Részletes keresés

Kérjük, állítsa be a paramétereket!


 

Találatok száma: 13

Hírvilág

2020. NOVEMBER 20.

Életed ritmusa

A Pitvarfibrilláció Tudatosság Hetét (Global Atrial Fibrillation (AF)Aware Week) minden év novemberében rendezi meg az angol Atrial Fibrillation Association. A tematikus hét fő célja figyelemfelhívás a betegség időben történő felismerésére és mielőbbi kezelésére.

COVID-19

2020. MÁRCIUS 28.

COVID-19: a kardiológiai betegek ellátása - külföldi irányelvek

Az elmúlt napokban a kardiológiai betegek ellátásának az új-koronavírus okozta járvány idején javasolt speciális szempontjait tárgyaló 4 útmutató jelent meg az Egyesült Államokból, Kínából és Spanyolországból. Az amerikai irányelv a betegek, az egészségügyi szakemberek és az egészségügyi ellátórendszer számára is útmutatást ad a járvány idejére. A kínai irányelv a COVID-19-ben szenvedő kardiológiai betegek intenzív ellátásának a speciális szempontjaival foglalkozik. A spanyol dokumentum a... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

2015. JANUÁR 30.

A kritikus állapotú betegek esetében jelentkező neuropathia (CIP) súlyosságának és lefolyásának vizsgálata szeptikus betegek körében: prospektív obszervációs vizsgálat

NEMES Réka, FÜLEP Zoltán, LÁSZLÓ István, SÁRKÁNY Péter, FEKETE Klára, MECHLER Ferenc, FÜLESDI Béla

Prospektív megfigyeléses vizsgálatunkban kritikus állapotú betegek esetében vizsgáltuk a CIP elektrofiziológiai jellemzőit és összevetettük a klinikai képpel, valamint a betegek kimenetelével. Betegek és módszerek - Huszonegy, kritikus állapotú (12 fölötti Acute Physiology and Chronic Health Evaluation II score súlyosságú) beteg esetében rutin elektroneurográfiát végeztünk mindkét oldali nervus medianuson és ulnarison, a felvétel utáni öt, egymást követő napon, majd ezt követően hetente. A... tovább »

Hírvilág

2013. NOVEMBER 22.

Az agykéreg gátló rendszere

Magyar agykutatók a gátló idegsejtek egyedülálló vizsgálati módszerét dolgozták ki

Hírvilág

2013. FEBRUÁR 14.

The 20th Budapest Nephrology School

Held at the Semmelweis University (26 – 31 August, 2013) with a highly distinguished international faculty, this special program is one of the best known and oldest refresher courses on nephrology that has attracted many young physicians from Europe and around the world.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

Céklalével növelhető a fizikai teljesítmény

Nemcsak a sportolók teljesítményének fokozásában segíthet a céklalé fogyasztása, hanem az időseknek illetve a szív- és tüdőbetegeknek is aktívabb életet biztosíthat – ismerteti egy nemrég megjelent tanulmány.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

Hasznosak a szabadgyökök?

Elképzelhető, hogy eltúlozzuk a szabadgyököktől való félelmet - a svéd Karolinska Intézet kutatói szerint. A Journal of Physiology szaklapban megjelent új tanulmányuk azt mutatja, hogy a szabadgyökök jelzőanyagként szolgálnak.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

A só fogyasztása elégedetté tesz

Kutatások legújabb eredményei szerint a sós étel egyszerűen boldoggá és elégedetté tesz.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

A fehérvérsejtek segítik a daganat terjedését?

A zebrahal daganat-növekedésének megfigyelése segített a tudósoknak megérteni, hogyan játsszák ki az immunrendszert a tumorsejtek és árasztják el a szervezetet. A cél, hogy új terápiás lehetőséget teremtve leküzdhessék a korai stádiumú tumorokat.

Ideggyógyászati Szemle

2008. JANUÁR 22.

A mintaváltás-ingerléssel kiváltott elektroretinogram és a látókérgi kiváltott válasz együttes használata a neurooftalmológiai gyakorlatban

BENEDEK Krisztina, PÁLFFY Andrea, BENCSIK Krisztina, FEJES Imre, RAJDA Cecília, TUBOLY Gábor, LISZLI Péter

Célkitűzés - A szerzők áttekintik a mintázott elektroretinogram (PERG) és a mintázott látókérgi kiváltott válasz (VEP) vizsgálatok alkalmazásának hatékonyságát a neurooftalmológiai diagnosztikában. Mondanivalójuk illusztrálására elemzik az elektrofiziológiai laboratóriumukba egy naptári év alatt látóideg károsodásának gyanújával küldött 231 esetüket. Módszerek - Roland készülék (Wiesbaden, Németország) RETIport programját használták a PERG- és VEP-vizsgálatokra. Eljárásukban az International... tovább »