Részletes keresés

Kérjük, állítsa be a paramétereket!


 

Találatok száma: 19

Gondolat

2016. AUGUSZTUS 31.

Az elmegyógyintézet csak ürügy - Horváth Csaba rendező a Száll a kakukk fészkére című előadásról

A székesfehérvári Vörösmarty Színház az egyik legizgalmasabb vidéki színház mostanában. Kiváló társulata magas művészi igényű, markáns, merész rendezésű, mégis széles közönség számára befogadható előadásokat játszik, számos műfajban. 2016 tavaszán mutatták be a Száll a kakukk fészkére című produkciót. Az előadás rendezőjével, Horváth Csabával beszélgettünk.

Gondolat

2014. JÚLIUS 29.

Az ékírásos szerelmeslevél

A hasonlóság miatt a magyar olvasók számára Az ékírásos szerelmeslevél fontos regény lehet. A szocialista Csehország személyközi viszonyokból megrajzolt képe, mely bő ötven évet ölel fel.

Hírvilág

2014. JANUÁR 16.

Lege Artis Medicinae

2013. JÚNIUS 20.

Fischer Dániel az őrületről (1716)

MAGYAR László András

A 14 esztendős Fischer előbb Miskolcra költözött magyart tanulni, majd Boroszlóban végezte humán tanulmányait és ugyanitt ismerkedett meg a szláv nyelvekkel is. 1713-tól Wittenbergben tanult teológiát, bölcsé- szetet és orvostant. 1716-ban az egyetemen két tanulmányt is közzétett, egyet a tokaji viharkárok kapcsán a boszorkányokról - akiknek létezésében és kártevő képességében feltétlenül hitt -, a másikat pedig az elmebetegségekről...

Gondolat

2012. JÚNIUS 24.

Sülykór vagy szent betegség?

Az epilepszia gyógyításának története

Gondolat

2012. JÚNIUS 10.

Hölderlin betegsége

1843. június 7.-én meghalt Hölderlin, aki élete java részét szellemi homályban töltötte. A költő tragikus és és elmeállapotának fordulata máig foglalkoztatja kutatókat.

Gondolat

2012. ÁPRILIS 16.

Költő a beteg világban

József Attila patográfiája még tartogat meglepetéseket.

Gondolat

2011. OKTÓBER 25.

A tibeti orvoslás és Kőrösi Csoma Sándor Dr. Nemes Csaba orvostörténelmi sorozata II.

Ha találunk is racionális elemeket a fejlődésre képtelen, varázslással teli tibeti gyógyításban, rendkívül komplex és teljesen elvont, irreális kórtani elméleteik...

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

Miért veszélyesek az elmebetegek? Vagy inkább fordítva?

A közvéleménnyel összhangban a pszichiátriai betegek tényleg gyakrabban követnek el erőszakos cselekményeket, de ezt nem a betegségük okozza, hanem az erőszakra és a mentális betegségre egyaránt hajlamosító problémák.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

A hivatalosnál ötször több az újszülöttgyilkosság

Francia kutatók szerint a születésük után 24 órán belül meggyilkolt újszülöttek száma Franciaországban ötszöröse a hivatalos halálozási aránynak.