Részletes keresés

Kérjük, állítsa be a paramétereket!


 

Találatok száma: 8

Klinikai Onkológia

2020. ÁPRILIS 30.

A kemoterápia daganatkeltő hatása

Kemoterápia nélkül a felfedezett daganatos betegségek ötéves túlélési rátája – daganatfüggően – 0–15% között lenne, a jelenlegi terápia alkalmazásával 17-85%. Ugyanakkor számos figyelmeztetés hívja fel a figyelmet a kemoterápia által indukált nemkívánatos mellékhatások, legfőképpen a lehetséges tumorindukciós képesség veszélyeire, ami az öt éven túl gyógyult betegek 5-10%-át is érintheti. A szisztémás kemoterápiában használt egyes gyógyszerek (alkilálószerek, etopozid, arzén-trioxid)... tovább »

Klinikai Onkológia

2019. DECEMBER 30.

Vegyi anyagok és daganatok

MARCSEK Zoltán

A daganatképződés hátterében nem letalis genetikai hibák állnak, elsősorban meghibásodott szabályozórendszerek, mint a szuppresszor gének inaktivációja, sérülése, elvesztése, a protoonkogének aktivációja, amplifi kációja, az apoptózisgének sérülése vagy a DNS-repair gének funkciócsökkenése. Számos vegyi anyag a sejtben DNS-mutációt hoz létre a fenti szabályozó génekben, ezzel iniciálja a sejtet a folyamatos proliferációra, teret adva további mutációk felszaporodásának. A mutációt okozó... tovább »

Hírvilág

2013. JÚNIUS 14.

Glüfozátexpozició

A vizsgálati eredmények arra utalnak, hogy az európai lakosságban a feltételezettnél nagyobb a glüfozátexpozíció, amelyet egyes kutatók teratogéngyanús vegyületnek tartanak kétéltűek és madarak esetében. Állatkísérletek alapján a gyomirtó mutagén és karcinogén tulajdonsága is felvetődött.

Hírvilág

2012. MÁJUS 10.

Genetikai változások a melanoma hátterében

Új a nap alatt: génmutáció is hozzájárul a melanóma kialakulásához

Hírvilág

2011. NOVEMBER 05.

A Sir2 gén fokozott expressziójának élettartamra gyakorolt hatásának hiánya C. elegans és Drosophila fajok esetén

Új kutatás eredményei kétségbe vonják a sirtuin-ok élettartam meghosszabbító szerepével kapcsolatos korábbi eredmények megalapozottságát...

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

A légszennyezettség hatása a gyermekek IQ-jára

A gyermekek kognitív fejlődését hátrányosan befolyásolhatja, ha az anya a terhesség alatt szennyezett levegőjű városban élt.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

Rákot okozhat a klóros uszodavíz

Spanyol kutatók szerint a klóros uszodavíz a rákos megbetegedés fokozott kockázatával jár a fürdőzőkre nézve.

Lege Artis Medicinae

1991. AUGUSZTUS 28.

Germinális mutációk Magyarországi felügyelelte

ELEK Csaba, CZEIZEL Endre

A szerzők a Germinális Mutációk Magyarországi Felügyelete tízéves tevékenységének eredményeiről számolnak be. A felügyelet célja a környezeti hatásokra létrejövő csíra sejt-mutációk veleszületett rendellenességeket okozó hatásainak epidemiológiai elemzése volt. Az epidemiológiai megfigyelésre alkalmas, úgynevezett indikátor rendellenességek három csoportját különítették el, melyek születéskori gyakoriságát 10 éven keresztül folyamatosan észlelték. Indikátor rendellenességek voltak: (1)... tovább »