Részletes keresés

Kérjük, állítsa be a paramétereket!


 

Találatok száma: 34

Klinikum

2022. MÁJUS 26.

A cukros üdítőitalok szerepe az elhízásjárványban és a krónikus betegségek prevalencianövekedésében

A túlsúly és az elhízás prevalenciája az elmúlt négy évtizedben megháromszorozódott. 2016-os adatok szerint az elhízás prevalenciája gyermekeknél 8%, férfiak között 11%, nőknél 15%. Ma a globális populáció 30%-a túlsúlyos vagy elhízott. Az elhízás a 2-es típusú diabetes (T2DM) vezető kockázati tényezője, továbbá coronariabetegséghez, stroke-hoz, és számos rákfajta kialakulásához vezethet. Az elhízással kapcsolatos költségek globálisan a nemzeti össztermék 2,8%-át emésztik fel, ami nagyjából... tovább »

Gondolat

2021. NOVEMBER 15.

Betegség és egészség a kora újkori magyar irodalomban

CZIGLÉNYI Boglárka

2021-ben látszólag nem invenció a betegség, a járvány témája köré szervezni egy tudományos rendezvényt. Azonban a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézete már évek óta tervezett egy betegség/egészség témájú konferenciát, amely végül idén szeptemberben tudott megvalósulni. Azt, hogy ez a téma nem csupán az utcán hever, hanem kultúratudományi szempontból is igen termékeny, a négynapos konferencia sokszínű programja bizonyította, a filológia és az irodalomtörténet mellett... tovább »

Gondolat

2019. JÚLIUS 08.

Színházi társasjáték a mélyszegénységről

A Szociopoly, egy táblás társasjáték, amely a mindenki által ismert „Gazdálkodj okosan” játék mintájára készült, de annak éppen a fordítottja. A Szociopolyban a játékosok nagyon szegények, egy észak-magyarországi kistelepülésen élnek, jövedelmük segélyekből, alkalmi munkalehetőségekből tevődik össze, és a játék célja, hogy a játékosoknak ilyen bevételekből túl kell élniük egy hónapot.

Klinikum

2017. FEBRUÁR 21.

A cukoripar érdekei

Összesen 60 tanulmányt elemzése alapján (28 vizsgálat és 32 áttekintő közlemény) a kutatók azt állapították meg, hogy a független vizsgálatokhoz képest azok a tanulmányok, amelyeket az üdítőital-gyártók finanszíroztak, szignifikánsan nagyobb arányban jutottak arra a következtetésre, hogy nincs összefüggés az üdítőital-fogyasztás, valamint az elhízás és a diabetes között.

Hírvilág

2016. SZEPTEMBER 27.

A világnépesség felének egészségét veszélyezteti a helytelen táplálkozás

Több zöldséget, gyümölcsöt, rostot, mogyorófélét, magokat és telített zsírokban szegény fehérjéket lenne fontos fogyasztani. Erősen csökkenteni kell a hozzáadott cukor, a cukros rágcsálni- és innivalók, a túlzott só és a feldolgozott húsok bevitelét,

Hypertonia és Nephrologia

2016. FEBRUÁR 10.

A „diétás” üdítőitalok jobban növelik a vérnyomást, mint a cukor hozzáadásával készültek

VÁLYI Péter

Egy brazíliai országos lakossági felmérés adatai szerint 1974-1975 és 2002-2003 között az üdítőitalok fogyasztása 400%-kal emelkedett, a legnagyobb mértékű növekedés a serdülők körében volt. A napi átlagos üdítőital-fogyasztás ebben a korcsoportban 125 ml, ami magasabb a felnőttek (100 ml/nap) és az idős személyek (40 ml/nap) fogyasztásánál.

Hírvilág

2015. JÚLIUS 27.

Pozitív változások az amerikai elhízásban

Javultak az amerikaiak táplálkozási szokásai, megállt a túlsúlyosak arányának növekedése

Hírvilág

2015. MÁRCIUS 06.

Új irányelvek a cukorfogyasztásról

Új irányelveket fogalmazott meg a cukorfogyasztásról az Egészségügyi Világszervezet

Hírvilág

2014. JÚNIUS 02.

Magyar gyerekek: sok cukor, kevés mozgás

Nemzetközi programban vizsgálták a magyar gyerekek egészségi állapotát

Hírvilág

2013. ÁPRILIS 15.

Vízfogyasztási kampány az iskolákban

Indul a vízfogyasztást népszerűsítő általános iskolai kampány