Részletes keresés

Kérjük, állítsa be a paramétereket!


 

Találatok száma: 11

Hypertonia és Nephrologia

2018. MÁRCIUS 20.

A nebivolol különleges molekulaszerkezete és hatása az életminőségre

KERKOVITS Gábor

A β-blokkolók a gyógyszercsoporton belül igen különböző hatásokkal rendelkeznek aszerint, hogy mennyire szelektívek, milyen erős ISAhatással rendelkeznek, és ezek alapján válogathatunk közöttük a terápiás indikáció szerint. Egyedi hatásaival és különleges molekulaszerkezetével is kiemelkedik a nebivolol. A gyógyszer két, 1:1 arányú izomerből áll, a polarizált fényt jobbra forgató d-nebivololból és a balra forgató l-nebivololból. A polarizált fényt jobbra forgató dnebivolol izomer nagyon... tovább »

Hírvilág

2017. MÁRCIUS 07.

18. századi zombori ördögűző mentalitását feltáró kötet jelent meg

Egy 18. századi zombori ördögűző ferences szerzetes mentalitását feltáró kötetet jelentetett meg a Balassi Kiadó. A könyv szerzője, Bárth Dániel az MTI-nek elmondta: mikrotörténeti munkájában nem végleges és megnyugtató válaszokat keresett, hanem sokkal inkább nyugtalanító kérdéseket igyekezett felvetni a bácskai városban történekkel kapcsolatban.

Hírvilág

2012. ÁPRILIS 18.

Új technika a prosztatarák kezelésében

Csökkenti az impotencia és az inkontinencia kockázatát az új prosztatarák-terápia

Hírvilág

2012. FEBRUÁR 28.

Szoftver teszi lehetővé a prosztata- és hasnyálmirigyrák lézerterápiáját

A lézerfény bizonyos gyógyszerekkel kombinálva (fotodinamikus terápia) képes elpusztítani a rákos daganatokat. Ezt az eljárást manapság leginkább a bőrrák gyógyítására használják. A belső daganatokat azért nem kezelik ezzel a módszerrel, mert nem létezik az a technológia, amellyel kontrollálható az alkalmazott fény mennyisége. A svédországi Lund University atomfizikus kutatói által kidolgozott szoftver képes lehet megoldani a problémát.

Hírvilág

2011. NOVEMBER 24.

Salvador Moncada mutatta ki: az élő sejtek nitrogén-monoxidot szabadítanak fel

Hondurasi-brit professzor kapta a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetést

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

Ritmuszavart okoz a potencianövelő étrend-kiegészítő

Zavart okoz a szív elektromos rendszerében és ezért akár szívritmuszavarokhoz is vezethet egy népszerű, potencianövelő hatású amerikai étrend-kiegészítő. A szakértők azt javasolják, senki ne vásároljon a készítményből, amíg további vizsgálatokat nem végeznek.

Klinikum

2011. AUGUSZTUS 15.

A perifériás obliteratív verőérbetegség jelentősége, kezelése

Ne feledkezzünk meg! A perifériás verőérbetegség gyakran fordul elő. Fokozott rizikót jelent az összmortalitás, a kardiovaszkuláris és a koronáriabetegségből eredő mortalitás tekintetében, emiatt igen lényeges a betegek kiszűrése és korszerű kezelése.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

A nemi életre is hatással van az elhízás

Az elhízás csökkenti a nemi aktivitást és káros hatással van a szexuális egészségre is. Az elhízott nők körében négyszer gyakoribb a nem tervezett terhességek gyakorisága, holott kevesebb partnerük van. A férfiak esetében az elhízás drámaian megnöveli az impotencia és a nemi úton terjedő betegségek átvitelének kockázatát.

Lege Artis Medicinae

2006. SZEPTEMBER 15.

A hyperprolactinaemiás állapotok diagnózisa, differenciáldiagnózisa és kezelése

IVÁN Gabriella, GÓTH Miklós

A hyperprolactinaemia az egyik leggyakrabban előforduló endokrin megbetegedés. Leggyakoribb oka a hypothyreosisban és a bizonyos gyógyszerek szedése során mellékhatásként megjelenő formák mellett a hypophysis prolaktint termelő microadenomája (átmérője <10 mm) és macroadenomája (átmérője ≥10 mm). A hypophysis kóros elváltozásain kívül számos fiziológiás állapot is okozhat zömében átmeneti hormonszint- emelkedést, ezért az anamnézisen, klinikai tüneteken, laboratóriumi vizsgálatokon és képalkotó... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

2006. MÁJUS 30.

Az epilepszia és a férfi nemi működés zavara: okok, diagnózis és terápia

BÓNÉ Beáta, JANSZKY József

Míg az egészséges férfiak 10%-a panaszkodik szexuális diszfunkcióra, addig ugyanez az arány az epilepsziás férfiak között 40-70%. A szexuális diszfunkcióknak három alapvető oka lehet: az epilepsziabetegség önmaga, az antiepileptikumok (elsősorban a hagyományos enziminduktor antiepileptikumok és a valproat), továbbá pszichiátriai, pszichés problémák. A májenziminduktor antiepileptikumok (carbamazepin, phenytoin) indukálják a szexuális szteroidok bontását. A valproat mint májenziminhibitor és... tovább »