Részletes keresés

Kérjük, állítsa be a paramétereket!


 

Találatok száma: 11

Idegtudományok

2021. OKTÓBER 13.

Az agytérképek csapdába csalhatnak, új reprezentációs keretrendszerre van szükség

A különböző feladatok elvégzéséért felelős agyterületek feltérképezése a területek nagy átfedése miatt nemcsak lehetetlen, de ezt célul tűzni félrevezető is egyben, nyilatkozta a lapnak Lisa Feldman Barrett, a Northeastern University pszichológusa. A tudósok az elmúlt száz évben eredménytelenül keresték a mentális kategóriák: a gondolkodás, az érzékelés, a döntéshozatal, az emlékezés, a mozgás és a többi mindennapos élmény hátterében álló agyterületek közötti határokat, folytatja... tovább »

Idegtudományok

2019. NOVEMBER 08.

Neurofiziológiai agyújraélesztés

Egy nemzetközi kutatócsapat, a Yale Egyetem idegtudósai vezetésével, négy órával a halál beállta után képes volt helyreállítani és fenntartani a teljes emlősagy (sus scrofa) keringését, valamint sejtjeinek molekuláris és celluláris funkcióit. Az eredmény szerint az emlősagy regenerációs képessége jóval nagyobb, mint eddig gondoltuk.

Klinikum

2012. ÁPRILIS 12.

A reproduktív öregedés stádiumai

Új osztályozási sémát dolgoztak ki az utolsó menstruáció előtti és utáni változásokra

Hírvilág

2011. OKTÓBER 23.

Álom és intézményesült elhárítás - konferencia beszámoló

Pszichoanalízisen belül számtalan belső irányzat létezik, ismeretanyaga hatalmas. Freud egyébként sokáig úgy tekintett Budapestre, mint a pszichoanalitikus mozgalom lehetséges központjára.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

A fogíny fertőzése memóriavesztést okozhat

A fogíny fertőzése olyan gyulladáshoz vezethet, melyek az agy működését is befolyásolják – olvasható a Behavioral and Brain Functions december 31-i számában.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

Segíthet a koncentrálásban a zajos környezet?

A megfelelő szintű háttérzaj egyes tanulási helyzetekben kiküszöbölheti az átlagos és a figyelemhiányos gyerekek epizódikus memóriája közötti teljesítőképességbeli különbségeket.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

Egészségi egyenlőtlenség

Vitrai Józsefet a Marmot-jelentés kapcsán a hazai egészségi egyenlőtlenségről kérdeztük.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

A RE-LY® - vizsgálat eredményei

Kimagasló eredmények a RE-LY® vizsgálatban – az új orális direkt thrombin inhibitor, a dabigatrán etexilát meggyőzően bizonyította hatékonyságát – eredményesebb stroke megelőzés, kevesebb vérzéssel!

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

Problémamegoldó terápia depressziós vagy idősebb betegeknél

A problémamegoldó terápia hatékony eszköz-e idősebb depressziós, vagy kivitelezési zavaros (executive dysfunction) betegek kezelésére, akiknél az antidepresszáns gyógyszeres kezelés valószínűleg nem válik be? – vizsgálták USA kutatók.