Részletes keresés

Kérjük, állítsa be a paramétereket!


 

Találatok száma: 3

Ideggyógyászati Szemle

1970. ÁPRILIS 01.

Subacut széntetraklorid-mérgezés EEG vizsgálattal diagnostizált esete

DR. AVAR Pál

A szerző egy subacut széntetraklorid mérgezést elszenvedett betegének kórtörténetét ismerteti, akinél a diagnosist elsősorban EEG vizsgálattal sikerült felállítani. A kórismét a betegnek a munkavégzés során tett saját észlelései, az üzemben végzett helyszíni szemle, a belgyógyászati és otoneurologiai vizsgálatok, valamint a klinikai állapot javulásával párhuzamosan normálissá vált agyi elektromos tevékenység támasztották alá. Végezetül a szerző hangsúlyozta, hogy az orvosi köztudatban... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1974. ÁPRILIS 01.

Intracerebrális anyagmozgás változás rövid ideig tartó részleges agyi ischaemia alatt

PAPP Mátyás

A kísérleti állatok több mint a felében megfigyelhető volt, hogy a kétoldali carotis rendszer 6—10 perces keringészavarának ideje alatt a nem lipoid- oldékony Ambenonium chloride-nak az oldalkamrából az agyállományba jutása és intracerebrális terjedése lelassul. Az anyagmozgás-lelassulás szinte minden agyrégióban megfigyelhető volt. Mivel több közvetett bizonyíték azt mutatja, hogy az agyszövetben az Ambenonium chloride nagyrészt a greater membrane szénhydrátokban gazdag rétegében... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1966. MÁRCIUS 01.

Panencephalitis nodosa esetekben észlelt szemfenék-elváltozások

SZABADI Elemér, OLÁH Imre

130 panencephalitis nodosa esetében kóros szemfenéki elváltozást 61 betegnél (47%), a Neurologiai klinika 51 esetéből 39-ben (76,5%) találtunk. A fundus elváltozások 79, illetve 76%-a a papillán, míg 21-24%-a extrapapillarisan volt látható. 14 esetben az aequator közelében öregkori lipoid lerakódáshoz hasonló sárgás-fehér pontocskákat észleltünk. A panencephalitis lefolyása, valamint a funduskép között az eddigi vizsgálatok alapján párhuzam nem vonható.