Részletes keresés

Kérjük, állítsa be a paramétereket!


 

Találatok száma: 5

Lege Artis Medicinae

2020. DECEMBER 21.

A metamizol

DUMELE Andreea

A közel 100 éve alkalmazott metamizol napjainkban reneszánszát éli, az évek során bizonyította hatékonyságát és kivívta népszerűségét. Különleges hármas (fájdalomcsillapító, lázcsillapító és görcsoldó) hatása révén széles az indikációs köre. A nem opioid analgetikumok között az egyik legerősebb fájdalomcsillapító. A metamizol prodrug, a szervezetben alakul át aktív metabolitokká. Hatásmechanizmusa komp­lex, még nem teljesen tisztázott. A klasszikus nemszteroid gyulladáscsökkentőkkel szemben... tovább »

Idegtudományok

2018. JANUÁR 23.

Az acetaminophen a gyulladásos fájdalmat a rostrális ventromediális medulla CB1 cannabinoid receptorain keresztül enyhíti

Az acetaminophen (paracetamol) széles körben használt fájdalom- és lázcsillapító, aminek hatásmechanizmusa egyelőre kevéssé tisztázott. Az akut nociceptív fájdalom modelljein alapuló korábbi munkák arról számoltak be, hogy az acetaminophen fájdalomcsillapító hatása kialakításában közreműködik egy metabolitja, az endocannabinoid visszavétel-gátló AM 404.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

A gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók veszélyei

BECHER Péter

1827-ben nyírfakéregből vonták ki az első, ma is elterjedt NSAID hatóanyagot, az acetilszalicilsavat (ismertebb nevén aszpirint). A NSAID vegyületeket lázcsillapítóként is használhatjuk, a vérlemezkék összecsapzódását is gátolják, így keringési betegségekben (koszorúér-betegségek, agyi keringési zavarok stb.) alkalmazhatjuk őket. Ízületi gyulladásban a fájdalmat, a gyulladást és az ezt kísérő duzzanatot gyorsan mérséklik.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

H1N1-veszély az iskolákban Pánik helyett tudatos felkészülés!

Alábbiakban közlünk egy általános iskolai levelet, mely az újinfluenzával kapcsolatos tennivalókra, tudnivalókra hívja fel a figyelmet.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

A paracetamol most nem javította a stroke prognózisát

A stroke-betegek lázának csökkentése hasznos, de amikor ezt véletlen besorolásos vizsgálatban próbálták ki paracetamollal, nem sokat ért. Igaz, a vizsgálatot súlyos hiányosságok terhelik…