Részletes keresés

Kérjük, állítsa be a paramétereket!


 

Találatok száma: 8

Klinikum

2021. DECEMBER 20.

Erőelemzés, mintanagyság, hatásnagyság, szignifikanciaérték kapcsolata és szerepük a klinikai vizsgálatokban

A kutatási javaslatok és pályázatok, valamint a publikációk elfogadásához az erőelemzés (power analysis) és a mintanagyság (sample size) meghatározása manapság a tudományos életben való boldogulás legfontosabb tényezőivé váltak. Az etikai bizottságok gyakran kérik a klinikai vizsgálatok engedélyezéséhez az erőelemzés- és a mintanagyság-meghatározás bemutatását. Ezek nélkül ma már szinte lehetetlen empirikus tudományos cikket publikálni. Erkölcsi, morális és gazdasági szempontból ugyanis nem... tovább »

PharmaPraxis

2019. FEBRUÁR 14.

A gyógyszerész-hallgatók kommunikációs képességeinek fejlesztése szerepjátékkal és aktív tanulással

Összefoglalóan elmondható: szerepjátékkal hatékonyan fejleszthetők a gyógyszerész-hallgatók kommunikációs képességei, akik így a betegekkel való törődésben és a többi egészségügyi szakemberrel való csapatmunkában is eredményesebben tudnak részt venni. Érdemes volna a szerepjátékkal kiegészített kommunikációs képzést valamennyi orvostudományi egyetem tanrendjébe beilleszteni.

Klinikum

2017. FEBRUÁR 09.

A biohasonlók térhódítása - A Figyelő 2017;1

HODINKA László

A biológiai terápia első célzott hatásmódú készítményeinek szabadalmi védettsége lejárt. Így számos kisebb méretű proteinkészítmény után a bonyolult szerkezetű makromolekulák másolatainak kifejlesztése, gyártása és forgalmazása is lehetővé vált. Kifejlesztésük alapja a visszafejtés (reverse engineering).

Hírvilág

2015. JÚLIUS 13.

Extrém forgatókönyvek a klímaváltozásra

Szekszárdon folytatódik az Impressions klímakutatási program

Hírvilág

2013. MÁJUS 21.

A személyiségzavarok pszichodinamikus pszichoterápiája

Mivel a személyiségzavarokra az új évezredben különösen sok kutatás irányult, mint várható, ez a kötet nagyon gazdag és sok újdonságot tartalmaz. Csak tanulmány méretében lehetne méltó és igazságos ismertétest írni róla, különösen, ha a recenzens néhány vitapontot is ki akarna emelni.

Ökológia

2013. JANUÁR 06.

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Ökológia

2011. AUGUSZTUS 15.

Pusztuló korallzátonyok

El fognak tűnni a korallzátonyok? Ezzel a címmel rendezett szimpóziumot ez évi konferenciáján az American Association for the Advancement of Science. Az aggasztó kérdés sajnos nem költői túlzás.

Lege Artis Medicinae

1991. SZEPTEMBER 25.

Az egészségügy jövői

MATOS Lajos

A szerző az egészségügyi jövőkutatás mód szereit és témáit vázolja. Az egészségügyi futurologiában módszertanilag kétféle lehetőség van a jövő megközelítésére. A descriptiv módszer során igyekszünk leírni a várható eseményeket, így készülve föl a jövőre, hogy terveket készíthessünk. A prescriptiv megközelítés lényege az, hogy elképzeljük a kívánatos jövőt, figyelembe véve a várható társadalmi és technikai változásokat és kiválasztjuk azokat a lépéseket, melyekkel az események a kívánatos jövő... tovább »