Részletes keresés

Kérjük, állítsa be a paramétereket!


 

Találatok száma: 3

Lege Artis Medicinae

2015. DECEMBER 15.

Orvosi-élettani Nobel-díj, 2015

MEZEI Zsuzsanna

A paraziták által okozott megbetegedések leginkább a világ legszegényebb populációit érintik. Az idei orvosi-élettani Nobel-díjak róluk szólnak. Egyrészről: William C. Campbell és Satoshi Ōmura kapták meg ¼-¼ arányban azért, mert felfedeztek egy új hatóanyagot, az avermectint, amely nagymértékben lecsökkentette a parazita okozta folyami vakság (oncocerciasis), illetve a parazita okozta elephantiasis (lymphoedema) incidenciáját.

Lege Artis Medicinae

2004. SZEPTEMBER 18.

Krónikus lymphoedema Prevenció és kezelés

STIRCZER Gabriella

A nyirokrendszer működésének veleszületett vagy szerzett károsodása az érintett testrész szövetközti folyadéktartalmának növekedéséhez, krónikus nyirokoedema kialakulásához vezet. A veleszületett rendellenesség talaján kialakuló primer lymphoedema viszonylag ritka. A téma aktualitását a daganatos megbetegedések növekvő gyakorisága, a daganatok műtéti és sugárkezelése, valamint a népbetegségnek számító krónikus vénás elégtelenség talaján kialakuló szekunder lymphoedemás esetek nagy száma... tovább »

Lege Artis Medicinae

1993. MÁRCIUS 31.

Az emlőműtéten átesett nőbetegek mozgásterápiája: A lymphoedema konzervatív ketelése

SZILÁGYI Kornélia, NAGY Ágnes

A szerzők az emlőműtéten átesett nőbetegek mozgásterápiáját mutatják be, az Országos Onkológiai Intézetben alkalmazott modell alapján. Ismertetik a szekunder felsővégtag lymphoedema konzervatív kezelését mintegy 200 beteg kezelésével szerzett tapasztalataik alapján. Hangsúlyozzák a felvilágosítás fontosságát a későbbi életmódra vonatkozóan.