Részletes keresés

Kérjük, állítsa be a paramétereket!


 

Találatok száma: 12

Egészségpolitika

2015. JÚNIUS 26.

Intelligens baktériumok mutatják ki a betegséget

Újabb lépést tettek előre nemrég a szintetikus biológia területén. A francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont társulva a Montpellier Regionális Egyetemi Kórházzal és a Stanford Egyetemmel, baktériumokat alakított át egyfajta "titkos ügynökökké". E speciális baktériumok figyelmeztetést adnak valamely betegségről, kizárólag a jelenlétére jellemző, vérben és vizeletben fellelhető molekulák alapján. Hogy végrehajthassák ezt a bravúrt, a kutatók egy számítógépes programmal egyenértékű változtatást... tovább »

PharmaPraxis

2015. FEBRUÁR 15.

Középtávon kell változtatni a gyógyszerészképzésen

A változó társadalmi igényeknek megfelelő gyógyszerészi munka és a gyógyszeripar valamint a technika robbanásszerű fejlődése indokolttá teszik a hazai gyógyszerészképzés átalakítását is. A reformot elsietni nem kell, azonban az elkövetkező tíz évben a szakmának ki kell alakítania álláspontját a képzés megújítását illetően – mondta a PharmaPraxisnak dr. Marosi Attila, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Ifjúsági Bizottságának (MGYT IB) elnöke.

Hírvilág

2014. OKTÓBER 16.

Nanotechnológiai konferencia Szegeden

A nanotechnológiai kutatásokról tartanak konferenciát Szegeden

Egészségpolitika

2013. OKTÓBER 28.

Gyorsabb diagnózis nanoszálak segítségével

Minél pontosabban tudjuk diagnosztizálni a betegséget, annál nagyobb az esély arra, hogy a beteg meggyógyul. Ezért dolgozik sok kutató azon, hogy javítsa a diagnosztikai eljárások minőségét. A Koppenhágai Egyetem „Nano-Science Center”-ének kutatói felfedeztek egy olyan új módszert, amellyel a folyamat gyorsabb, olcsóbb és pontosabb. Ez azért lehetséges, mert alkalmazza a fizikában használatos fejlett eszközöket a nanoméretű biológiai kutatásban.

Ideggyógyászati Szemle

2013. MÁJUS 30.

Irányított nanomedicina az idegrendszeri betegségek diagnosztikájában és terápiájában

FODOR Bertalan, BARKAI László, VALIKOVICS Attila

Az idegrendszeri betegségek incidenciája nő és a korszerű diagnosztika és terápia megköveteli a költséghatékony, személyre szabott megoldások keresését. A nanomedicina már jelenleg is - és a jövőben várhatóan még inkább - új perspektívát nyit a neurológiai eljárásokban is. A nanoméret-tartományú anyagok számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, melyek lehetővé teszik gyógyszerhordozóként, képalkotó kontrasztanyagként történő alkalmazásukat. Különösen jelentős, hogy méretük - bizonyos... tovább »

Hírvilág

2012. OKTÓBER 27.

Lerakódik az ezüstkolloid a bőrbe

Leírták, hogyan kékül meg, aki sok ezüstkolloidot iszik

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

Robotikai áttörés: előállították a mesterséges bőrt

A biotechnológia szakértői érintésre érzékeny elektronikus bőrt állítottak elő, amivel jelentős előrelépést tettek a robotikában és a művégtaggyártásban.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

Nanotechnológiával a rák ellen

Miniatűr tengeralattjáró, amely az immunrendszert becsapva képes eljuttatni a kemoterápiás gyógyszert mélyen a daganat belsejébe.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

DNS szekvenálás pár dollárért

Egy új technológiát fejlesztettek ki a Londoni Imperial Főiskolán, melynek segítségével egy eddiginél sokkal gyorsabb DNS szekvenáló eszközt lehet előállítani tíz éven belül.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

Éld meg tudatosan nőiséged!

Egy 2008. augusztusi kutatás megdöbbentő eredménnyel szolgált a fiatal magyar nők szexuális életével kapcsolatban: a 20 év alatti korosztály körében átlagosan 16 éves korban kezdenek nemi életet élni a lányok.