Részletes keresés

Kérjük, állítsa be a paramétereket!


 

Találatok száma: 8

Lege Artis Medicinae

2018. JANUÁR 20.

Klasszikus módszerek modern megközelítésben. Érzelmek felismerésének tréningje biblioterápiás technikák alkalmazásával

SZABÓ József, SIPOS Mária

HÁTTÉR - A mentalizáció pszichopatológiai jelentősége közismert ténynek számít. A mentalizációs készség deficitje figyelhető meg például szkizofréniában, depresz­szióban, dementiában, autizmusban és egyes személyiségzavarokban is. A segítő kapcsolatok hatótényezőivel, a segítő személyiségével foglalkozó kutatásokban is egyre inkább előtérbe került a mentalizáció és az érzelmek felismerésének képessége a korábban széles körben elterjedt empátiás készséggel szemben, valószínűleg a kognitív... tovább »

Hírvilág

2013. MÁJUS 09.

Létezett-e a közös ősnyelv?

Elkészült az ősi anyanyelv "szótára"

Egészségpolitika

2012. DECEMBER 28.

Új szoftver a szemmozgás-rendellenességekre

A szemmozgás sajátosságai az agyműködés neurológiai és pszichiátriai állapotának markerei lehetnek.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

Memóriazavar jelezheti az agyvérzés veszélyét

Azok az emberek, akik memóriazavarokkal vagy más mentális teljesítménycsökkenéssel küzdenek, esélyesebbek az agyvérzésre.

Gondolat

2011. AUGUSZTUS 15.

Pszichiátria és medikalizáció A pszichiatrizálás okai

KOVÁCS József

A pszichiatrizálás szakaszai A XX. században, a pszichiátriai betegség határainak a kitolásával természetesen a betegek száma is folyamatosan nőtt. A XIX. században a pszichiátria illetékességi körébe főképpen a pszichotikus betegek tartoztak, a XX. század elején ez kiegészült a neurotikus betegekkel, a XX. század második felében pedig számos olyan tünetet is pszichiátriai betegségnek kezdtek tekinteni, amelyeket korábban nem tekintettek volna annak

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

DSM-V - mit várhatunk?

BUDA Béla

A DSM-III. megjelenése 1980-ban a pszichiátria új korszakát ígérte. A következő kiadás 1994-ben már némi csalódást keltett, főleg a várt fejlődés elmaradása miatt. Most már folyik a DSM-V. előkészítése, a megjelölt 2012. helyett 2013-ra várható. Sokan furcsállták, hogy a munkát titkolózás veszi körül, most kezdenek „kiszivárogni” a várható változtatások, és máris megszólalnak a kritikai hangok.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

A méhlepény szerkezetétől függ a terhesség hossza?

A méhlepény szerkezete döntő jelentőségű a terhesség során, még annak hosszát is befolyásolja. Minél szerteágazóbb ugyanis a lepény, annál nagyobb felületen jut át a tápanyag a magzatba- ez a különböző fajokban gyorsítja a magzat növekedését, és rövidíti a terhesség hosszát.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

A vérrögképződést is megakadályozhatják a koleszterintszintet szabályzó gyógyszerek

A vér koleszterinszintjét szabályozó gyógyszerek a legújabb kutatás szerint a veszélyes vérrögök képződését is megakadályozhatják.