinikum

2020. DECEMBER 31.

SARS-CoV-2-immunitás és kapcsolata az oltásokkal

A The Lancet tanulmánya összefoglalja jelenlegi tudásunkat a SARS-CoV-2-fertőzésre adott humorális és celluláris immunválasszal kapcsolatban, és összehasonlítja a természetes, valamint a befogadott, illetve III-as fázisú vizsgálatban lévő vakcinákra adott immunválaszokat.

Lege Artis Medicinae

1991. OKTÓBER 30.

Chlamydia pneumoniae: egy újabb légúti kórokozó

MARTON Anna , FÓRIS Katalin, SZALKA András, KÁROLYI Alice

Az újonnan felfedezett Chlamydia pneumoniae elsősorban légúti kórokozó. A szerzők ismertetik a kórokozó mikrobiológiai tulajdonságait és a jelenleg rendelkezésre álló diagnosztikai lehetőségeket. Saját szerológiai vizsgálataik megerősítették azt a feltételezést, hogy Chlamydia pneumoniae infekción szinte mindenki átesik élete folyamán és valószínűleg az újbóli fertőzés is gyakori. Az epidemiológiai vizsgálatok azt mutatják, hogy ez a kórokozó csak emberről emberre terjed. Tetracyclin vagy... tovább »