Részletes keresés

Kérjük, állítsa be a paramétereket!


 

Találatok száma: 7

Hírvilág

2014. SZEPTEMBER 12.

Technokrata lázálom – Luc Besson új filmjéről

A film mindenesetre jó vitaindító: a medikalizáció, a human enhancement, a pszichedelikumok, a kvantumtudat és más bioetikai kérdések megbeszélésére is alkalmas.

Klinikum

2014. ÁPRILIS 11.

Comparison and evaluation of different anti-dsDNA antibody detection methodologies in a cohort of Hungarian patients

E. Nagy, P. Gergely, E. Kiss, DE Jong, D. Hamann, R. Rasonyi, GY. Poór

Az angol nyelvű poszteren bemutatott tudományos eredmények szerint az anti-dsDNS szűrése egyedül ELISA módszerrel nem elégséges az SLE diagnózisához.

Magyar Radiológia

2009. OKTÓBER 20.

A vascularis endothelialis növekedési faktor és receptora expressziójának képi megjelenítési lehetőségei

KOROM Csaba, KARLINGER Kinga

A vascularis endothelialis növekedési faktornak (VEGF) és receptorának (VEGFR) jelátviteli útja döntő fontosságú az érképzés szabályozásában. Eredetileg endothelszelektív mitogén és erős érpermeabilitást növelő faktorként izolálták. Az érrendszeren alkalmazott képalkotó módszerek lehetővé teszik a vérerek mennyiségének és elhelyezkedésének meghatározását. Mérhetővé válik általuk a véráramlás, az oxigenizáció és az erek áteresztőképessége, továbbá a vérerek falának sejtes, illetve molekuláris... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1994. NOVEMBER 20.

Az MR kontraszthalmozás jellegzetességei ischaemiás cerebrovascularis inzultusokban

KENÉZ József, BARSI Péter, KULIN Árpád, NAGY Zoltán

A stroke klinikai diagnózis. Akut stroke esetén az első vizsgálat a CT, a vérzés kizárására. Ischaemiás stroke-nál az MR korábban és pontosabban detektálja a viszonyokat, mint a CT. A kontrasztos MR különleges halmozási jelenségeket mutat. Ezek: intravasalis jelfokozódás az ischaemiás inzultust szenvedett agyrészlet véredényeiben, meningealis kontraszthalmozás, átmeneti, kevert típusú kontraszthalmozás és parenchymás kontraszthalmozás. A jelen közlemény az enhancement különböző típusú... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1974. ÁPRILIS 01.

A positiv contrast-anyaggal végzett myelographia javallatairól

DR. POÓR Gyula, DR. GÁCS Gyula, DR. RIHMER Antal

A szerzők 446 positiv contrast-anyaggal végzett myelographia tanulmányozása alapján a vizsgáló eljárás javallatainak szempontjait elemzik. Az összes vizsgálat 73,3%-a műtéttel ellenőrzött positiv leletet adott. A negatív eredményű vizsgálatok többségében a spinalis folyamat egygócú és a liquorpassage szabad volt. Két esetük kapcsán figyelmeztetnek a kórokilag nem tisztázott, egy gócra utaló spinalis tünetek esetén negativ liquorlelet mellett is a myelographia elmulasztásából származó... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1967. JÚLIUS 01.

Az angiographiás diagnosis problémái a retrograd vertebralis keringéssel kapcsolatban

DEÁK Gy., GORÁCZ I., JUHÁSZ J., PÁSZTOR E.

Intézetünkben az utóbbi időben az artéria brachialis percutan punctiójával és nagy nyomású fecskendő alkalmazásával végezzük a vertebralis arteriographiákat is. 130 vizsgálatunk közül csak egy esetben kaptunk ellenoldali artéria vertebralis retrograd telődést, mely valóban s.s.s.-nek bizonyult. Ezen módszerrel a fent említett mechanikus tényezők elkerülhetők, mert a Gidlund féle automatikus fecskendő, mely 4—5 atm. nyomással adja be a contrast anyagot, azt nem közvetlenül az artéria... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1960. DECEMBER 01.

Splenium-gliómák

ASZALÓS Zoltán, CSATÁRY Zoltán

Tünettanilag a splenium gliomák kórismézése nagy nehézséget okoz és ebben az általában consequensen jelentkező mentális kép és az olykor bizonytalan értékű contrast-anyag vizsgálatok csak némi segítséget nyújtanak. Eseteink alapján elkülönítünk primár és secundár splenium tumorokat. Az előbbieknél nagyon valószínűnek tartjuk a callosum-hemisphaerium szögletben való és multicentricus keletkezést. A műtéti lehetőség nagyon korlátozott, a műtéti halálozás igen magas. A corpus callosum daganatainál... tovább »