Részletes keresés

Kérjük, állítsa be a paramétereket!


 

Találatok száma: 4

Klinikai Onkológia

2020. ÁPRILIS 30.

Daganattúlélők nőihormon-pótló kezelése – Irodalmi áttekintés

DELI Tamás, OROSZ Mónika, JAKAB Attila

Az onkológia gyors fejlődése az onkológiai betegek mind hosszabb túléléséhez vezet. Közülük egyre többen érik el a természetes menopauzát, vagy onkoterápiájuk mellékhatásaként idő előtt tapasztalják a gonadalis funkciók megszűnését, vazomotoros tünetekkel és hosszú távú negatív cardiovascularis és csontrendszerre gyakorolt hatásokkal. Egyre növekvő számban kérnek ilyen betegek endokrinológiai segítséget hormonpótló terápia (HRT) formájában. A WHI (Women’s Health Initiative) tanulmány... tovább »

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

Kávéval és teával az agydaganat ellen

Egy új tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a rendszeres kávé-és teafogyasztás csökkentheti az agydaganat kialakulásának kockázatát.

Ideggyógyászati Szemle

1994. MÁJUS 20.

[Egyoldalú multiplex meningiómák és syringomyelia egyidejű előfordulása]

BÜKI András, MÉSZÁROS István, KÖVÉR Ferenc, KASÓ Gábor

[A hosszan tartó intrakraniális hipertónia a sziringomyélia egyik fő patogén tényezőjének tekinthető Chiari-rendellenességben vagy hátsó fossa tumorban szenvedő betegeknél.]

Ideggyógyászati Szemle

1964. DECEMBER 01.

Intracranialis tumor (meningioma) extracranialis metastasisa

DR ZÁMBÓ Zoltán

Az agyhártya- és agydaganatok extracranialis metastasisai a mai napig még a nagyobb pathológiai könyvekben is legfeljebb mint kivételes ritkaságok szerepelnek (1, 3, 20, 22). Zülch (21) 1954-ben megjelent munkájában még azt vallja, hogy a neuroepithelialis daganatok csak a szervrendszeren belül, azaz a liquortéren belül képeznek áttéteket.